Program

Slap bas

Kot basist se pogosto predstavljate le kot spremljevalni glasbenik, skrit v ozadju, a vam to ni dovolj. Občinstvo želite očarati in v glasbo vnesti nekaj drugačnega ter svežega. Slap tehnika je za to dobra izbira, saj velja za nepogrešljivo tako rekoč v vseh glasbenih zvrsteh, poleg tega pa z njeno pomočjo vaš potencial pride do izraza precej hitreje. Torej se je naučite in že na naslednjem koncertu očarajte z inovativnostjo.

Program izvajamo na enotah: LJUBLJANA

Navdušujejo vas basisti, ki zmorejo več … ne opazujte jih, temveč postanite eden izmed njih!

 • Bi želeli osvojiti osnovne in naprednejše tehnike slap basa?
 • Želite s svojo igro bas kitare poudariti ritem in v glasbo vnesti dodaten groove?
 • Se počutite nesamozavestno, če vas kolegi izzovejo na jam sessionu, čeprav sanjate o tem, da jih s svojim solističnim vložkom naravnost navdušite?
 • Želite na študij bas kitare v tujino, a se zavedate, da še niste dovolj vešči tehnik, kakršna je slap bas?

S prijavo na program Slap bas za mlade in odrasle naredite prvi korak k temu, da postanete basist, ki bo pri poslušalcih vzbujal občudovanje. V Glasbeni šoli B.A.S.E. tudi sicer program prilagodimo vsakemu posamezniku, s tem namenom pa smo razvili pedagoško metodo O.G.I. Izkušen mentor bo zato za vas sestavil program, ki bo v celoti skladen z vašimi željami, cilji in potrebami, a tudi tempom osvajanja znanja. Tako je skrb, da učenje ne bi izpolnilo vaših pričakovanj, povsem odveč.

Poleg tega pa … če želite postati bas kitarist, ki bo navdihoval druge, morate temu nameniti del svojega časa. Le dejanja, trud in energija, ki jih boste vložili v učenje, vas bodo pripeljali do cilja. In ne pozabite: vsi basisti, v katere strmite z občudovanjem, so bili nekega dne začetniki. Vsi so se borili z dnevi, ko se jim je zdelo, da ne napredujejo. A so jih premagali. Kako? Preprosto. Vadili so in na ta način razvijali tehniko, kreativnost ter muzikalnost, nazadnje pa … uspeli!

Na Glasbeni šoli B.A.S.E. trdno verjamemo: uspe vam lahko vse, česar se želite naučiti!

Kaj torej potrebujem?

Najbrž bas kitaro že imate, a v primeru, da vas njen nakup šele čaka, si vzemite čas in za mnenje povprašajte mentorja. V Glasbeni šoli B.A.S.E. smo vam na voljo za svetovanje pri nakupu, omogočamo pa tudi najem instrumenta. A seveda je bas kitara le najpomembnejše orodje, ki ga potrebujete za učenje. Da bi bilo to kar se da učinkovito, boste potrebovali tudi gradivo, s katerim boste pridobili teoretično znanje, uglaševalec, pas, s katerim boste kitaro pričvrstili okoli ramen, ojačevalec in priključni kabel. Ni malo, vendar boste vse uporabljali leta, če ne celo desetletja.

Mentor za kitaro

In mentor ... je res nujno potreben?

Najbrž ste tudi na lastnih izkušnjah že spoznali, da samostojno pridobivanje znanja hitro privede do osvajanja tako pravilnih kot napačnih tehnik. Slednje nam žal onemogočajo napredek, kar lahko hitro zmanjša celo samo željo po igranju. Zato je pot brez mentorja, ki vas usmerja in pripravi vam prilagojen učni program, precej daljša. Pa tudi nepotrebna. Kajti spodbuda strokovno usposobljenega mentorja, ki vam pomaga premostiti težave in vas pripravi na osvajanje različnih tehnik, je nadvse pomembna. Navsezadnje vas mentor popelje od sanj o igranju bas kitare in obvladovanju slap tehnike do dejanskega muziciranja, kar je prav tako vse prej kot mala stvar, se vam ne zdi?

Kaj pa tehnologija, potrebujem tudi računalnik ali pametni telefon?

Izobraževanje vam bomo s pomočjo metode O.G.I. v celoti prilagodili, zato ne boste v ničemer prikrajšani. Res pa je, da sicer v učni program vključujemo dodatne oblike spletnega pouka, a vam bomo v primeru, da dostopa do spleta in/ali računalnika nimate, literaturo izročili v vam sprejemljivi obliki.

Potrebujem telefon ali računačlnik

Osebna glasbena izkušnja...

V Glasbeni šoli B.A.S.E. poskrbimo za celovito glasbeno izkušnjo, v učne procese igranja bas kitare oziroma slap basa pa vključujemo tudi glasbeno teorijo in ob tem poskrbimo za ustrezno vzdrževanje instrumenta.

Sistematično šolanje

Sistematično šolanje

Na podlagi izkušenj smo razvili pedagoško metodo O.G.I., ki omogoča popolno prilagoditev učnega procesa vsakemu posamezniku. Program Jazz bas kitara za mlade in odrasle bo tako v celoti sledil vašemu predznanju, željam, ciljem ter potrebam, zato skrb, da česa ne bi razumeli, ni potrebna, saj vam bo mentor na urah podal (novo) znanje in vam obenem dal jasne napotke za vaje v domačem okolju. Na voljo vam bo tudi za dodatna pojasnila.

