PKV Dan5

5.DAN: Lekcija 5

Dobrodošli v peti lekciji!

Upamo, da ste uspešno sestavili svoj vadbeni načrt in začeli zagnano delati v smeri uresničitve zastavljenih ciljev. Koraki, ki smo jih do sedaj prehodili skupaj, bi vam morali pomagati razjasniti cilje in ugotoviti, koliko časa posvetiti temu delu.

Zdaj je čas, da začnete s terapijo, ki ste si jo predpisali. V naslednji dvajsetih do tridesetih dneh vestno uporabljajte svoj novi vadbeni načrt in iz vsake minute vadbe iztisnite največ. Presenečeni boste, koliko lahko z dobro zastavljenim vadbenim načrtom dosežete v tako kratkem času.

Če vam do sedaj še ni uspelo dokončati vseh naših korakov, ne skrbite. Poskrbite le, da jih dokončate. Kot smo omenili v uvodu, je namen tega 7-dnevnega tečaja, da vam pomaga pri tem, da postanete boljši kitarist, zato ga ne jemljite kot le lahkotno branje.

Če čutite, da ste obstali ali imate probleme z izvajanjem lekcij, nam to sporočite in vam bomo pomagali.


V današnji lekciji se bomo posvetili duševnim vidikom, kako postati boljši kitarist.


DUŠEVNI VIDIK

Prepričani smo, da je naš notranji, duševni “operacijski sistem” ključ do našega uspeha. Ne glede na to, kakšna so naša dejanja, naš notranji svet v veliki meri odloča, kakšni bodo na koncu rezultati. Če se počutite zafrustrirano, žalostno ali jezno, bo po naravi vaš napredek počasnejši, ker v delo ne morete vložiti vseh stotih odstotkov. Prav zato je pomembno, da nismo pozorni le na fizično plat igranja, temveč tudi na duševni vidik.

Govorili bomo o preprosti navadi, ki dela čudeže, ko jo usvojimo. Ta preprosta navada se imenuje konsistenca ali doslednost.

Ko boste začeli igrati kitaro redno, vsak dan, bo vadba postala del vas. O vadbi ne boste razmišljali, o njej ne boste govorili; preprosto boste vzeli kitaro in naredili svoje delo. Presenečeni boste, kako lahko mala sprememba v vaši dnevni rutini naredi tako velik učinek.

Napaka, ki jo največkrat zasledimo pri mnogih kitarist, je ta, da želijo svojo vadbeno rutino čez noč drastično spremeniti. Iz vadbe dvajset minut na dan po trikrat na teden se odločijo vaditi štiri ure dnevno, in to vsak dan (vsaj to je njihova želja). Pri večini kitaristov tako ekstremna sprememba vadbe ne bo trajala dolgo. Razlog je preprost: takšne vadbe preprosto niso vajeni. Na tako dolgotrajno in težko rutino se niso predhodno pripravili. Niso še uspeli strenirati svojih ustreznih “duševnih mišic”.

Preprosto je zapisati veličastne načrte na kos papirja, a veliko težje jih je izpeljati do konca. Podobno je pri vsem dobro znanim novoletnim zaobljubam. Večina ljudi ne zdrži niti teden dni. Razlog za to ni v tem, da so neumni, leni ali neodločni, temveč preprosto ne vedo, kako deluje proces spreminjanja dolgoročnih navad.

Če želite uspeti, morate za svoj uspeh narediti načrt. Zelo lahko je preceniti naše duševne sposobnosti, ko imamo izbruh trenutne notranje motivacije, a ko ta izgine, smo spet na poti starih navad.

Če se želite osvoboditi iz tega začaranega kroga, je čas, da začnete počasi graditi kontinuirano vadbeno rutino. Če vaša trenutna vadbena rutina traja petnajst minut po trikrat na teden, je naslednji korak, da jo povečate na petnajst minut po pet ali šest dni v tednu. Nato lahko postopoma večate dnevno minutažo.

Ne zanašajte se na svoje maksimalne sposobnosti. Trenutni izbruhi motivacije so nekaj krasnega, a nikoli ne trajajo dolgo. Takšni trenutki hitro pridejo in tudi hitro gredo. Pozornost raje namenite izkoriščanju svojih povprečnih zmožnosti in sposobnosti.

Tisto, kar počnete vsak dan, ima na učenje mnogo večji učinek kot tisto, kar počnete le občasno – tako bo vadba kitare petnajst minut dnevno po šestkrat na teden mnogo učinkovitejša od občasne triurne vadbe. Vašo dolgoročno navado (rutino) morate začeti graditi počasi. To je veliko boljša strategija za ohranjanje dolgoročne predanosti in razvijanje napredka.

Razumeti morate, da igranje in učenje kitare ni vprašanje mesecev ali let. Da postanete dober kitarist, je potrebnega več časa in to je popolnoma v redu! Ne upirajte se dejstvu, da je pred vami še dolga pot.

Biti glasbenik predstavlja pot neskončnega učenja in iskanja. Če se še tako zelo trudite, bo vedno obstajalo nekaj, kar se še lahko naučite. Prav zato sta igranje in učenje kitare tako razburljiva in navdušujoča.

Lep pozdrav do jutri.

P. S. Za vsa vaša vprašanja smo vam na voljo s preprostim klikom na gumb.

Want to learn more?

Check out these articles below