3 marca

Kako postati boljši kitarist z uporabo preprostih metod?

0  - komentar

Kako postati boljši kitarist z uporabo preprostih metod?

slika kako postati boljši kitarist

​Naj vam na začetku postavimo vprašanje:

Kdaj ste na zadnje ponovili stvari, ki ste se jih že naučili?

Če ste, kot večina drugih glasbenikov, porabite veliko časa za učenje in vadbo novih stvari. Učenje novih stvari je lahko navdušojoče, ker vam daje vtis, da se glasbeno razvijate in hitro napredujete.

Ampak, kaj če temu ni tako? Kaj, če je vaš občutek le iluzija? Kaj, če se pravi napredek skriva nekje drugje?

Ne razumite narobe. Učenje novih stvari je krasno. A, problem je v tem, da ponavadi premalo časa posvetimo temu, da stvari, ki se jih naučimo, premalo utrdimo in jih ne vključimo dovolj v naše igranje. Skakanje iz ene stvari k drugi, konstantno iskanje novih “kul” licks-ov, groove-ov in učenje treh pesmi hkrati ni najboljša strategija kako postati dober glasbenik in iz vadbe odnesti znanje, ki ga lahko v igranju uporabimo. Največ problemov pri vadbi ponavadi nastane zaradi naše želje, da postanemo dobri v najkrajšem možnem času. Ta miselnost ponavadi pripelje, do povprečnega igranja in znanja. Če si želimo napredovati prehitro, obstaja nevarnost, da zanemarimo postavljanje temeljev, potrebne za naš glasbeni razvoj in napredek. Brez temeljev ne moremo zgraditi trdne in stabilne hiše.

Z drugimi besedami, če v učenju prehitevaš, ti zmanjka časa, da utrdiš znanje in veščine, ki si jih že osvojil. Večina glasbenikov ima zmotno prepričanje, da če nekaj razumejo teoretično to tudi že obvladajo, praktično. Na primer: Želite se naučiti igrati razložen akord d-mol7. Že z nekaj ponovitvami vam to uspe, naučite se prstnega reda in tehniko kako ga zaigrati. Kakorkoli že, če se vaše učenje razloženega akorda d-mol7 tukaj konča, kako uspešno ga boste lahko uporabili na naslednjem koncertu? Očitno je, da vam to znanje v realni situaciji ne bo kaj dosti pomagalo. Kolikokrat smo že naleteli na človeka, ki zna zaigrati malo tistega, malo onega, intro tiste pesmi, začetek solaže druge pesmi... Vse skupaj nima veliko vrednosti in pomena, če si želite stran od povprečja.

Kako postati boljši glasbenik na enostaven način?

Če si želite resnično napredovati, morate vaše znanje poglobiti in utrditi. Razložen akord d-mol7 morate vaditi, vaditi in vaditi dokler ne ostanete brez zraka 🙂 Spoznati morate vse načine, kako ga uporabiti v igranju in si zapomniti tiste, ki vam zvenijo dobro. Vadite ga v različnih stilih in tonalitetah. Cilj vadbe je, da ga zaigrate, brez da bi sploh zavestno pomislili kaj igrate. Takrat, ko se to zgodi veste, da stvar obvladate, da ste jo ponotranjili in poglobili. 

Ob igranju inštrumenta se morate počutiti sproščeno, tako nekako, kot bi si umivali zobe ali vozili kolo.

Verjetno, bi večina glasbenikov postala veliko boljših, če bi utrdili in poglobili stvari, ki jih že “znajo”, kot da se znova in znova učijo novih stvari, zgolj na pol. Osvežitev in obnova starega znanja je prav tako pomembna, kot učenje novih stvari. Tako informacije prenesemo iz našega kratkoročnega v naš dolgoročni spomin, kar nam omogoča, da se lahko spomnimo in zaigramo pesmi, melodične linije, lickse, riffe…, ki smo se jih naučili pred leti.

Rutinirana vadba inštrumenta, vam bo pomagala pri sestavljanju vseh dosedaj razpršenih delcev znanja v vaši glavi, v večjo in celostno sliko.

Za vas imamo izziv:

Naslednji teden se na kitari ne naučite NIČESAR novega. Po YouTubu ne iščite novih kul kitarskih lickov, riffov in pesmi. Ugasnite računalnik in začnite obnavljati stare stvari, ki ste jih že predelali in zavrzite stvari, ki jih pri igranju ne potrebujete. Cilj tega je osvojiti, obnoviti znanje in veščine, ki jih boste lahko uporabili v “resničnem” življenju, pravtako pa bodo odlična odskočna deska za vašo nadaljno glasbeno pot.

Poizkusite uporabiti v vaši vadbi kitare naslednje strategije:

  1. Ustvarite repertuar pesmi, ki jih znate zaigrati in jih obnovite

  2. Ustvarite lasten slovar vaših najljubših licksov, melodičnih fraz in akordičnih postopov, glede na stil, težavnost, glasbenika, itd…

  3. Zberite vaše zapiske o glasbeni teoriji in ugotovite, kaj je potrebno obnoviti.

  4. Najdite način, kako izboljšati vašo orientacijo po vratu kitare, v 5 minutah vaje na dan.

  5. Preučite akorde in akordične zveze v pesmih, ki jih radi igrate.

  6. Katere tehnike igranja kitare ste že osvojili? Naredite seznam le teh in ugotovite, v katere morate vložiti več časa in vaje. Naj bo ponedeljek vaš “hammer-on/pull-off” dan, torek “bending” dan, itd…

  7. Igrajte vaše najljubše likse preko podlag (backing trackov) v različnih stilih.

  8. Izberite 3 različne tehnike in 5 licksov, ki jih poznate in sestavite kitarski solo preko preprostih akordičnih zvez.

  9. Najdite 3 načine, kako igrati vaše najljubše akordične zveze z različnimi akordičnimi oblikami.

  10. Preigrajte lastne pesmi in najdite način, kako jih odigrati bolj tekoče.

Sedaj nas zanimajo vaše misli in mnenja. Kako pogosto obnovite znanje in veščine, ki ste se jih v preteklosti že naučili, predelali? Kakšni so vaši najljubši načini vklučevanja elementov starega in novega znanja v vadbo inštrumenta?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Morda vam bo všeč tudi...

>