PKV Dan2

2.DAN: Lekcija 2

Dobrodošli v drugi lekciji!

V prvi lekciji smo govorili o tem, kako pomembno je spoznati naše lastne želje in si postaviti cilje pri vadbi in igranju kitare ter na kakšen način jih lahko dosežemo. V današnji lekciji se bomo posvetili vprašanju, kako najti dovolj časa za uspešno vadbo.


ČAS

Če želite uspešno zaključiti proces vadbe, boste morali temu namenu posvetiti dovolj časa. Zagotovo ne razumete, zakaj govorimo o tem, če pa je to popolnoma jasno … Verjemite, da je izpostava tega problema še kako pomembna.

Preprosto je vaditi kitaro nekaj dni zaporedoma po štiri ure na dan. Težji del je vztrajati v tem daljše časovno obdobje (en, dva, tri … dvanajst mesecev).

Učenje kitare je veščina, ki za svoj razvoj potrebuje čas, zato ne pričakujte napredka čez noč. Če z igranjem kitare mislite resno, ste se podali na dolgo pot, na kateri je vedno možnost za napredek. Najpomembnejša je vaša povprečna hitrost in ne vaš maksimum. Znano je, da enakomeren in ustaljen trud ter delo skozi daljše obdobje prineseta veliko boljše rezultate v primerjavi s kratkimi izbruhi intenzivnega dela, ki mu sledijo dolgi vmesni premori. Prav tako obstaja pri učenju na kratek rok velika verjetnost, da bomo zaradi preširokega obsega snovi pregoreli ter zaradi stresa in frustracij nad igranjem hitro obupali. Ukrepajte ustrezno.

Če ste se odločili, da se boste začeli ukvarjati z novim življenjskim projektom ali dejavnostjo, vedno poskrbite, da si boste za to vzeli dovolj časa. Velikokrat si namreč v življenju »nakopamo« preveč stvari, ki bi jih radi počeli, a za njih nikakor ne najdemo dovolj časa. Če ste že obremenjeni s svojimi trenutnimi aktivnostmi, ni pametno začeti z novimi. Sledil bo neuspeh in z njim razočaranje. V primeru, da si resnično želite učenja novih stvari, si naredite uslugo in na začetku ugotovite, ali boste tej dejavnosti lahko namenili dovolj časa.

Veliko ljudi tarna nad pomanjkanjem časa, a pogosto niti ne vedo, kje in kdaj izgubljajo svoje dragocene minute in ure. Ne bodite kot drugi in ugotovite, kje zapravljate svoj čas, a to lahko storite le z razumevanjem svoje trenutne situacije.

Naredite takole:

Nekaj dni (3–5) spremljajte, kako in kje porabljate svoj čas. Zabeležite si, v kaj vložite vsako minuto v dnevu. Bodite natančni. Evidentirajte vsak premor za kavo, telefonski klic, vsako minuto na družbenem omrežju Facebook itd. Ko boste zbrali dovolj podatkov, naredite kratko analizo.

Pomislite:

  • Katere aktivnosti vam vzamejo največ/večino časa?
  • Katere aktivnosti vam vzamejo večino časa in niso pomembne?
  • Koliko časa ste zapravili z brezumnim brskanjem po spletu?
  • Koliko ur ste v dnevu zapravili?

Ali je mogoče najti uro ali dve v dnevu, ki bi jo ali ju lahko posvetili novi dejavnosti? Po opravljeni analizi bi morali z lahkoto odgovoriti na to vprašanje.

Vaš dan bo imel vedno le štiriindvajset ur, zato se je treba odločiti, koliko časa v dnevu ste pripravljeni posvetiti učenju in vadbi kitare. Če je igranje kitare resnično vaša prioriteta, se mora to poznati na vaših dejanjih in ne samo na besedah. Zdaj imate možnost, da si to dokažete!


Za konec naj dodamo še tole:

Ko govorimo o iskanju časa za vadbo in igranje kitare, ne mislimo le na količino porabljenega časa. Kar resnično šteje, je kakovostno izkoriščen čas. Vedno bi si lahko utrgali nekaj časa od našega spanca, a je po navadi to slaba ideja (razen če dnevno spite deset ur ali več). Če imate čas, primanjkuje pa vam energije za delo, ne boste preveč produktivni. Vedno poskrbite, da k učenju pristopite dovolj spočiti.


Sedaj je čas, da naredite domačo nalogo. Analizirajte porabo svojega časa in ugotovite, ali ste pripravljeni na začetek učnega procesa.

Lep pozdrav do jutri!

P. S. Za vsa vprašanja in dodatno pomoč smo vam na voljo s preprostim klikom na gumb.

Want to learn more?

Check out these articles below