Sausan Hussein

[thrive_tabs layout=”horz”][thrive_tab headline=”Biografija” no=”1/2″] Violinistka Sausan Hussein se je rodila v slovensko-sirski družini v Mariboru, kjer je pri sedmih letih pričela svojo glasbeno pot. Z odliko je maturirala na umetniški gimnaziji Konservatorija Maribor ter kasneje diplomirala in magistrirala magna cum laude na Akademiji za glasbo v Zagrebu. Na mednarodni akademiji za glasbo v Rimu je opravila post-magistrski specialistični študij solistične igre v razredu italijanskega virtuoza Marca Fiorentinija in komorne glasbe pod vodstvom Arsi tria di Roma. Dodatno se je izobraževala pri priznanih pedagogih (Stefan Milenković, Gorjan Košuta, Schlomo Mintz, Wolfgang Redik, Catherine Mackintosh….) in koncertirala z vrhunskimi umetniki (Konstantin Bogino, Elena Denisova, Michael Flaksman…).

 

Med šolanjem je v disciplinah violina, solfeggio in komorna igra osvojila številne nagrade na tekmovanjih doma in v tujini ter kot solistka nastopila z orkestri AIM Roma, Mozart Sinfonietta in Roma Tre. Bila je koncertna mojstrica simfoničnega orkestra Akademije za glasbo Zagreb, mednarodnega orkestra festivala Arsana, orkestra AIM Roma, sodelovala je v mednarodnih projektih »Le vie dell’ amicizia« pod vodstvom Riccarda Mutija (2010), projektu IOA s člani Dunajske filharmonije (2015), otvoritvi sezone Berlinske filharmonije 2016/17.

 

Solistično in kot članica raznih zasedb je koncertirala na festivalih Sarasate Live (Španija, 2015), Lent (2008, 2009), Ravenna (Italija, 2010), Kypria (Ciper, 2011), Arsana (Slovenija, 2013, 2014), memorialu Hugo Wolf (Slovenija, 2015) in J. Š. Slavenski (Hrvaška, 2010), glasbenem maratonu v koncertni dvorani Vatroslav Lisinski, na koncertih turneje Bijsondere Plekken Amsterdam (Nizozemska, 2014), mednarodnem festivalu komorne glasbe v Rimu (2015), odmevnem koncertu Syrische Klänge zu Gast in Berlin, Konzerthaus Berlin (2016)… Aktivno sodeluje s sodobnimi slovenskimi ustvarjalci (Andrej Hrvatin&Tina Dobaj-Silhueta 2016, Vasko Atanasovski-Pesem za liro, Založba Pivec, 2016), s simfoničnim orkestrom SNG Maribor ter ustvarja lastno glasbo (glasbeni prispevek za film ameriškega režiserja Mapla Razsa s pianistko Tamaro Povh, Maribor Uprisings, 2016; glasba za otroške ustvarjalne delavnice, Maribor 2014; prihajajoči projekt »Men Baladein«).

 

Kot pedagoginja je v treh letih poučevanja violine na Glasbeni in baletni šoli Antona Martina Slomška v Mariboru s svojimi učenci osvojila 24 nacionalnih in mednarodnih nagrad (16 x zlato – od tega 12 prvih absolutnih nagrad, 5 x srebro, 3 x bron) na tekmovanjih za mlade glasbenike v Italiji (Musica Insieme, Benetke; Tomaž Holmar, Valborghetto), Srbiji (Beograd, Aranđelovac), Sloveniji (Ljubljana, Nova Gorica, Murska Sobota, Maribor, Beltinci) in na Nizozemskem (Muziekstraat Amsterdam). Bila je tudi vodja godalnega oddelka in mentorica godalnega orkestra. V letu 2014 je samostojno izvedla dve glasbeno-ustvarjalni delavnici za otroke in mladino v Mariboru (Sončnica, Trolova zgodba) ter leta 2016 ustanovila ansambel Violinissimo, ki ga sestavljajo mladi virtuozi, nagrajenci številnih tekmovanj. [/thrive_tab][thrive_tab headline=”Video” no=”2/2″][responsive_video type=’youtube’ hide_related=’1′ hide_logo=’1′ hide_controls=’0′ hide_title=’0′ hide_fullscreen=’0′ autoplay=’0′]https://www.youtube.com/watch?v=Rpf7ltPF3u8[/responsive_video][blank_space height=’3em’][responsive_video type=’youtube’ hide_related=’1′ hide_logo=’1′ hide_controls=’0′ hide_title=’0′ hide_fullscreen=’0′ autoplay=’0′]https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=Ap5uywxb3gc[/responsive_video][blank_space height=’3em’][responsive_video type=’youtube’ hide_related=’1′ hide_logo=’1′ hide_controls=’0′ hide_title=’0′ hide_fullscreen=’0′ autoplay=’0′]https://www.youtube.com/watch?v=Y0dd4rO9hjY[/responsive_video][/thrive_tab][/thrive_tabs]

Want to learn more?

Check out these articles below