• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Kako izbrati pravo bas kitaro?

4 marca, 2015

Kako izbrati pravo bas kitaro?

Kako izbrati pravo bas kitaro?

Bas kitara ali električni bas je 4, 5 ali 6 strunski inštrument. Podoben je električni kitari, le da ima daljši vrat oz. daljšo menzuro in debelejše strune Tudi uglasitev je podobna. Primer za 4 strunsko bas kitaro: E, A, D in G so strune od najdebelejše proti najtanjši.

Strune bas kitare so uglašene oktavo nižje od standardne kitare in zanimivo je da se v notnem zapisu zapisuje oktavo višje kot dejansko zveni. Njihova funkcija v ansamblu, orkestru ali rock zasedbi je ta, da igrajo najnižjo harmonično linijo.

slika izbira bas kitare

Električna bas kitara je relativno mlad inštrument, njegov izumitelj je Leo Fender, ki ga je razvil leta 1951, kot nadomestilo za velik, okoren in takrat že pretih kontrabas. Mnogi električnemu basu pripisujejo vodilno vlogo pri spreminjanju in ustvarjanju novih glasbenih stilov v 20. stoletju, kot so Rock, Funk, Pop...

Prvi model bas kitare se je imenoval Fender Precision Bass (P-bass). Bas kitara se od tedaj kot inštrument, v širšem pogledu (oblika, sestavni deli, magneti…) ni več bistveno spreminjala. Drugi model, ki ga je izumil Fender je Jazz model (J-bass). Od Precision modela se razlikuje po obliki, ožjem vratu in magnetih (2xsingelcoil magneta) kar mu daje večje zvokovne zmožnosti kot Precision model.

jazz fender bas

Fender jazz bass

Fender precision bass

Fender precision bass

Danes je seveda proizvodnja bas kitar na svetu v polnem razcvetu in izbira med različnimi znamkami, oblikami, designi, magneti, elektroniko, številom strun… je enormna. S tem pa se pojavijo tudi vprašanja:

 • “Katera bas kitara je najbolj primerna zame?”
 • “Naj izberem 4, 5 ali 6 strunsko bas kitaro?”
 • “Kakšen bas potrebujem, če sem basist začetnik?”
 • “Kako za najmanj denarja dobim največ?”

Vaša odločitev za izbiro in nakup vaše prve bas kitare, naj bo odvisna od pomembnih dejavnikov:

 1. CENA
 2. OBLIKA BAS KITARE
 3. ŠTEVILO STRUN
 4. OBČUTEK PRI IGRANJU
 5. ZVOK
 6. AKTIVNA/PASIVNA ELEKTRONIKA

Seveda so tu še drugi dejavniki, ki vplivajo na izbiro inštrumenta, kot so barva, design, znamka itd., na katere pa danes ljudje, predvsem začetniki, dajejo vse preveč pozornosti, saj ti elementi v osnovi ne vplivajo na vaše igranje samo. Zavedati se morate, da pri igranju inštrumenta ni toliko pomembno kako izgleda, ampak kako zveni in kako se med igranjem le tega počutite vi. Tudi, če boste izbrali najlepši bas na svetu, vam ne bo koristil kaj dosti, če boste med igranjem komaj pritiskali polja, vam ne bo nudil pravilne drže ali pa zvočno ne bo zmožen proizvesti tistega kar potrebujete, da se lahko glasbeno izrazite.

Posvetimo se torej pomembnim dejavnikom, pri izbiri  naše prve bas kitare:

1. CENA

Na začetku nakupa prve bas kitare, se vprašajte koliko denarja ste pripravljeni za inštrument odšteti. Torej kakšna je vaša finančna sposobnost. Cene bas kitar se gibljejo nekje od 200 eur, rabljene nekje okrog 100eur pa vse do bas kitar vrednih po par tisoč evrov…

cena bas kitare
Začnite z bas kitaro nižjega cenovnega razreda!

Danes je lahko razlika v kvaliteti med bas kitaro za 100€ in bas kitaro za 500€ izjemno majhna, večinoma pa razliko v ceni delajo predvsem blagovne znamke. Ne delajte napake kot večina basistov, ki so z nakupovanjem “povprečnih”, srednje dragih inštrumentov, znanih blagovnih znamk zapravili ogromno svojega denarja in časa. Problem je v tem, da pademo v začaran krog iskanja in kupovanja inštrumentov srednje kakovosti, v katerem nikoli ali zelo težko zberemo dovolj denarnih sredstev za nakup res vrhunskega inštrumenta, ki ga lahko uporabljamo vse do konca življena. Nakupu bas kitare nižjega cenovnega razreda, basistu začetniku nudi vse potrebno za učenje in vadbo, pravtako pa ima v tem izobraževalnem obdobju več možnosti in časa, da si zagotovi vsa potrebna sredstva za nakup vrhunskega inštrumenta.

