Tadej Drobne

[thrive_tabs layout=”horz”][thrive_tab headline=”Biografija” no=”1/2″]

Po končani nižji glasbeni šoli v Slovenskih Konjicah in maturi na Srednji glasbeni in baletni šoli Maribor, je študij saksofona nadaljeval na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, kjer je pri profesorju Geraldu Preinfalku zaključil dodiplomsko in leta 2015 magistrsko stopnjo študija.

 

Vseskozi je svoje znanje izpopolnjeval pri priznanih profesorjih saksofona (Claude Delangle, Vincent David, Marcus Weiss, Arno Bornkamp, Miha Rogina …).Je dobitnik več zlatih in srebrnih priznanj iz državnega tekmovanja TEMSIG, ter prvonagrajenec in laureat mednarodnega tekmovanja Davorin Jenko leta 2010.

 

Kot solist in komorni glasbenik redno nastopa po Sloveniji in Evropi. Sodeloval je z Styrian Improvisers Orchestra (Avstrija), bil je član kvarteta saksofonov Saxotic (Avstrija), mednarodnega orkestra saksofonov Kug Sax Sippia (Avstrija), leta 2015 pa je kot edini predstavnik Slovenije sodeloval v »NATO Saxophone Orchestra« na svetovnem kongresu saksofonistov v Franciji.

 

Krstno je izvedel skladbe mnogih mladih sodobnih skladateljev kot so Juan Pablo Trad Hasbun, Lee Wen-Cheh, Deno Denovaire, Gerald Preinfalk.

 

Zaposlen je kot prvi saksofonist-solist v Orkestru Slovenske vojske. Dandanes se uveljavlja predvsem kot crossover saksofonist. Redno sodeluje pri različnih glasbenih projektih v Sloveniji in tujini. Je dirigent Godbe na pihala Slovenske Konjice, pedagog in aranžer. Aktiven je tudi v zasedbi FaušDur band in triu saksofonov SAXBEAT. 

 

 [/thrive_tab][thrive_tab headline=”Video” no=”2/2″][responsive_video type=’youtube’ hide_related=’1′ hide_logo=’1′ hide_controls=’0′ hide_title=’0′ hide_fullscreen=’0′ autoplay=’0′]https://www.youtube.com/watch?v=Um_VJkqvJA4[/responsive_video][blank_space height=’3em’][responsive_video type=’youtube’ hide_related=’1′ hide_logo=’1′ hide_controls=’0′ hide_title=’0′ hide_fullscreen=’0′ autoplay=’0′]https://www.youtube.com/watch?v=rq5B51jTUCs[/responsive_video][/thrive_tab][/thrive_tabs]

Want to learn more?

Check out these articles below