Asja Grauf

[thrive_headline_focus title=”Asja Grauf” orientation=”left”]

[thrive_tabs layout=”horz”][thrive_tab headline=”Biografija” no=”1/2″]

Asja Grauf, rojena 1980 v Mariboru, je akademska glasbenica, flavtistka, profesorica flavte.

Študirala je na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu (Kunstuniversität Graz) pri prof. Nilsu Thilu Krämerju, kjer je tudi zaključila I. stopnjo bolonjskega študija (Bachelor).

 

V okviru izmenjave študentov Erasmus je leta 2004 študirala na Državnem konservatoriju Giuseppe Tartini v Trstu (Conservatorio statale di Musica Giuseppe Tartini, Trieste) pri prof. Luisi Sello, kjer je leta 2007 zaključila bolonjski program II.stopnje (Master).

 

V času študija se je aktivno udeleževala poletnih šol za flavto pri priznanih domačih in tujih profesorjih (Draga Ažman, Matej Zupan, M.M. Kofler, Gasparju Hoyosu, poletna šola Antona Weberna v Mürzzuschlagu pri prof. Luisi Sello) ter raznih seminarjih za flavto pri profesorjih: M. Adorjanu, R. Aitkenu, L. Sello, G. Pretto, F. Rengliju, R. Penezič, A. Zupan, H. G. Schmeisserju.

 

Od leta 2000 se ukvarja s pedagoškim delom poučevanja flavte na različnih glasbenih šolah (Glasbena šola Hrastnik 1999-2000, Glasbena šola Radlje ob Dravi 2000-2004, Glasbena šola Koper 2004-2008, Glasbena šola Domžale, Glasbena šola Franca Šturma Ljubljana 2008- , Waldorfska glasbena šola Ljubljana 2012-2015).Redno se udeležuje seminarjev in izobraževanj v zvezi s pedagoškim delom na področju glasbe. Leta 2011 je zaključila 1. letnik glasbenega izobraževanja po Edgarju Willemsu.

 

Sodelovala je tudi s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor in z Orkestrom slovenske vojske.

 

Nastopa in igra z različnimi glasbenimi skupinami, s katerimi je nastopila na več glasbenih festivalih: Festival flavtistov v Beogradu, Lent festival, Glasbeni september, Poletje v Stari Ljubljani, Živa književnost,  Festival Mlade rime, Dobimo se pred Škucom, Afropean Meeting festival (Italija), Trnfest, Festival (Da)(Ne)s (Kibla), Earzoom festival 2011, Festival slovenskega šansona (kjer so s skupino Orkestrada prejeli nagrado za najboljši šanson leta 2013).

 

Kot soavtorica glasbe je sodelovala pri nastajanju glasbe za likovni razstavi (Stojan Grauf v Umetnostni galeriji v Mariboru 2010, Domen Rupnik v Vertinjskem dvorcu, Maribor), lutkovnih predstavah (Taj s planeta Mucoraj (2009), Vrečki govorečki (2010), Kraljična na zrnu graha (2012)), plesno–gledališih predstavah ter avdio-vizualnih performansih (»Unstern«, 2011).

 

Sodelovala je pri snemanju zgoščenk Roberta Jukiča (Radio), Tekochee Kru (Adijo stari, kaki scenarij), Orkestrada (Spusti). Nagrajeno skladbo Utrip so z zasedbo Orkestrada izdali tudi na zgoščenki izdani pri Založbi RTV Slovenja.

 

Pripravljala in koordinirala je program glasbenih delavnic, koncertov, lutkovnih in plesnih predstav za Festival Lent – Park doživetij (2008, 2009), program za »Bralno glasbo« in »Skok v svet glasbil« v okviru projekta Knjižnice pod krošnjami v Ljubljani (2010 – 2015) ter se ukvarjala se s pripravo in izvedbo delavnic za otroke: leta 2014 v Umetnostni galeriji v Mariboru (z naslovom »Kako zveni črna barva«), leta 2015 glasbeno-gibalne delavnice v okviru Plesnega studia Intakt.

 

Je avtorica petih oddaj na Radiu Marš »Govoričenje zvoka«: gre za mesečne oddaje, kjer se različni glasbeniki predstavijo preko pogovora in njihove glasbe  (Catch-Pop String Strong, Vito Žuraj, Luka Juhart, Bojana Šaljič Podešva,….)

 

Leta 2013 je ustanovila Združenje Reaktor,  v okviru katerega so v letu 2014 izpeljali uspešno akcijo z  naslovom »Luči na reki«, v letu 2015 pa dogodek »nad MestoM« na mestnem griču Piramidi v Mariboru.

[/thrive_tab][thrive_tab headline=”Video” no=”2/2″][responsive_video type=’youtube’ hide_related=’1′ hide_logo=’1′ hide_controls=’0′ hide_title=’0′ hide_fullscreen=’0′ autoplay=’0′]https://www.youtube.com/watch?v=uelYWtDjsNQ[/responsive_video][/thrive_tab][/thrive_tabs]

Want to learn more?

Check out these articles below