PKV Dan3

3.DAN: Lekcija 3

Dobrodošli v tretji lekciji!

Naj vam na začetku čestitamo. Skozi prvi dve lekciji ste prestali veliko preizkušnjo in sprejeli odločitev za svoj napredek pri igranju kitare. Marsikdo bi že odnehal in vrgel kitaro v “koruzo”, dejstvo, da sedaj to berete, pa kaže vašo predanost in voljo za dosego želenega cilja.

Danes bomo ugotovili, kako izbrati ustrezno učno snov, ki se ujema z vašimi cilji in vas motivira ter navdaja z željo po učenju. Pa začnimo!


UČNA SNOV/GRADIVO

Če pogledamo z vidika učenja tujega jezika, obstajajo teze, da je učna snov pomembnejša od metode učenja. Zapisano z drugimi besedami: tisto, kar se učiš, je pomembnejše od tega, kako se učiš. Ker lahko med učenjem instrumenta in učenjem jezika najdemo veliko podobnosti, drži zgornja teza tudi v primeru učenja glasbe. Čeprav ne verjamemo, da je učna snov vedno nadrejena metodi učenja, smo mnenja, da ima vsebina gradiva velik vpliv na naš uspeh pri učenju. Vprašanje torej je, kako izbrati učno snov, ki bo primerna za nas.

Če ste uspešno opravili nalogi iz prvih dveh lekcij, bi do sedaj morali vedeti, kakšni so vaši cilji in kaj je za njihovo dosego treba predelati in usvojiti. Sedaj je treba poiskati učne vire, iz katerih boste pridobivali znanje. Ker ne vemo, kakšni so vaši konkretni cilji in kakšen je vaš nivo igranja, vam ne moremo predlagati točno specifičnega učnega gradiva, ki naj bi ga uporabili. Lahko pa vam podamo smernice, s pomočjo katerih si boste lahko sami izbrali ustrezno učno snov.

1. IZHAJAJTE IZ GLASBE

Pravilo številka ena pri izbiri materiala za vadbo je: izberite stvari, ki vašim ušesom zvenijo dobro. Naj vas k izbiri pravih stvari, ki jih morate vaditi, vodi glasba, ki jo radi poslušate. Verjetno ne želite napolniti svojega urnika za vajo zgolj z dolgočasnimi prstnimi vajami, lestvicami in razloženimi akordi. Izhajajte iz glasbe. Naj vse vaše vaje za urjenje tehnike, hitrosti itd. temeljijo na glasbi, ki jo želite igrati.

Ta pristop učenja se zdi zelo intuitiven (kar tudi je), a iz izkušenj lahko potrdimo, da večina kitaristov pristopa k učenju ravno obratno. Na YouTubu ali drugih virih najdejo določene vaje in lestvice, ki jih preigravajo v nedogled in upajo, da se bodo enega dne zbudili in igrali kot njihovi kitarski heroji. Na žalost je verjetnost za ta scenarij zelo majhna. Vaša vadba instrumenta mora biti načrtna in zavestna, zato vam predlagamo, da začnete vaditi glasbo, ki vas navdihuje in motivira pri igranju.

2. TRANSKRIBCIJA (ZAPIS GLASBE NA PAPIR), VSEGA KAR SLIŠIŠ

Veste, kakšna zvrst glasbe vas navdihuje, zato je zdaj čas za njeno transkripcijo. Transkripcija glasbenih primerov je ena izmed najboljših možnosti za pospeševanje glasbenega razvoja. S pomočjo transkripcije si gradite močno vez med možgani in rokami. Z veliko poslušanja in pisanja glasbe boste hitro sposobni zaigrati ideje, ki jih slišite v glavi.

Veliko kitaristov dandanes zanemarja vidik transkribiranja, kajti vsaka pesem, riff ali lick, ki se ga želimo naučiti, je na voljo ali na YouTubu ali pa v obliki tablatur. A ne pozabite, da je ogromna razlika med učenjem glasbe prek poslušanja in učenjem glasbe prek branja številk na papirju. Ali uganete, katera metoda iz vas naredi boljšega kitarista?

Pogost izgovor, s katerim mnogi kitaristi opravičujejo dejstvo, zakaj ne transkribirajo glasbe, je ta:

"Kaj če bo moja transkripcija napačna in se bom pesem naučil zaigrati narobe, nato pa se je bom moral učiti ponovno? To je izguba časa, raje bom ostal pri tablaturah.”

Drži, vaša prva transkripcija zagotovo ne bo v celoti pravilna, a to ni razlog, zakaj tega ne bi počeli. V metodi transkripcije se skriva mnogo prednosti, ki krepko prekašajo vse pomanjkljivosti tega učnega pristopa. Poleg tega lahko svojo transkripcijo s pomočjo lekcij na YouTubu ali tablatur vedno pregledate, preden se lotite učenja. Tako se določene skladbe ali licka nikoli ne boste naučili igrati narobe.

Vedite, da se bodo tudi po stotih transkribiranih pesmih v vaših transkripcijah še vedno pojavljale napake. Včasih se bo zgodilo, da kitare na posnetku ne boste slišali dovolj razločno, drugič pa bodo drugi instrumenti dominantnejši od kitare. A ne pozabite, da naš cilj ni postati popoln. Naš cilj je prek poslušanja glasbe, ki jo obožujemo, izuriti posluh in muzikalnost.

Vemo, da zna biti transkripcija pesmi na začetku zelo težavna naloga, a ne obupajte. Po nekaj mesecih vaje bo postajala vedno lažja in vedno bolj se boste začeli zanašati na svoja ušesa. Prav to pa je veščina, ki je neprecenljivega pomena za vsakega glasbenika.

3. NAJDITE LEKCIJE ZA STVARI, KI JIH SAMI SLUŠNO NISTE SPOSOBNI RAZVOZLATI

Ne glede na to, na katerem nivoju igranja ste, vedno obstaja nekaj, česar ne boste mogli razvozlati zgolj s poslušanjem. V tem primeru poiščite lekcije prek drugih virov, kot so lekcije na YouTubu in tablature, ali pa najdite inštruktorja, ki vam bo pomagal pri učenju. A pozor! Če večine stvari, ki bi se jih radi naučili, ne zmorete transkribirati, je verjetno učni material pretežek za vaš nivo igranja/poslušanja.


Z uporabo navedenih smernic bi morali zbrati veliko ustrezne učne snovi. Ko vam bo to uspelo narediti, se bomo lotili ustvarjanja vašega lastnega vadbenega načrta, ki vam bo pomagal pri uspešnosti vadbe.

Lep pozdrav do jutri!

P. S. Ni vam treba najprej končati vseh transkripcij in se šele nato lotiti oblikovanja vadbenega urnika. Transkripcija bo del urnika in bo predstavljala zelo pomembno vlogo v vaši vadbi.

Za vsa vaša vprašanja smo vam na voljo s preprostim klikom na gumb.

Want to learn more?

Check out these articles below