1 julija

5 načinov kako izboljšati levo roko pri igranju klavirja

0  - komentar

5 načinov kako izboljšati levo roko pri igranju klavirja

Če ste kot večina pianistov in niste levičar, imate verjetno težave pri igranju z levo roko. Verjetno ste dosedaj igrali ali spremljali s preprostim igranjem enega (bas) tona v levi in celotnim akordom v desni roki, kar pa nas lahko pri igranju klavirja začne hitro omejevati.

5_načinov_kako_izboljsati_levo_roko_pri_igranju_klavirja

Ko začnemo z igranjem dvo-ročne akordične spremljave (voicinga), ugotovimo, da je naša leva roka enako ali celo bolj pomembna kot desna. Ker pa je šibkejša, okornejša in tehnično nerazvita imamo pri igranju z njo težave. Kako lahko izboljšamo igranje v levi roki?

Tukaj je naših 5 nasvetov s katerimi lahko začnete:

1. Igrajte pesem, akorde, melodijo, ki jih obvladate, brez desne roke

Zaigrajte spremljavo ali melodijo pesmi, ki bi jo ponavadi zaigrali z desno roko, z LEVO roko. Mogoče se vam zdi naloga preprosta, a če igranja z levo roko niste vajeni vam lahko predstavlja vaja velik izziv.

2. Upočasnite igranje

Ko boste začeli s prvo vajo (igranje brez desne roke), bo to začetek nove zgodbe. Verjetno se vam bo na začetku zdelo, da lahko igrate akorde v levi roki v enakem tempu kot v desni. Žal ne bo tako preprosto.

Igranje v levi roki upočasnite in pazite, da ste pri igranju natačni. To je ključnega pomena, da lahko vaše mišice memorizirajo postavitve in gibe roke in prstov. S ponavljanjem enakih gibov znova in znova bo začel delovati vaš mišični spomin in sčasoma boste lahko začeli tempo igranja zviševati. A ne prehitevajte svojih sposobnosti. Prehitro igranje je verjetno napaka #1 vsakega glasbenika pri vadbi svojega instrumenta.

3. IGRAJ/DVIGNI vaja

Ne poznamo tehničnega izraza za ta način vaje, zato smo ga poimenovali preprosto IGRAJ/DVIGNI.

Verjetno ste opazili, da z vašo desno roko z lahkoto najdete in zaigrate vaše naljubše akorde brez dodatnega truda in premišljavanja. Zgleda tako, kot da je desna roka programirana na katero tipko naj pritisne in kam naj se postavi. To je zato, ker je bila deležna veliko vaje in enako lahko storimo tudi z levo roko...

Prednosti vaj IGRAJ/DVIGNI so v učenju in pridobivanju občutka v prstih in rokah pri igranju. Z vadbo teh vaj se naučimo igranja klavirja brez gledanja pod prste in roke ampak tipke preprosto začutimo.

Za vajo vzamite motive, melodije, akorde, (ostalo gradivo), ki ste jih prevzeli od desne roke in jih zaigrajte z levo roko (1.vaja)… nato dvignite roko… zaigrajte ponovno.... dvignite roko… zaigrajte… dvignite...itd. Sedaj zaigrajte vajo brez, da bi gledali pod prste… zaigraj...dvigni...zaigraj...dvigni...

Pri igranju akordov lahko vajo nadgradite tako, da akord premikate vedno za poltona višje in tako zvadite akord v vseh 12 tonalitetah. (Obrazložitev: s premikanjem akorda po poltonih navzgor, vas po 12 premikih pripelje spet do izhodiščnega akorda, tako ste zaigrali akord v vseh 12 tonalitetah.)

4. Priporočene vaje

Charles Luis Hanon: Virtuozni pianist

Celo profesionalni pianisti ne obvladajo tekoče vseh 60 Hanon klavirski vaj zato so odlične za kontinuirano vadbo in razvoj hitrosti prstov in rok, spretnosti, koordinacije, gibčnosti, moči itd…

Vaje je snoval mož po imenu Charles-Luis Hanon v 19.stoletju in še danes predstavljajo izjemno koristno orodje za vadbo klavirske tehnike.

Brezplačno prenesite Hanonove vaje v PDF obliki:

Johannes Brahms: 51 vaj za klavir

Brezplačno prenesite Brahmsovih 51 vaj za klavir v PDF obliki:

Carl Czerny 24 vaj za levo roko, Op. 718

5. Počivajte

Ko ste končali s svojo vadbo leve roke, jo pustite naj počiva. Morda niste vedeli, vendar ni vedno tako, da glasbeno zorite le ob igranju inštrumenta, ampak tudi ob počitku. To je čas, ko mišice rastejo in procesirajo naučene podatke.


Včasih se vam lahko zgodi, da vajo končate izčrpani a ne dosežete cilja, ki ste si ga postavili na začetku vaje. Ne skrbite, naslednjič ko sedete za klavir boste opazili, da stvari s katerimi ste imeli nazadnje pri igranju težave, tečejo veliko lažje. Zaupajte nam… to je proces učenja.

Problem pri večini ljudi je ta, da v tem KLJUČNEM trenutku, obupa in odneha z igranjem. V glavi si ustvarijo idejo o čudežu, kako bodo obvladali igranje, le po parih urah vadbe. Razočarani nad neuspehom izgubijo motivacijo in naslednji dan ne sedejo več za klavir in nadaljujejo tam kjer so ostali.

Če pomislite na stvari v življenju, ki jih je vredno početi, doseči in osvojiti, ugotovite, da je zanje potreben trud. Naj bo to dokončanje študija, ohranjanje zakona ali pa napredovanje v službi. Za stvari, ki so tega vredne, morate biti pripravljeni trdo delati. Z igranjem klavirja ni nič drugače. Lahko se izkaže za izkušnjo, ki vam bo obogatila življenje. Vendar začetki nikoli niso enostavni. 

Želimo vam veliko uspeha in veselja ob vadbi!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Morda vam bo všeč tudi...

>