PKV Dan1

1.DAN: Lekcija 1

Dobrodošli v prvi lekciji!

Upamo, da ste se dobro spočili in da ste polni energije za začetek prve lekcije.


ŽELJE

Začnimo s preprostim vprašanjem:
Kaj se želite naučiti pri igranju kitare? Želite tekoče igrati akorde, se naučiti novih pesmi in kitarskih riffov ali končno odigrati svoj najljubši kitarski solo?

Vzemite papir in pisalo ter zabeležite vse stvari, ki se jih želite naučiti zaigrati. Ne omejujte se! V tej fazi je vse mogoče in možno, zato se prepustite svoji domišljiji.

Torej kakšne so vaše želje?

Je na listu preveč idej ali ste imeli pri njihovem iskanju težave?

Če ste kot večina kitaristov, imate na listu napisanih preveč želja. Največja težava pri kitaristih s preveč željami in pričakovanji je, kako umiriti svoje navdušenje, stopiti na realna tla ter počasi graditi na znanju in tehniki itd. Če se v tem prepoznate, je ta 7-dnevni tečaj zagotovo primeren za vas.

Če vam na list ni uspelo zapisati nobene želje, razmislite, kaj je tisto, zaradi česar zvečer od prevelikega navdušenja ne morete zaspati, oziroma kaj je tisto, o čemer sanjate, da bi zaigrali. Je to kitarski solo Stairway to heaven? Se želite naučiti nekaj kitarskih riffov od Metallice? Ali imate željo po ustvarjanju lastnih skladb? Poglobite se v svojo notranjost in ugotovite, kaj si želite. Predstavljajte si, da lahko magično pridobite vse kitarske veščine. Katere bi izbrali?


CILJI

Ne glede na vašo trenutno situacijo začnimo s pogovorom o pomembnosti pravilne izbire vaših ciljev.

Začnimo s citatom Tima Ferrissa:

Razsežnost jezika je neskončna … in če je ne prečistimo, je grozovito neobvladljiva.

Tim Ferriss

Ta citat se ne navezuje le na učenje novega tujega jezika, temveč tudi na učenje glasbenega instrumenta. Vsak posamezni žanr ali stil glasbe ima toliko razsežnosti in odtenkov, da lahko traja naše celotno življenje, preden usvojimo vse njegove značilnosti. Prav zato je nujno, da pri sebi spoznamo, kaj je za nas pomembno in kaj ne.

Jasno si zastavite prioritete. Osredotočite se na najpomembnejše stvari in na druge pozabite, saj boste v nasprotnem primeru pregoreli ter posledično izgubili voljo in veselje do igranja. Prepoznavanje ciljev in prioritet je ključnega pomena za uspešno učenje in pridobivanje veščin. Lotite se učenja po pravi poti in si prihranite veliko nepotrebnega napora in frustracij. Ne pozabite, da več kot je možnosti, težje boste sprejeli odločitev, čemu nameniti pozornost.

Prvi korak na poti do učinkovite vadbe kitare je torej prepoznavanje svojih ciljev in želja – torej kaj želite pri igranju in z njim doseči. Preden pa sploh začnete vaditi, si morate ustvariti jasno sliko in ustrezne cilje, zakaj vadite.

Vprašajte se:

Kaj točno se moram naučiti ali usvojiti pri igranju, da bom dosegel svoje cilje?

Prvi korak je ključnega pomena. NE PRESKOČITE GA! Z namenom, da bi bila vaša vadba kitare učinkovita, se osredotočite zgolj na najpomembnejše naloge in izločite tiste stvari v igranju, ki trenutno niso pomembne.


Naj ponazorimo:
Recimo, da si želite obogateti. Ali bo za vaš uspeh dovolj le to, da si rečete, da bi radi zaslužili več, ne da bi vedeli, KOLIKO več? Verjetno ne. Eden izmed razlogov, zakaj ljudje nikoli ne obogatijo, je ta, da si nikoli ne določijo točnega zneska, koliko več denarja bi imeli. To je zelo pomembno, kajti treba je izbrati drugačna dejanja, če si želite postati milijonar, kot pa če si želite zaslužiti zgolj dodatnih 500 EUR. Če že v osnovi ne veste, kakšni so vaši cilji, potem jih tudi nikoli ne boste mogli doseči.

Določite si cilje, saj le tako lahko ustvarite načrt, kako jih doseči!

Verjetno si želi vsak kitarist, ki ga poznamo, POSTATI BOLJŠI. A to ni cilj, to so le pobožne želje. Si predstavljate, da bi postali boljši kitarist tako, da bi se naučili novo lestvico ali razložen akord d-mol? Verjetno ne.

Poskusite odgovoriti na naslednja vprašanja:

  • Kaj za vas pomeni postati boljši?
  • Kako bi to izgledalo?
  • Kako bi vedeli, da ste dosegli svoje cilje?

