Vita Kobal

Vita Kobal je violinistka, ki je svojo glasbeno pot začela na nižji glasbeni šoli pri profesorici Tatjani Špragar. Šolanje je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana na klasični smeri, pri profesorju Janezu Podlesku. Tekom šolanja se je udeležila številnih državnih in mednarodnih tekmovanj ter izpopolnjevala svoje tehnično znanje na delavnicah pri profesorjih kot so Helfried Fister, Vasilij Meljnikov, Ivan Rabaglia in drugi.

Kasneje je svoje zanimanje razširila tudi na druge glasbene žanre ter se začela ukvarjati z improvizacijo. Začetek glasbenega raziskovanja je predstavljala udeležba na etno delavnicah Specialnega godalkanja, ki so potekale v organizaciji violinista Bojana Cvetrežnika.

Znanje v jazzu je pridobivala na številnih delavnicah pri svetovno znanih jazz glasbenikih, kot so Christian Howes, Stephan Braun, Gregory Hutchinson, Joe Sanders, Jure Pukl, Melissa Aldana, Sachal Vasandani, Shai Maestro, Charles Altura in drugi. Trenutno je študentka jazz-violine pri profesorju Maxu Groschu na Gustav Mahler Privatuniversitat v Celovcu.

Sodelovala oziroma sodeluje pri skupinah in glasbenih projektih različnih žanrov, kot so folk-jazz nonet Sezam, New Orleans swing zasedba Počeni Škafi, jazz/fusion/balkan zasedba Divota, Bowrain (album Distracted), Kukushai (EP Pioneers), Balkan Jam Sessions z Jeleno Soro in drugi.

VIDEO POSNETKI Z VITO KOBAL