​Andrej Kos

Harmonikaš Andrej Kos, je svoje šolanje pričel v glasbeni šoli Karol Pahor ter v zasebni glasbeni šoli Sv. Petra in Pavla na Ptuju.

Po uspešno končanem gimnazijskem šolanju na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor, v razredu prof. Slavka Magdića, je šolanje nadaljeval na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Grazu, kjer končuje magistrski študij pri Univ. Prof. MuM Janne Rättyä. 

V času študija je imel priložnost participirat ter soboblikovat številne dogodke in koncerte. Formalno se je, zraven klasične glasbe, tudi izobraževal na področju Jazza in popularne glasbe, sodeloval z mnogimi komponisti, z Neue Musik Ensemblom ter oddelkom za sodobno glasbo na Umetniški univerzi Graz (PPCM).

Je tudi dobitnik številnih nagrad državnih in mednarodnih tekmovanj, kot solist ter v komorni zasedbi (Svirel, TEMSIG, Mednarodno tekmovanje harmonikarjev Beltinci, Mehfest, Academia del Ridotto). 

Tudi izven študija se dodatno izpopolnjuje na masterclassih ter različnih seminarjih. Nekatera imena priznanih umetnikov klasične ter sodobne glasbe: Mie Mikki, Frode Haltli, Inaki Alberdi, Luka Juhart, Matti Rantanen, člani ensembla Klangforum Wien itd. Kot tudi na področju zabavne glasbe: Simone Zanchini, Christian Bakanic, Nick Mancini, Eddie Luis in številni drugi. Kot reden član etno/jazz zasedbe Pocket Edition ter skupine Jeannette poskuša sooblikovat kulturno sceno v Sloveniji in drugod.

VIDEO POSNETKI Z ANDREJEM KOSOM