Poglejmo primer:

“Želim se naučiti zaigrati dvominutni solo kitarski blues v E-duru s tempom 100 bpm, ki vključuje najmanj tri različne elemente kitarske tehnike bluesa.”

Da je naš cilj realen in ustrezen, moramo upoštevati štiri pravila:

  1. Biti mora točno določen/usmerjen.
  2. Biti mora dovolj zahteven, a hkrati dosegljiv.
  3. Biti mora navdušujoč.
  4. Imeti mora določen skrajni rok.

Pa poglejmo, ali naš cilj upošteva vsa pravila, s predpostavko, da si ga je postavil učenec, ki igra kitaro vsaj nekaj let. S prvimi tremi pravili verjetno ne bo težav. Naš cilj je vsekakor točno usmerjen, dovolj zahteven in “našega” kitarista navdušuje ter ga spodbuja k učenju.

Kaj pa skrajni rok?

Ko gre za učenje instrumenta, zna biti postavljanje končnega roka nehvaležna naloga, ker nikoli zagotovo ne vemo, koliko časa bomo potrebovali, da se nekaj naučimo ali usvojimo. Ne postavljajte si končnih rokov, če ne morete stoodstotno kontrolirati in doseči končnega rezultata.

Namesto stresnih končnih rokov lahko uporabimo drugačne pristope. Eden izmed načinov temelji na teoriji “dvajset ur”, ki govori o tem, da se lahko novih stvari v veliki meri naučimo v dvajsetih urah, če k učenju pristopimo pravilno. Po končanem dvajseturnem učenju bi morali dobiti oprijemljive rezultate, ki vam bodo pomagali pri odločitvi, ali ste zastavljeni cilj dosegli ali pa je v to treba vložiti še dodatne ure učenja in vaje.

Skrajni rok bomo torej zamenjali s točno odmerjenim časom za vadbo. Ko normo vadbe izpolnimo, moramo ovrednotiti rezultate vadbe in se na njihovi podlagi odločiti za naslednji korak. Od dvajset do trideset ur vadbe na mesec ali ura vadbe na dan je navadno dovolj, da izpolnite zastavljeni cilj. Manj ur verjetno ne bo dovolj (seveda odvisno od težavnosti tematike), če boste za dosego cilja potrebovali več časa, pa je ta verjetno zastavljen previsoko.

Učenje instrumenta ali določenega glasbenega stila je lahko dejavnost, ki lahko traja vaše celotno življenje. Preden se odločite in določeni stvari posvetite svoje življenje, pa se najprej preizkusite in ugotovite, ali lahko v njej vztrajate EN MESEC. Kasneje bodo vaše odločitve zagotovo realnejše.

Sedaj, ko imamo postavljen točno določen, usmerjen in navdušujoč cilj z dodanim časovnim okvirjem, moramo ugotoviti, katerim točno določenim področjem igranja se bomo med vadbo posvetili. Kateri so specifični riffi, licksi, lestvice, akordi, razloženi akordi (arpeggio) in ritmi, ki se jih morate naučiti?

V našem primeru bi to izgledalo nekako takole:

Usvojiti moram:
• akordično zvezo bluesa,
• e-molovo pentatonično lestvico,
• E-blues lestvico,
• deset bluesovskih licksov v E-duru
• itd.


Sedaj ste na vrsti vi.

Sestavite seznam vseh stvari, za katere mislite, da se jih je treba naučiti in usvojiti z namenom, da dosežete svoj cilj.

Seznam naj izgleda nekako tako:

Kaj vse moram usvojiti:
• linija ali riff ritem kitare iz skladbe XYZ,
• katero lestvico uporabiti prek akordične zveze XYZ,
• deset osnovnih jazz akordov,
• deset liksov, ki jih lahko uporabim v akordični zvezi II-V-I,
• kitarski “fill”, ki se pojavi v 2.53 (skladba XYZ),
• itd.

Katerakoli stvar ali ideja, ki vam pade na pamet in se navezuje na dosego vašega cilja, naj bo na tem seznamu.

[divider style=’full’]

Ker smo sedaj ugotovili, kaj je tisto, kar moramo usvojiti, je naš naslednji korak izbira pravilne literature in učnega materiala. To bomo obdelali v naslednji lekciji.

Za danes naj bo to dovolj. Če niste uspeli izpolniti vseh korakov, si vzemite več časa za razmislek o svojih ciljih. Korist vloženega časa za premišljevanje se bo zagotovo pokazala kasneje. Zaupajte nam!

Lep pozdrav do jutri!

P. S. Za vsa vprašanja in dodatno pomoč smo vam na voljo s preprostim klikom na gumb.

Want to learn more?

Check out these articles below