Manca Udovič

manca udovič klavir slika1

[thrive_tabs layout=”horz”][thrive_tab headline=”Biografija” no=”1/2″] 

Manca Udovič je mlada slovenska pianistka, rojena v Ljubljani. V zadnjih petnajstih letih svojega glasbenega delovanja je nastopila na mnogih koncertih, prireditvah in tekmovanjih. Po končani nižji glasbeni šoli, kjer je bila njena mentorica profesorica Magda Dimnik Kryžanowski, se je vpisala na jazz oddelek Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani. Leta 2010 je uspešno maturirala in bila sprejeta na Akademijo za glasbo v Zagrebu, v razred profesorja Veljka Glodića, kjer je oktobra 2016 tudi uspešno magistrirala.

 


Manca je dobitnica zlate in srebrne plakete na Državnem tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije. Leta 2004 je gostovala v Pragi. Večkrat je sodelovala s slovenskim skladateljem Igorjem Deklevo in na RTV Slovenija posnela tudi njegovo Suito v barvah. V letih 2007 in 2008 je sodelovala na Sligo Jazz Projectu  na Irskem, leto pozneje pa je svoje znanje nadgrajevala na poletni šoli pri profesorju Matthewu Nicholu z berkleejske fakultete. Kasneje se je udeležila  seminarjev pri uglednih profesorjih kot so Eugen Idnjic, Kemal Gekić in Vladimir Tropp.  Leta 2014 je na mednarodnem tekmovanju Vittoria Caffa Righetti Prize v Italiji osvojila drugo nagrado. Manca je leta 2013 ustanovila svoj jazz kvartet, ki poleg jazz standardov izvaja tudi njeno avtorsko glasbo. 

 

Zadnjih nekaj let se posveča tudi klasičnemu komornemu muziciranju. Od leta 2013 igra v triu Cassiopeia, ki deluje pod mentorskim vodstvom profesorja Saše Nestorovića. Leta 2014 je trio osvojil prvo nagrado na Hrvaškem državnem tekmovanju komornih skupin v Opatiji, leto kasneje pa srebrno plaketo na mednarodnem tekmovanju Svirel. Istega leta je zasedba nanizala niz uspešnih koncertov v Zagrebu. Decembra 2016 je trio Cassiopeia odigral niz razprodanih koncertov v Koprivnici, Zagrebu, Ljubljani in Jastrebarskem.  

Manca je sodelovala tudi z mnogimi slovenskimi big bandi, kot so:  bb Zmaji, bb KGB Ljubljana, bb Grosuplje, bb RTV Slovenija. Je tudi članica glasbeno-plesne skupine Akordika.

 

Na pobudo režiserja Jadrana Sterleta je napisala glasbo za dokumentarni film Samo ta glas imam, ki je bil premierno predvajan oktobra leta 2013. 

[/thrive_tab][thrive_tab headline=”Video” no=”2/2″][responsive_video type=’youtube’ hide_related=’1′ hide_logo=’1′ hide_controls=’0′ hide_title=’0′ hide_fullscreen=’0′ autoplay=’0′]https://www.youtube.com/watch?v=-0W2Xe_UQo8[/responsive_video][blank_space height=’3em’][responsive_video type=’youtube’ hide_related=’1′ hide_logo=’1′ hide_controls=’0′ hide_title=’0′ hide_fullscreen=’0′ autoplay=’0′]https://www.youtube.com/watch?v=VgpkpPrbcrg[/responsive_video][/thrive_tab][/thrive_tabs][blank_space height=’3em’][blank_space height=’3em’]

Want to learn more?

Check out these articles below