1 decembra

Roko Godič – Intervju

0  - komentar

Iz B.A.S.E. učilnic: Roko Godič, klavir

Dvanajstletni Roko Godič, ki od septembra obiskuje program Pop & Jazz klavir za otroke pod mentorstvom Kristijana Korata, ima eno samo željo: postati profesionalni glasbenik. Da bi ta cilj dosegel, vadi vsak dan, občasno pa ustvarja tudi lastne pesmi. Na prvem virtualnem B.A.S.E. koncertu, ki se je odvil na Miklavževo, se je predstavil s Smooth Criminal Michaela Jacksona, prepričani pa smo, da nas bo s svojimi dosežki razveseljeval tudi v bodoče.

Roko, zakaj prav klavir? Ste ga imeli doma?

Po mamini strani je vsa družina igrala klavir, od tete do dedka in babice. Mene pa je tudi od nekdaj zanimal, pravzaprav glasba na splošno, a večinoma jazz in pop ter vse, kar delava s Kristijanom. Tako da smo klavir imeli doma in nanj zdaj igram jaz. Je pa še od babice, nek Petrofov model.

Ga imaš v svoji sobi ali imate doma poseben glasbeni kotiček?

Klavir je v dnevni sobi, v svoji sobi pa imam sintetizator. Na njega dosti delam. Pred kratkim sem ustvaril eno pesem, rap, in vse sem naredil nanj. V dnevni sobi, na klavirju, pa sem napisal klavirsko skladbo.

In od kje navdih za pisanje?

Moja želja je, da bi bil po poklicu raper. Zato sem začel zgodaj ustvarjati, da kasneje ne bi imel težav in da tudi sicer vidim, kako to poteka. Da dobim izkušnje.

Pa rap in jazz gresta skupaj?

Gresta, gresta. Najprej posnamem besedilo, nakar rapu dodam melodijo ... mislim, da kar sodita drug k drugemu.

Glede na to, da imate klavir v dnevni sobi, se gotovo najde tudi priložnost za kakšen nastop …

Seveda. Za božič sem domačim obljubil koncert, na katerem bom verjetno igral jazz in božične pop pesmi. Tudi sicer igram, če dobimo kakšen obisk. A vedno več pesmi, ker menim, da se ene same ne splača. Rad nastopam. Jasno, če na koncu ploskajo, drugače ne. Treme pa ne poznam. Nikoli je nisem imel, ne pred govornimi nastopi ali predstavitvami in niti sedaj je nimam. No, enkrat sem jo imel, a mislim, da zato, ker nisem bil dovolj dobro pripravljen. Ne spomnim se prav dobro, to je bilo še na prejšnji glasbeni šoli, kjer sem igral klasično glasbo.

Torej si glasbeno šolo zamenjal?

Ja, klavir igram že pet let, a sem se v Glasbeno šolo B.A.S.E. vpisal šele to šolsko leto. Ne vem točno, morda je bil problem tudi v meni, a se mi zdi, da mi učiteljica na prejšnji glasbeni šoli ni znala najbolje razložiti določenih stvari. Preprosto nisem razumel. Zdaj pa jih in mi je vse jasno, pa tudi igram, kar me zanima, zato vadim skoraj vsak dan. Tam sem imel na izbiro samo klasično glasbo, v Glasbeni šoli B.A.S.E. pa lahko igram karkoli, predvsem to, kar me zanima. Iz tega razloga zdaj veliko bolj sodelujem.

Kdo pa te je navdušil za jazz?

Poslušal sem nekaj jazz izvajalcev in začel me je zanimati. Tudi družina me je pri tem podprla in mi nazadnje predlagala, da se odločim za Pop & Jazz klavir za otroke, s čimer sem se strinjal, ker mi je res všeč. Najboljši mi je Ray Charles. S Kristijanom sva se najprej posvetila prav njegovemu hitu Hit the Road Jack. Njegove pesmi so mi dale občutek za jazz.

Pa glasbo tudi poslušaš in, razen letos, hodiš na koncerte?

Seveda, zelo rad! Na jazz koncertu še nisem bil, sem jih pa poslušal in gledal preko televizije. Sicer glasbo poslušam pred spanjem, ker me pomiri. Skupino Queen, rap, heavy metal, AC/DC, osemdeseta leta … ati mi je predstavil glasbo, ki jo sam posluša od malega in tudi meni je všeč. Ray Charles pa je Kristijanov vpliv.

Te torej Kristijan spodbuja k odkrivanju novega?

Me, zelo me spodbuja. Potem ko sva prvič igrala Hit the Road Jack, sem poslušal še druge pesmi Raya Charlesa in začel me je zelo zanimati. Kristijan me je nad njim res navdušil.

Zdi se, da je glasba resnično pomemben del tvojega življenja.

Trenutno je moja največja želja postati profesionalni glasbenik. In vem, kako to doseči. Mislim, da je najboljše, če nadaljujem s tem, kar trenutno delam in začnem na svojem YouTube kanalu objavljati avtorske pesmi. Nekje je treba začeti. Ko bom pripravljen, pa bom odšel v tujino, kjer bom pel ali igral klavir. Glasbo bi rad študiral, morda v Avstriji ali Nemčiji, nekje, kjer ne bom niti predaleč niti preblizu. Nekje, kjer bom lahko potem kar nadaljeval s svojo kariero …

Mnenje mentorja, pianista Kristijana Korata:

Roko je zelo zavzet, talentiran in perspektiven mladenič, ki pa se zaveda, da talent predstavlja le del celotnega glasbenega razvoja. Tudi zato marljivo upošteva vse napotke, s svojo domišljijo pa skladbam, na katerih delava, marsikaj tudi doda. In ker je obenem navdušen nad improvizacijo, učne ure postanejo čas kreacije in sprostitve.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Morda vam bo všeč tudi...

>