Urška Starovasnik - Glasbena šola B.A.S.E.

Urška Starovasnik

Urška Starovasnik, študentka jazz petja na Deželnem Konzervatoriju v Celovcu, se z glasbo ukvarja že odkar pomni. S štirimi leti je bila predčasno sprejeta na glasbeno šolo Gornja Radgona, kjer je sprva začela igrati blok flavto, v treh letih končala vseh šest letnikov, ter s sedmimi leti pričela in končala tudi nižjo glasbeno šolo iz violine.

 

 S petjem se je začela ukvarjati v srednji šoli, preko muzikalov v skupini English Student Theater (EST), kjer je bila članica vsa leta srednješolskega izobraževanja. V štirih letih je pridobila ogromno pevskih, plesnih in odrskih izkušenj, saj je nastopila na mnogih velikih odrih v Sloveniji in tujini (Cankarjev Dom, SNG Maribor, Pozorište na Terazijama Beograd, glavni oder Festivala Lent v Mariboru…). V muzikalih “The Jungle Boy” in “Showtime” (ki je avtorsko delo Emila Pečnika in je sestavljen iz sedmih različnih muzikalov),  je uprizorila ene pomembnejših vlog, kot so Demetra, Rumpleteazer, v muzikalu “Cats”, Nala- “The Lion King”, Jenny- “Feel the Beat (Footlose)”, Meatloaf- “We will Rock You”, ter Volture in Netra, v muzikalu “The Jungle Boy”. Tam je spoznala tudi svojo prvo profesorico petja, Ano Bezjak,ki je bila takrat pevski vodja EST-ja. Ure petja je sprva obiskovala na glasbeni šoli B.A.S.E., nato še na Jazz oddelku Konservatorija za Glasbo in Balet Maribor (prej Srednja šola za Glasbo in Balet Maribor). V tistem času je obiskovala tudi ure klasičnega petja pri profesorju Jakiju Jurgecu.

 

V sklopu srednješolskega koncerta “Kulturni Maraton” je kot gostja sodelovala s pop rock skupinama Dan D in Tabu. Skupaj s še tremi pevci, je začela nastopati v acapella zasedbi Unplugged, v letu 2010, pa je s perspektivnimi mladimi glasbeniki Nino Korošak-Serčič, Tilenom Beigotom, GašperjemŽerjalom in Thierryjem Šavora Dingo ustanovila še skupini SoWhat in Norah Jones Tribute.

 

Maja 2012 je v sodelovanju z Igorjem Bezgetom, Vidom Jamnikom in Luko Gajserjem nastopila na festival Jazz Ravne, kjer se je udeležila tudi improvizacijske delavnice. Julija 2012 je sodelovala v Bezgetovem projektu Pangea, s številnimi priznanimi slovenskimi in tujimi glasbeniki, kot so Igor Bezget, Marko Črnčec, Tomaž Gajšt, Bruno Domiter, Grega Kozar, Tadej Kampl, David Jarh, Ana Bezjak, Karin Zemljič, Katja Koren, Maja Keuc, Urška Gajšt, David Matiči,  Žiga Murko, Lenart Krečič, Blaž Švagan, Mihail Parushev, Sharat Chandra Srivastava in mnogi drugi. Istega leta so izdali tudi album (Igor Bezget: Pangea).

 

Poleti 2012 je bila ena izmed tridesetih izbranih na mednarodno poletno šolo jazza in popularne glasbe, na “Umbria Jazz Clinics” v Perugii v Italiji, ki jo vsako leto prireja ena vodilnih univerz za jazz in popularno glasbo, Berklee College of Music iz Bostona. Pod mentorstvom Donne McElroy in Dennis Montgomeryja III. je v sklopu te poletne šole nastopila tudi na odru svetovno znanega Umbria Jazz Festivala.

 

Trenutno študira jazz in pop petje na Deželnem Konzervatoriju v Celovcu, pri profesorici Caroline De Rooij. Žanri, v katerih se največ udejstvuje obsegajo jazz, pop, soul, funk, R’n’B, blues, ter v zadnjem času tudi klasično petje.

 

V zadnjih letih, med študijem v Celovcu, je sodelovala pri projektih Tribute to Stevie Wonder, Tribute to Tower of Power, kot gostja je nastopila z Big Bandom Ptuj, kot backvokalistka poje v skupini Grega Korošca, aktivno koncertira z zasedbami Dat Phunk, Groovin’ High in na novo ustanovljenim Urška Starovasnik kvintetom (z Bojanom Krhlankom, Grego Kozarjem, Sebastijanom Duhom in Erikom Čeboklijem), trenutno pa se aktivno pripravlja tudi na vlogo v novem muzikalu Carolin Pichler, z naslovom “The Key of Happines”, ki prihaja na odre naslednjo pomlad. Poleg študija se redno udeležuje raznih delavnic in masterclassov, pri mentorjih Sheili Jordan, Melissi Aldani, Nini Strnad in drugih.


Video v obdelavi.