Maja Matić

[thrive_tabs layout=”horz”][thrive_tab headline=”Biografija” no=”1/2″]

Maja Matić je večkrat nagrajena jazzovska pianistka, skladateljica in aranžerka ter izkušena pedagoginja klavirja in kompozicije. Poučuje tudi kot gostujoča profesorica na akademiji CODARTS v Rotterdamu, v okviru katere tudi razvija inovativne in dinamične pristope poučevanja kompozicije.

 

Končala je jazz klavir na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani ter študirala jazz klavir tudi v Lizboni. Leta 2015 je diplomirala iz jazz kompozicije in aranžiranja v Rotterdamu. Študirala je pri različnih profesorjih in glasbenikih svetovnega kova (Paul van Brugge, Klaas de Vries, Kris Goessens, Rene Uijlenhoet, Maria Joao…) ter obiskala številne klavirske in skladateljske masterclasse (Renato Chicco, Kyle Gregory, Mike Stern, Barry Harris, Zlatko Kaučič, Maria Joao, Vince Mendoza, Martin Fondse…). Obiskovala je tudi aranžerske delavnice z Metropole orchestra na Nizozemskem.

 

Prejela je dve nagradi Jazzon za jazz kompozicijo leta 2010 (nagrada publike in druga nagrada žirije) ter nagrado publike na tekmovanju mladih jazz glasbenikov v Logatcu leta 2009. Za študij v tujini je prejela štipendijo Ministrstva za kulturo.

 

Maja je kot pianistka nastopala po celi Sloveniji, na Portugalskem in na Nizozemskem; sodelovala je z jazzovskimi, pop in klasičnimi zasedbami ter se ukvarjala tudi s svobodno improvizacijo. Trenutno je aktivna v mnogih umetniških projektih doma in na Nizozemskem; poleg lastnih projektov je skladala za klavir, za raznolike jazzovske in klasične zasedbe vse do big banda in simfoničnega big banda. Skladala je tudi elektroakustično spremljevalno glasbo za plesne predstave. Njene kompozicije je nedavno izvajal Trobilni ansambel Slovenske filharmonije, kot aranžerka pa sodeluje tudi z Big bandom Grosuplje.

 

Nekaj časa se je udejstvovala tudi kot glasbena novinarka; kot sodelavka glasbene redakcije Radia Študent, kot članica uredništva Nove muske ter kot sodelavka kulturnega štirinajstdnevnika Pogledi.

[/thrive_tab][thrive_tab headline=”Video” no=”2/2″][responsive_video type=’youtube’ hide_related=’1′ hide_logo=’0′ hide_controls=’0′ hide_title=’0′ hide_fullscreen=’0′ autoplay=’0′]https://www.youtube.com/watch?v=HWQveRvleXE[/responsive_video][/thrive_tab][/thrive_tabs]

Want to learn more?

Check out these articles below