Jasna Žitnik

[thrive_tabs layout=”horz”][thrive_tab headline=”Biografija” no=”1/2″]

Jasna Žitnik, rojena v Ljubljani, je svojo glasbeno pot začela pri šestih letih z učenjem flavte in petjem v Otroškem zboru RTVS. Kljub temu, da je sanjala o tem, da bo flavtistka, je kaj kmalu postalo jasno, da je njen inštrument glas. Sodelovanje v zboru Radia Slovenija ji je omogočilo snemanje številnih radijskih iger in reklam, kar ji je odprlo vrata v čarobni svet petja. Danes je Jasna umetniška vodja in pevka v vokalni skupini Jazzva, glavna vokalistka skupine Selecto, hkrati pa neumorno sodeluje s številnimi glasbeniki in zasedbami.

 

Na svoji glasbeni poti se je srečala s številnimi glasbenimi stili. Svoje glasbeno znanje je na svoji več kot dvajsetletni glasbeni poti širila pri številnih pedagogih na najrazličnejših področjih- klasično, jazz, pop in ljudsko petje, prečna flavta, kompozicija in aranžiranje, dirigiranje in klavir. Po več letih klasičnega izobraževanja so jo začele privlačiti tudi druge zvrsti. Postala je članica in kmalu tudi umetniška vodja večkrat nagrajene a cappella zasedbe Jazzva, s katero se posvečajo zlasti vokalnemu popu in jazzu in bila sprejeta na SGBŠ Ljubljana, kjer se je pod mentorstvom Darje Švajger in Iva Špacapana zaljubila v oder.

 

Jasna Žitnik je kot pevka sodelovala pri mnogih projektih, med drugim z Big Bandom RTVS, En-Knap Teatrom, skupino Nude, Janezom Dovčem, Orkestrom Mandolina Ljubljana in številnimi drugimi glasbeniki. Kavica za dva, avtorska skladba skupine Selecto, katere redna članica je, je bila med najbolj opaženimi in izpostavljenimi skladbami na Festivalu šansona 2013 v Ljubljani in se še zdaj predvaja na radiu Slovenija. Jasnin zadnji pevski dosežek je nagrada za najboljšo solistko a cappella festivala Sredi zvezd, ki jo je prejela v Žalcu maja 2016.

 

Kot pedagoginja, korepetitorka in pevka je Jasna sodelovala s številnimi sestavi: Komorni zbor RTVS, Akademski pevski zbor Tone Tomšič, mednarodni komorni zbor Utopia & Reality, in drugimi. V okviru festivala Popjazziada je kot mentorica izvedla več vokalnih delavnic in tri leta poučevala v glasbeni šoli VOX. Nenehno se izobražuje tako v petju, zborovodstvu, kot tudi v aranžiranju in pedagoškem delu (Damijan Močnik, Anders Jalkeus, Marko Hribernik, Tobias Hug, Kim Nazarian, Cathrine Sadolin, Ragnar Rasmussen, …), hkrati pa v prostem času piše aranžmaje za a cappella skupine in se ukvarja z raziskovanjem različnih tradicionalnih vokalnih tehnik- od slovenskega ljudskega petja do severnjaškega yoika.

 

Poleg dela v Jazzvi in Selectu trenutno sodeluje tudi z Akademsko folklorno skupino France Marolt, kjer poučuje osnove vokalne tehnike in večglasnega petja. Njen najnovejši projekt je sodelovanje z italijansko vokalno skupino Anakrousis, kjer se pri svojem delu osredotoča zlasti na izraznost in odrski nastop.
[/thrive_tab][thrive_tab headline=”Video” no=”2/2″][responsive_video type=’youtube’ hide_related=’1′ hide_logo=’1′ hide_controls=’0′ hide_title=’0′ hide_fullscreen=’0′ autoplay=’0′]https://www.youtube.com/watch?v=dS43PGzD0XI[/responsive_video][blank_space height=’3em’][responsive_video type=’youtube’ hide_related=’1′ hide_logo=’1′ hide_controls=’0′ hide_title=’0′ hide_fullscreen=’0′ autoplay=’0′]https://www.youtube.com/watch?v=dRP28sQW_OI[/responsive_video][/thrive_tab][/thrive_tabs][blank_space height=’3em’][responsive_video type=’youtube’ hide_related=’1′ hide_logo=’1′ hide_controls=’0′ hide_title=’0′ hide_fullscreen=’0′ autoplay=’0′]https://www.youtube.com/watch?v=3SXcobOARv4[/responsive_video][blank_space height=’3em’][responsive_video type=’youtube’ hide_related=’1′ hide_logo=’1′ hide_controls=’0′ hide_title=’0′ hide_fullscreen=’0′ autoplay=’0′]https://www.youtube.com/watch?v=4phQIGYFcG0[/responsive_video]

Want to learn more?

Check out these articles below