Klara Veteršek

Klara Veteršek je pevka in flavtistka, ki na Akademiji za glasbo zaključuje študij inštrumentalne in pevske pedagogike, obenem pa študira jazz petje na zasebni univerzi Gustav Mahler v Celovcu. Je članica različnih jazz, pop in klasičnih zasedb, s katerimi se udeležuje tekmovanj, natečajev ter koncertov, denimo Magic Pond, Funk Fu, Rumejts in drugih. Posveča se tudi pisanju glasbe, kot vokalna solistka pa je nastopila z Big Bandom Akademije za glasbo in Big Bandom RTV Slovenija.

Svoje glasbeno izobraževanje je začela v Glasbeni šoli Zagorje, in sicer z igranjem prečne flavte ter petjem. Učenje je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, smer flavta (prof. Nataša Paklar) in s študijem na Akademiji za glasbo v Ljubljani (prof. Matej Grahek). Tekom izobraževanja je kot flavtistka prejela več mednarodnih srebrnih in zlatih nagrad, npr. Svirel, Emona, Woodwinds Požarevac. Izobraževala se je tudi kot klasična pevka na glasbeni šoli KGB v Ljubljani (prof. Tatjana Vasle) ter kot jazz pevka na zasebnih urah pri priznanih profesoricah petja, kakršni sta denimo Nina Strnad in Nanča Muck. Leta 2016 je šolanje nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, smer jazz petje (prof. Aleksandra Krečič Čermelj), trenutno pa se petju posveča na študiju v Celovcu (prof. Caroline de Rooij).

V času študija na Akademiji za glasbo je kot vokalna solistka začela sodelovati z Big Bandom Akademije za glasbo pod vodstvom dirigenta Mateja Hotka, s katerim je izvedla koncerte, snemanja in turneje po Hrvaški, Nemčiji ter Avstriji. Leta 2018 je zaključila študij prve bolonjske stopnje na Akademiji za glasbo, smer flavta, in nadaljevala z magistrskim študijem. Med drugim je delovala tudi v duu Flucordion z Luko Brnjićem, s katerim sta se udeležila številnih mednarodnih tekmovanj in prejela zlate plakete (Woodwinds, Požarevac in Oscar Rieding, Celje). Poleg tega se ukvarja s pisanjem avtorske glasbe za zasedbe Funk Fu, Magic Pond in za projekt Popevke in Pravljice, ki ga je pripravila skupaj s kitaristko Urško Supej. S slednjo se je združila tudi v večji zasedbi glasbenikov pod imenom Rumejts, s katerimi je bila v okviru razpisa 35 Years For You izbrana  za snemanje avtorske glasbe na Radiu Maribor.

Ob rednem šolanju se je prav tako udeleževala različnih klasičnih in jazz delavnic pri priznanih mentorjih doma ter v tujini (Jazzinty, Jazz Klinika Velenje, Jonathan Hoard, Forum for flute and piano Diekirch Luxemburg, Ars Prvine, International Masterclasses Marianka Slovakia itn.).

>