Daniel Šimek

Daniel Šimek se je rodil leta 1996 na Reki na Hrvaškem. Pri petih je začel peti v pevskem zboru in igrati klavir in orgle, nato pa še harmoniko (klavirsko, gumbno kromatično in gumbno dijatonično).

Na Srednji glasbeni šoli Ivana Matetića Ronjgova na Reki je maturiral z najvišjimi ocenami iz harmonike pri Josipu Nemetu in iz glasbene teorije (mentorica Nataša Šuleski, tema maturitetna naloga je bila obsežna analiza Requiema W.A. Mozarta). Osvojil je prvo nagrado na klavirskem tekmovanju na Reki. 

V času srednje šole je vodil tudi več zborov, se udeležil veliko tekmovanj in osvojil drugo nagrado na mednarodnem tekmovanju harmonikarjev v Pulju; prvo nagrado in leta 2015 prvo mesto z 99 točkami na državnem tekmovanju harmonikarjev v Daruvarju; prestižno nagrado na mednarodnem tekmovanju Lions Grand Prix, ki mu je omogočila sodelovanje na mednarodnem glasbenem kampu v Avstriji, kjer je bil sodelavec, zborovodja, aranžer in eden od mentorjev; prvo nagrado v solo kategoriji in prvo nagrado s komorno skupino Trio Agitato na mednarodnem tekmovanju Svirél v Novi Gorici ter zlato plaketo in prvo nagrado na 46. tekmovanju TEMSIG.
Nastopal je na številnih festivalih kot so Mladi virtuozi, cikel koncertov Glasbene Mladine Ljubljanske, Festival Lent in Poletje v Celju. Sodeloval je v ansamblih Narodnega gledališča Ivana pl. Zajca na Reki. Izpopolnjeval se je na seminarjih in mojstrskih tečajih pri profesorjih, kot so Mika Väyrynen, Teodoro Anzellotti, Boris Lenko, Aleksander Skliarov, Andreas Borregaard, Mikko Luoma, Corrado Rojac.
Trenutno študira na magisterskem študiju v razredu Boruta Zagoranskega na ljubljanski Akademiji za glasbo, igra klavir v Big Bandu Akademije za glasbo, dokončuje študij inštrumentalne in pevske pedagogike, smer harmonika, poje v Komornem zboru Akademije za glasbo in Oratorijskem zboru Glasbene matice Ljubljana ter kot pomoč v Komornem zboru Orfej. Sprejet je kot substitut v Zbor Slovenske filharmonije. 
Od zgodnjih let se ukvarja tudi z improvizacijo na klavirju in harmoniki, trenutno obiskuje predavanja jazz improvizacije in aranžiranja prof. Jake Puciharja. V prostem času aranžira za različne inštrumentalne, vokalne in vokalno-inštrumentalne ansamble. Vešč je v računalniških programih, kot so Sibelius in Cubase. 

V prihodnosti se vidi primarno kot profesor harmonike, klavirja ali glasbene teorije, sekundarno kot pevec, aranžer in improvizator v Ljubljani.

VIDEO POSNETKI Z DANIELOM ŠIMKOM