• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • 4, 5 ali 6 strunska bas kitara?

4 marca, 2015

4, 5 ali 6 strunska bas kitara?

4, 5 ali 6 strunska bas kitara?

Zakaj obstajajo bas kitare z različnim številom strun?

Najbolj pogosto proizvajani modeli so 4, 5 in 6 strunskih bas kitar, čeprav je lahko število tudi večje.

slika bas strune

Prva proizvedena električna bas kitara, ki jo je leta 1951 proizvedel Leo Fender, se je imenovala Precision bass in je mela 4 strune. Mnogo let je to število strun na bas kitarah ostajalo nespremenjeno in ogromno posnetkov, glasbe iz 50 in 60 let je posneto z 4 strunsko bas kitaro. Glavni razlog, za dodajanje dodatnih strune je bila želja po širšem zvočnem razponu inštrumenta. Širši razpon pa je pomenil, da so glasbeniki s pomočjo dodatnih strun lahko proizvajali nižje ali višje tone kot z 4 strunsko bas kitaro. Pravtako pa večje število strun pod prsti pomeni tudi večje število tonov pod prsti in posledično s tem, manj premikanja roke po vratu bas kitare.

Popularnost 5 in 6 strunskih bas kitar je zacvetela v 80ih letih. Kaj so stvari ki so povzročile te spremembe?

1.Borba basistov v 80ih z elektronskimi klaviaturami

Mnogo basistov v 80ih letih je bilo zamenjanih za računalnike in klaviature, ker z standardno 4 strunsko bas kitaro niso uspeli proizvajat tonov nižjih od E (prazna 4 struna). To jim je omogočila uporaba 5 strunske bas kitare, ki je razširila njihov zvočni spekter še za 2 in pol tona nižje.

2.Pojav velikega števila izjemnih basistov v 70ih, ki so dvignili igranje bas kitare na višjo raven

Basisti kot, Stanley Clarke, Jaco Pastorius in Jeff Berlin so svetu predstavili bas kitaro v novi luči in sicer kot izjemen solistični inštrument, ki ima lahko v glasbi tudi melodično vlogo. S tem novim spoznanjem in vloge bas kitare kot inštrumenta, so basisti ponovno potrebovali širši zvočni razpon, a v tem primeru je bila želja po višjih tonih. Z dodatno še višjo, 6 struno (c1), so lahko basisti pri igranju sola, lažje posegali po višjih tonih, z manj prestavljanja roke po vratu bas kitare.

Je igranje bas kitare z večimi strunami težje?

Definitvno je za igranje bas kitare z večjim številom strun, potrebna tudi večja kontrola pri igranju. Basisti začetniki se večkrat ne zavedajo, da je potrebno veliko truda, da na bas kitari proizvedemo čist ton, brez zvenenja preostalih “praznih” strun in več kot je strun, več jih je potrebno med igranjem zadušiti.

Medsebojna razdalja med strunami na 5 in 6 strunskih bas kitarah je manjša, tako je lahko igranje nekaterih stilov, kot npr. slap bas, zahtevnejše kot na 4 strunski bas kitari, ker zahteva več natančnosti in občutka. Pravtako je zaradi večjega števila strun, vrat širši, kar pomeni več razširjanja in raztegovanja prstov za doseganje željenih tonov na vratu. Ne glede na vašo izbiro bas kitare, pa sta za uspeh še vedno najpomembnejša vaše delo in vaja.

Koliko strunsko bas kitaro potrebujem?

4 strunska bas kitara ima najdaljšo zgodovino in ogromno je glasbe, ki je bila odigrana in posneta z prav z 4 strunsko bas kitaro. Za mnoge basiste je 4 strunska bas kitara najbolj primerna, če ne celo perfektna. Zakaj bi imeli več strun, če jih med igranjem ne bi uporabljali?

Možno je tudi, da 4 strunsko bas kitaro uglasimo ton ali ton in pol nižje od njene standardne uglasitve, a ker v osnovi ni zasnovana za tako nizko uglasitev, bo to zagotovo vplivalo na sam zvok bas kitare in oslabilo vaše sposobnosti igranja. Za večino glasbenih stilov, bo verjetno zadoščala 4 strunska bas kitara, če pa vam vaš glasbeni stil in igranje narekujeta pogosto uporabo nižjih tonov, je vsekakor boljša izbira 5 strunska bas kitara.

Če kupujete vašo prvo bas kitaro, vam vsekakor odsvetujemo nakup 6 strunskega modela. Na začetku vam svetujemo, da se osredotočite na igranje tradicionalne vloge bas kitare, ki jo ima kot inštrument in se mu v vlogi solistični inštrumenta posvetite kasneje na svoji glasbeni poti. Počakajte z nakupom 6 strunske bas kitare, naj bo to raje vaša druga ali tretja izbira bas kitare, če seveda ugotovite, da jo za svoje igranje potrebujete.

Sorodne objave

Akordi za kitaro

Želite darilni bon za 50€?

Kaj vse smo že slišali od basistov?

Gašper Žerjal igra You can’t hold no groove (V. Wooten)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}