7 marca

Glasilo – Marec 2021

0  - komentar

Zakaj je 12-mesečno glasbeno šolanje tako pomembno za vsakogar, ki si želi napredka

Šolsko leto tako v državnih kot v večini zasebnih šol sledi šolskemu koledarju, kar pomeni, da se pouk začne septembra, zaključi pa junija. Vendar praksa kaže, da se zadnja ura odvije teden ali dva pred koncem šolskega leta, prve ure novega šolskega leta pa so pogosto posvečene ponavljanju snovi. Zaradi tega minejo kar trije meseci brez osvajanja nove snovi in redne vadbe.

Gre za ustaljen način, vendar so nas petnajstletne izkušnje pripeljale do zaključka, da otroci in tudi odrasli v tem času izgubijo ogromno že naučenega znanja. Zato smo lani uvedli šolanje preko poletja oziroma 12-mesečno šolanje, zaradi česar ure, namenjene obnavljanju že naučene snovi, niso več potrebne.

Prednosti celoletnega šolanja je nešteto. V spodnji tabeli vam podajamo primerjavo 12-mesečnega glasbenega šolanja z glasbenim šolanjem po šolskemu koledarju, iz katere lahko razberete, do kako velikih razlik prihaja med učenci enega in drugega programa.

PREDNOSTI 12-MESEČNEGA ŠOLANJA

 • Obdržite redno vadbo in tedensko rutino.
 • Zagotovite si kontinuiran napredek.
 • Ohranite stalen stik z mentorjem.
 • Predelajte večjo količino snovi.
 • Ostanite motivirani za učenje inštrumenta.
 • Kvalitetno izkoristite poletni čas.
 • Obdržite veselje do učenja.

Dodatne prednosti 12-mesečnega šolanja v Glasbeni šoli B.A.S.E.:

 • Obdržite istega mentorja.
 • Prednostno si izberete termin šolanja.
 • Ne izgubite prvega tedna v septembru in zadnjega v juniju.
 • Zagotovite si brezplačno vpisnino za naslednje šolsko leto.
 • Deležni boste vseh učnih ur, tudi na dopustu, s pomočjo portala MojBase.

PREDNOSTI 12-MESEČNEGA ŠOLANJA

 • Izguba stika z inštrumentom.
 • Stagnacija in nazadovanje.
 • Nemotiviranost za nadaljevanje učenja.
 • Izguba stika z mentorjem.
 • Manj osvojenega znanja.
 • Pomanjkanje zanimanja za inštrument in glasbo.
 • Dolgočasje in prekomerno posvečanje igricam in elektronskim napravam.

Ker gre za obveznost, ki poteka le enkrat tedensko, učenje hitro postane vir zabave in sprostitve. Vsi se zavedamo, da je premor potreben in da večina otrok med počitnicami ne vadi tako redno kot med šolskim letom ter da na morju marsikdo inštrumenta niti nima s sabo. A otroci, deležni glasbenega pouka tudi v poletnem času, že pridobljeno znanje obnovijo, ga nadgradijo in celo pridobijo novega, predvsem pa svoj prosti čas preživijo kakovostno.

Trije koraki do portala MojBase in platforme B.A.S.E. Tečaji

Pred kratkim smo vam omogočili dostop do večnamenskega portala MojBase, ki ponuja revolucionarno rešitev za nadomeščanje zamujenih ur in ima vlogo komunikacijskega sistema med mentorjem ter učencem. Na njem se nahaja tudi vaš osebni O.G.I. Tracker, obenem pa preko portala MojBase dostopate do B.A.S.E. Tečajev. Da bi vam olajšali prvo prijavo v oba sistema, smo pripravili nekaj praktičnih napotkov, ki jih predstavljamo v obliki treh korakov.

Odprite svoj email

Za vstop na moj.base.si ste prejeli vstopne podatke iz tajništva. Portal vsebuje tudi zavihek Tečaji, za katerega potrebujete ločene vstopne podatke. Tudi te ste prejeli na vaš email. V kolikor dostopov niste prejeli, nas kontaktirajte.

Sledite povezavam 

V prvem sporočilu boste našli povezavo do portala MojBase (moj.base.si), v drugem pa povezavo do B.A.S.E. tečajev (base.si/tecaji). Vpišite se z ustreznim uporabniškim imenom in geslom.

Oglejte si webinar

Ob vstopu v portal MojBase si oglejte posnetek webinarja, kjer ravnatelj šole predstavi funkcionalnosti in prednosti uporabe našega novega portala. Dodatno pomoč za uporabo najdete na zavihku Pomoč.

Iz B.A.S.E. učilnic: Krištof Ocvirk

Nedavno polnoleten Krištof Ocvirk je navdušen nad metalom. Celo tako zelo, da je tik pred epidemijo koronavirusa s prijatelji ustanovil skupino in se začel učiti igranja bas kitare. Ker pa je kmalu uvidel, da ga samostojno učenje ne bo pripeljalo do zastavljenih ciljev, se je vpisal v Glasbeno šolo B.A.S.E.. Izbral je program Pop & Rock bas kitara pod mentorstvom Jana Gregorke.

