19 maja

Glasilo – April 2021

0  - komentar

Tudi takšno javno nastopanje je pomembno za vašega otroka

Vsak glasbenik se, ne glede na to, ali se z glasbo ukvarja profesionalno, polprofesionalno ali amatersko, prej ali slej znajde pred preizkušnjo, imenovano nastop. Seveda je javno nastopanje nekaj, čemer se še posebej na začetku večina glasbenikov skuša izogniti, saj igranje pred občinstvom vzbuja nelagodje in tremo. Vendar ima javno nastopanje pomembno vlogo na poti umetniške rasti, zato se mu ne bi smeli izogibati, temveč iskati priložnosti, da se na oder povzpnemo kar največkrat.

Epidemija koronavirusa, ki traja že več kakor leto dni, nas je žal res prikrajšala za koncertno izkušnjo v živo, vendar to ne pomeni, da javno nastopanje ni možno. V Glasbeni šoli B.A.S.E. smo denimo na Miklavževo organizirali prvi virtualni B.A.S.E. nastop, ki je požel obilo pozornosti. Na njem je nastopilo skoraj 160 učencev, nastop pa si je ogledalo nekaj manj kot 6.000 ljudi, kar v živo nikakor ne bi bilo mogoče, saj bi bila izbrana koncertna dvorana premajhna.

Odziv dokazuje, kako pomemben je stik z občinstvom, obenem pa v ospredje postavlja vse dobrobiti nastopanja, četudi to poteka virtualno. Vsak nastop namreč zahteva dobro pripravo, kot vemo, pa je prav redna vadba tista, ki nas pripelje do napredka, zato se nastopanja ne bi smeli bati. Kar je zares pomembno, je izkušnja, medtem ko so napake njen sestavni del, saj nas učijo, kako postati boljši.

Napovedujemo: virtualni koncert

Tudi konec letošnjega šolskega leta bomo obeležili s koncertom. Ker pa zaradi trenutne epidemiološke slike ne vemo, ali bo junija že mogoče muziciranje pred občinstvom, smo se odločili za njegovo virtualno različico. Drugi virtualni B.A.S.E. nastop bo potekal v prvem tednu junija, zato mentorju čim prej sporočite, ali želite sodelovati. Izberite skladbo, s katero se boste predstavili in mentor vas bo posnel ter nam do vključno srede, 26. maja poslal posnetek vašega nastopa.

Komaj čakamo, da vam bomo lahko znova prisluhnili!

Predstavljamo nove mentorje Glasbene šole B.A.S.E.

Domen Bohte

Domen Bohte je diplomant Prins Claus konservatorija, kjer je v letu 2020 magistriral. Je tudi umetniški vodja delavnice in festivala Jazzinty. Ustvarja in deluje kot basist, studijski glasbenik, producent, skladatelj in organizator. Svoje izkušnje iz tujine uporablja v sodobnih in modernih glasbenih praksah.

Simon Brand

Simon Brand je klasični in jazz kitarist, dejaven v številnih jazz ter pop-rock zasedbah, zadnje čase pa se posveča tudi pedagoškemu delu, kompoziciji in aranžiranju. Trenutno končuje študij jazz in popularne glasbe na univerzi Gustav Mahler v Celovcu.

Klara Veteršek

Klara Veteršek je pevka in flavtistka, ki na Akademiji za glasbo zaključuje študij inštrumentalne in pevske pedagogike, obenem pa študira jazz petje na zasebni univerzi Gustav Mahler v Celovcu. Je članica različnih jazz, pop in klasičnih zasedb, denimo Magic Pond, Funk Fu, Rumejts in drugih.

Iz B.A.S.E. učilnic: Luka Rupnik

Sedemnajstletni Luka Rupnik se je najprej pobliže spoznal s klasično kitaro, v sedmem razredu pa ji je dodal še električno in pred kratkim akustično, saj meni, da je slednja najbolj praktična ter priročna. Sicer že štiri leta zapovrstjo obiskuje program Blues & Rock kitara, v okviru katerega se uči igranja električne kitare.

Luka, kakšno glasbo rad poslušaš, da si se odločil za igranje električne kitare?

Pravzaprav sem začel z igranjem klasične kitare v javni glasbeni šoli, ki sem jo obiskoval šest let, pred tem tudi pripravnico. A se v tej smeri nisem videl, zato sem se kasneje, ker poslušam rock in metal ter podobne žanre, odločil za električno kitaro. Da pa se mi ne bi bilo treba voziti v Maribor, sem izbral Glasbeno šolo B.A.S.E., ki ima eno od enot tudi v Slovenski Bistrici, kjer stanujem. Na ure zdaj hodim že četrto leto zapored.

Si torej našel šolo, ki podpira tvoja zanimanja?

Klasična kitara mi je bila sprva povsem v redu, vendar imam v Glasbeni šoli B.A.S.E. možnost izbirati ne le žanr, ampak tudi skladbe, ki jih igram. Posvečam se izbranim glasbenim primerom, kar je krasno.

Glasbo katerih izvajalcev pa izbiraš in ali imaš tudi kakšnega vzornika?

Trenutno rad poslušam Green Day, Metallico, AC/DC … hard rock in metal imam najraje, čeprav sem prilagodljiv ter igram tudi kaj drugega. Jazz in blues pa mi nista blizu. Najbrž je zanimivo, da članov skupin, ki jih poslušam, ne poznam po imenih, zato bi težko rekel, da imam vzornika.

