Laura Bartelj

Laura Bartelj, rojena leta 1998 v Novem mestu, se je začela učiti violino pri profesorici Valeriji Jenič na Glasbeni šoli Marjana Kozine v Novem mestu. Po osmih letih je šolanje nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v razredu profesorice Tatjane Špragar, poleg rednega šolanja, pa se je dodatno izobraževala na seminarjih in poletnih šolah pri priznanih profesorjih, denimo Nicolasu Koeckertu, Lotharju Straußu, Nadeždi Tokarevi, Teodori Sorokowi, Antonu Sorokowem, Igorju Ozimu, Wonji Kim Ozim, Roku Zgoncu, Vasiliju Meljnikovem, Stefanu Milenkoviču, Anki Schittenhelm, Zoranu Milenkoviču, Viktorju Petku in Vesni Stankovič. V študijskem letu 2017/18 je študirala na Prayner konservatoriju na Dunaju.

Sodelovala je s številni orkestri, med drugim s Simfoničnim orkestrom Cantabile, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Simfoničnim orkestrom KGBL, z Orkestrom slovenske Filharmonije, Orkestrom SNG Opere in baleta v Ljubljani, Godalnim orkestrom slovenskih solistov in drugimi zasedbami.

Redno se udeležuje tekmovanj tako doma kot po svetu in je osvojila več zlatih ter srebrnih priznanj (TEMSIG, Cortemilija, Valssesia, Petar Konjović). Izbrana je bila tudi za projekt Za njimi stojimo s simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, s katerim je igrala na dveh ciklih v Cankarjevem domu (2016), v enaki meri pa se predstavlja kot solistka. Leta 2015 je denimo igrala solo s Simfoničnim orkestrom Cantabile na novoletnem koncertu v Logatcu in leta 2016 v Franciji na glasbenem festivalu Des Anches D'Azur v St. Tropezu.

Trenutno sodeluje v naslednjih profesionalnih orkestrih: graški godalni orkester Cappela Calliope, Simfonični orkester, Orskester Slovenske Filharmonije ter Orkester SNG Opere in baleta v Ljubljani.

Od leta 2019 je štipendistka Ministrstva za kulturo. Trenutno študira na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, in sicer v razredu Anke Schittenhelm, veliko strast pa ji predstavljata poučevanje in deljelje svojega znanja mlajšim, nadobudnim glasbenikom.