2. OBLIKA BAS KITARE

Oblika trupa je za vse začetnike pomemben dejavnik pri nakupu bas kitare. Pri izbiri vašega prvega inštrumenta ne posegajte po nestandardnih (premajnih, prevelikih ali vseh možnih futurističnih) oblikah trupa bas kitare. Začetniku predstavlja inštrument orodje, na katerem se lahko pravilno uči in vadi. Pomembno zanj je, da osvoji pravilno tehniko, držo rok, kontrolo prstov, hitrost... za kar pa potrebuje primerno orodje. Obliki Precison ali Jazz Fender model, sta eni najbolj pogostih oblik basa na trgu in se v veliki meri pojavljata tudi kot kopiji pri mnogih drugih proizvajalcih bas kitar. Precision in Jazz model bas kitare sta zaradi svoje standardne oblike trupa najbolj priporočljiva izbira za vse basiste začetnike.

oblike bas kitar

3. ŠTEVILO STRUN

Pri nakupu bas kitare lahko izbiramo med 4, 5 ali 6 strunskimi bas kitarami. Najbolj pogosta in standardna je 4 strunska bas kitara, ki je tudi najbolj primerna za učenje. Zaradi večje medsebojne odaljenosti med strunami kot pri 5 in 6 strunskem basu, začetnik razvije pravilno držo in tehniko leve roke. S tem je kasneje preskok iz 4 strunske bas kitare na 5 ali 6 strunsko, lažji kot obratno. Druga stvar je, da se začetniki pogosto ne zavedajo kako izjemno pomemben dejavnik pri igranju bas kitare je dušenje praznih strun. Če praznih strun med igranjem bas kitare, z levo roko ne utišamo, se začnejo oglašati alikvotni toni, ki zvenijo prosto zraven, kar pripelje do zvenenja večih tonov na enkrat in zvočnega zmazka. Več strun kot imamo, več jih je treba utišati in težja je kontrola nad igranjem.

4. OBČUTEK PRI IGRANJU

Občutek pri igranju je v veliki meri odvisen od osnovnih nastavitev bas kitare. Pri osnovnih nastavitvah, ki vplivajo na občutek pri igranju, govorimo predvsem o višini strun nad vratom, in tenziji vpetosti strun… Praviloma bas kitare, ki visijo po več let v glasbenih trgovinah brez osnovne nege in vzdrževanja, niso v najboljšem stanju za igranje, kaj šele za učenje. Pri nakupu bas kitare vam zato priporočamo, da glasbeno trgovino obiščete z osebo, ki se na bas kitare spozna in jo lahko na mestu tudi sproba in oceni njeno stanje. Če te možnosti nimate, bodite pri preizkušanju bas kitare pozorni na to, kako močno morate pritisniti polja, da proizvedete ton. Med pritiskanjem tonov se nikakor ne smete fizično mučiti, če je tako, so strune na bas kitari nastavljene previsoko ali so vpete z preveliko tenzijo.

Pri nakupu od prodajalca vedno zahtevajte osnovno nastavitev inštrumenta!

5. ZVOK

Zvok bas kitare je za začetnike majn pomemben dejavnik, saj na samo začetno učenje nima toliko vpliva. Pri izbiri prvega inštrumenta pazite le toliko, da bas kitara zveni iznačeno in da ene strune ne zvenijo glasnejše od drugih. Dejavnik zvoka ali tona bas kitare postane vedno bolj opazen, ko začne ta zavirati vašo kreativnost in tehnične sposobnosti igranja.

6. AKTIVNA/PASIVNA ELEKTRONIKA

Tipe bas kitar, lahko glede na vgrajene magnete in elektroniko razdelimo v dve skupini:

 • Pasivne bas kitare
 • Aktivne bas kitare

Razlika med njima je ta, da potrebujejo aktivne bas kitare za delovanje dodatno napajanje (9V baterijo) pasivne bas kitare pa ne. Najbolj opazna razlika pa je predvsem v zvoku. Med tem, ko je zvok pasivnih bas kitar topel, poln in okrogel, je za aktivne bas kitare značilen svetel, oster in prodornejši ton. Zaradi aktivne elektronike pa se na poti do ojačevalca izgubi manj signala, zato so načeloma tudi glasnejše od pasivnih bas kitar.

Za nakup vaše prve bas kitare priporočamo bas kitaro z pasivno elektroniko. Tu so razlogi zakaj:

 • preprostejše nastavitve tona,
 • bas kitare z kvalitetno aktivno elektroniko so dražje,
 • nekvalitetna aktivna elektronika lahko popači zvok,
 • močnejši signal ojača alikvotne tone in  s tem tudi napake pri igranju.

Sorodne objave

Akordi za kitaro

Želite darilni bon za 50€?

Kaj vse smo že slišali od basistov?

Gašper Žerjal igra You can’t hold no groove (V. Wooten)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}