Si tudi sam že napisal kakšno pesem?

Poskušal sem, a ni bilo najbolj uspešno, ker nimam dovolj teoretičnega znanja, da bi lahko pisal. Morda v prihodnosti. Trenutno mi zadostuje igranje znanih angleških pesmi.

Razvijanju katerih veščin z Jernejem posvečata največ pozornosti?

Odvisno … če mi v ušesa pade kakšna posebna solaža, potem se naučim solo vložka, drugače pa se posvečava predvsem akordom, sploh odkar imam akustično kitaro. Akorde namreč lahko igram v družbi prijateljev, pa tudi pojem. Imam veliko kolegov, ki se ukvarjajo z glasbo, tako da se večkrat dobimo in igramo ter pojemo, predvsem stari balkanski rock. Pa tudi sicer je večina pogovorov obarvanih z glasbo.

In kakšne so tvoje ambicije, bi si želel igrati v glasbeni skupini?

Že igram. Na srednji šoli Slovenska Bistrica imamo šolsko skupino in tudi mimo tega imam skupino, s katero se dobivam ter igram. Člani stremimo k temu, da bi nastopali v lokalnih barih, saj naš repertoar sestavljata balkanski in slovenski rock, delno tudi angleški. Rekel bi, da igramo kar vse, kar se posluša in kar naj bi ljudje poznali. Za razliko od tega, se na šoli običajno prilagajamo prireditvi, na kateri igramo. Včasih je to popularna glasba, drugič rock. Naša mentorica je profesorica glasbe. Organizira nam nastope, mimo tega pa imamo svoje zaklonišče, torej prostor, kjer se dobivamo. Nekateri člani so amaterji, nekateri imajo zaključeno nižjo glasbeno šolo, a nas vse druži predvsem to, da radi igramo in ustvarjamo.

Bi rekel, da so tvoje možnosti za kaj takega v manjšem kraju večje?

Vsekakor bi mi bilo v Ljubljani lažje, ker poslušam zelo specifične žanre, in ne nekaj, kar je všeč splošni javnosti, vendar je tudi v manjšem kraju mogoče najti somišljenike. Sam sem jih našel, je pa res, da sem prilagodljiv in ne igram samo metala.

Prosiš kdaj tudi mentorja, da ti pomaga pri učenju repertoarja za katero od skupin?

Delava kar želim, mi pa pomaga pri kakšnih težavah, ki jih sam ne znam premagati, a so pomembne za skupino.

Za konec: kaj je tisto, kar poleg igranja kitare še rad počneš?

Prej sem treniral odbojko, zdaj igram tenis, hodim na zasebne ure angleščine … marsikaj, a je kitara prioriteta. Dojemam jo profesionalno, čeprav igram za dušo. Ker se v prihodnosti ne vidim kot učitelj, se nisem odločil za srednjo glasbeno šolo. Z glasbo se namreč raje ukvarjam amatersko oziroma polprofesionalno.

Mnenje mentorja, kitarista Jerneja Hanca:

Luka je super! Zelo zagnan, motiviran in samoiniciativen. Prav lepo je delati z njim, saj zelo pridno vadi in če bo tako nadaljeval, bo daleč prispel. Predvsem se vidi, da zelo rad igra kitaro in ure obiskuje z velikim veseljem.

Trenutna zasedenost naših mentorjev

Aleksander Jovetić

polno zaseden

Alja Petric

polno zasedena

Anja Hrastovšek

polno zasedena

Anja Kučan

polno zasedena

Daniel Šimek

polno zaseden

Danijel Robnik

1 prosto mesto

Jan Gregorka

polno zaseden

Jana Šušteršič

polno zasedena

Tomaž Dolžan

2 prosti mesti

Damir Ovčar

2 prosti mesti

Jean Markič

3 prosta mesta

Matija Marion

polno zaseden

Otmar Taber

polno zaseden

Peter Micić

polno zaseden

Rok Nemanič

3 prosta mesta

Tadej Gruškovnjak

polno zaseden

Ursula Luthar

polno zasedena

Vita Kobal

2 prosti mesti

Natalija Tumpej

polno zasedena

Žiga Kožar

polno zaseden

Filip Vadnu

3 prosta mesta

Bojan Varga

polno zaseden

Daliborka Ancel

polno zasedena

David Kreslin

polno zaseden

Domen Gnezda

2 prosti mesti

Igor Bezget

nova prosta mesta

Jože Zadravec

2 prosti mesti

Kristijan Korat

2 prosti mesti

David Krajnc

2 prosti mesti

David Kocmur

1 prosto mesto

Kristina Presker

polno zasedena

Patricija Škof

polno zasedena

Tilen Beigot

polno zaseden

Urška Gajšt

1 prosto mesto

Urška Starovasnik

polno zasedena

Violeta Ozvatić

polno zasedena

Neža Pavlovič

polno zasedena

Jernej Hanc

2 prosti mesti

Laura Bartelj

2 prosti mesti

Matej Hotko

polno zaseden

Izrekamo dobrodošlico novim učencem, kiso se nam pridružili tekom marca:

Emilija R.

Polona K.

Rian R.

Jožica P.

Maj T.

Dominik L.

Eva F.

Tina Š.

Valentina P.

Barbara J.

Jasmina D.

David H.

Blaž N.

Riko G.

Andrej H.

Maja B.

Anja R.

Jaka S.

Maja P.

Anja S.

Jan K.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Morda vam bo všeč tudi...

>