Krištof, menda si velik navdušenec nad metalom …

Sem, a sem ga začel poslušati šele dve leti nazaj. No, poslušal sem ga že prej, vendar sem takrat spoznal precej ljudi, metalcev, in ti so me zares navdušili nad to zvrstjo, pa tudi nad glasbo nasploh.

Si se zato vpisal v glasbeno šolo, da bi igral v skupini?

Ne gre samo za to … želel sem postati boljši glasbenik, ne le metalec. Igranja bas kitare sem se začel učiti šest mesecev pred vpisom, a sam, in to brez predznanja, ker prej nikoli nisem igral ne bas kitare ne kakšnega drugega instrumenta. V naši družini nikoli ni bilo glasbenikov. Vse se je torej začelo z razmišljanjem o ustanovitvi glasbene skupine, kar smo počeli s prijatelji. Na začetku sem vadil le petje, saj bi bas kitaro moral igrati nekdo drug, jaz pa bi pel, vendar basist ni nikoli vadil niti pokazal nobenega zanimanja za skupino, zato sem se nazadnje odločil, da bom bas kitaro igral sam. Vedno sem imel željo po učenju in s to odločitvijo sem jo uresničil. Ko mi je prijatelj posodil bas, sem vadil po več kot dve uri dnevno in ugotovil, da mi je zelo všeč. Bili smo doma in imel sem čas, ker smo bili v karanteni. Skupino smo namreč ustanovili le nekaj mesecev pred epidemijo, v glasbeno šolo pa sem se vpisal leto kasneje, kajti prišel sem do ugotovitve, da bom s pomočjo mentorja veliko hitreje napredoval, saj se bom sam najverjetneje naučil stvari narobe. Sprva niti nisem vedel, ali mi bo mentor znal pomagati na področju metala, a mi je pokazal praktično vse, kar potrebujem.

Je bila tudi druga karantena tako uspešna?

Niti ne. Čas za vadbo sem skrajšal z dveh ur na eno, kljub temu pa verjetno še vedno precej vadim. Želim napredovati, čeprav doma vadim brez da bi bil priključen na ojačevalec. Sosede namreč moti hrup, zato ne morem vaditi na običajen način, slušalke pa imam tudi preslabe, da bi jih lahko uporabil v ta namen. In tudi s skupino se nismo mogli dobivati, zato sta v tem času oba kitarista odstopila, tako da sem se nedavno ujel z enim drugim bobnarjem, s katerim sva ustanovila novo glasbeno skupino.

Pa si v glasbeni šoli pridobil znanje, ki ga potrebuješ?

Ne še, imam pa občutek, da sem precej blizu. Moj namen je biti vedno boljši. Jasno mi je, da popolnosti ni, a lahko znanje vedno nadgradiš in to je tisto, k čemer stremim.

Bi vpis v glasbeno šolo priporočil tudi drugim s podobnimi cilji?

Vsekakor. Če želiš igrati v skupini, moraš imeti določene veščine. Vendar ne gre le za to, da hodiš v glasbeno šolo. Tudi doma moraš vadbi nameniti veliko časa, zato je pomembno imeti mentorja. Ali je to mentor v glasbeni šoli ali le prijatelj, ni tako pomembno, važno je, da greš naprej.

Sta se torej z Janom Gregorko ujela?

Zelo! Imava podoben smisel za humor in vedno se prilagaja mojim željam. Že na prvi uri sem ga povprašal, ali bi me lahko naučil metalskih prijemov in čeprav ne gre za njegov žanr, se je res potrudil.

Na kakšne načine je glasba prisotna v tvojem življenju?

Glasba je ves čas z mano. Zjutraj, ko se peljem v šolo, ko grem domov, tudi doma, ko kaj pospravljam. Ves čas imam na ušesih slušalke in poslušam, kar mi je všeč.

Mnenje mentorja, basista Jana Gregorke:

Krištof lepo napreduje in razvija tehniko, ta pa je v metal glasbi še kako pomembna. Začel je tudi ustvarjati lastne rife in skladati pesmi, ki jih preigrava s svojo skupino, zato menim, da je na zelo dobri poti, da postane odličen metal basist.

Izrekamo dobrodošlico novim učencem, kiso se nam pridružili tekom februarja:

Ema I.

Maša S.

Jaka S.

Kristjan P.

Evita P.

Vanja M. C.

Vida L.

Tarik H.

Maruša K. B.

Kristina K.

Matic K.

Mia D.

Violeta V.

Andrej K.

Urša V.

Urška D.

Dimitrij S.

Klemen C.

Tea P.

Minea F.

Ana I.

Ajda P.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Morda vam bo všeč tudi...

Milan Lampret – Intervju

Milan Lampret – Intervju

Glasilo – Maj 2021

Glasilo – Maj 2021
>