Glasbena teorija

Glasbena teorija

Metoda O.G.I. omogoča prilagojen učni program, zato boste glasbeno teorijo spoznali kar na urah bas kitare. Pouk instrumenta namreč poteka vzporedno s poukom teorije, saj vam mentor podaja teoretična znanja sproti, glede na potrebe, ki jih zahteva samo igranje. Glasbeno predznanje torej ni pogoj, vam bo pa morebitno poznavanje glasbene teorije v pomoč pri (hitrejšem) napredovanju.

Vzdrževanje bas kitare

Vzdrževanje inštrumenta

Mentor vam bo svetoval, pomagal in vas naučil kako se pravilno lotiti manjših popravil ter nastavitev na bas kitari. Tako vam bom z veseljem pomagali uglasiti bas kitaro, menjati strune ali pa prilagoditi višine strun. V primeru težjih okvar pa vas bo vaš učitelj usmeril k pravi osebi, ki vam bo ustrezno in kvalitetno popravila inštrument.

Predstavljamo vam program učenja 

Slap bas 

Ni pomembno ali ste z učenjem igranja bas kitare komaj začeli in igrate le v domači dnevni sobi ali pa se lahko pohvalite z večletnim muziciranjem na različnih odrih. Program Slap bas je razdeljen na dva sklopa, začetnega in nadaljevalnega. Poleg tega mentor s pomočjo pedagoške metode O.G.I. za vas tudi sicer pripravi prilagojen učni načrt, s pomočjo katerega razvijate in krepite veščino slap tehnike.

Da pa bi se vaša ljubezen do glasbe še okrepila, boste z mentorjem poslušali in analizirali posnetke najvidnejših mojstrov slapa, vključno z izumiteljem Larryjem Grahamom Jr.-em. Najpomembneje se nam namreč zdi, da izvajate glasbo, ki jo imate radi in vam je všeč, če pa se lahko vsaj za kanec približate tistim, ki jih iskreno občudujete, bo vaše veselje do igranja toliko večje.

Vse, kar torej zahtevamo od vas ob vpisu na program, so poznavanje osnovnega znanja dvoprstne tehnike, ritmičnih vzorcev in tonov na vratu bas kitare. Tudi branje notnega zapisa je seveda zaželeno, ni pa pogoj.

Slap-bas

V začetnem programu Slap bas boste s pomočjo O.G.I. metode spoznali, osvojili ter okrepili:

 • pravilno postavitev roke,
 • thumb, popp, pull off, hammer on,
 • ghost ali mute note,
 • dušenje strun z levo roko,
 • uporabo leve roke kot tolkalnega elementa,
 • igranje in uporabo oktav,
 • učenje osnovnih slap riffov, groovov in fraz,
 • pisanje in branje slap notacije,
 • grajenje lastnih slap groovov,
 • notno gradivo in skladbe,
 • napotke o tem, kako se izogniti najpogostejšim napakam,
 • zametke improvizacije in
 • nastavitve magnetov ter ojačevalca, prav tako izbor opreme.

V nadaljevalnem programu Slap bas pa boste s pomočjo O.G.I. metode spoznali, osvojili ter okrepili:

 • dvojni thumb,
 • uporabo shakea, benda, slidea in vibrata,
 • učenje kompleksnih ritmičnih vzorcev,
 • igranje zahtevnih groovov in riffov,
 • tolkalno igranje,
 • harmonske postope,
 • kombinacije tehnik (dvoprstna tehnika, flažoleti, tapping itn.),
 • uporabo sozvočij in akordov,
 • transkribcije basovskih linij,
 • improvizacijo,
 • gradnjo slap sola in melodične slap linije,
 • izpopolnjevanje občutka za ritem,
 • filozofijo slapa,
 • uporabo efektov,
 •  reševanje odrskih težav in
 • glasbenike, ki se poslužujejo slap tehnike.

Pridružite se ostalim zadovoljnim učencem

Eva L.

učenka

"Rada bi dodala, ker ne vem, kdaj bo spet priložnost za to, da mi je učenje z Vito v veliko veselje. Res ima smisel za poučevanje in vsak teden komaj čakam na uro. Je, vsaj kar se mene tiče, ravno prav stroga in natančna, zato vse pohvale!"
Renata M.

učenka

"Dober dan, sem Renata M. in vaša stran me je tako pritegnila, da sem se vpisala na začetni tečaj akustične kitare. Prsti bolijo, a le zato, ker pridno vadim. Želela bi se vam kar najlepše zahvaliti za prijazno vodenje v svet zvenečih strun. Hvala lepa in lep dan."

Pedagoška metoda O.G.I. 

Osebni Glasbeni Inkubator 

Leta poučevanja tako mladih kot nekoliko starejših glasbenih umov so nas naučila, da najboljše med nami odlikuje drugačnost. Z mislijo na to smo v okviru Glasbene šole B.A.S.E. razvili pedagoško metodo O.G.I. (Osebni Glasbeni Inkubator), ki temelji prav na priznavanju drugačnosti in spodbujanju raznolikosti. Učni program in izobraževalne procese tako prilagajamo potrebam, željam ter ciljem posameznega učenca in na ta način krepimo njegove glasbene vrline oziroma odpravljamo šibkosti.

Na Glasbeni šoli B.A.S.E. spodbujamo kreativnost in individualnost. Zato učni program prilagajamo učencu in ne učenca učnemu programu, kar je sicer ustaljena praksa večine izobraževalnih ustanov.

Bistvo pedagoške metode O.G.I. je namreč prav individualna obravnava, s čimer se odmikamo od ustaljenih in splošno sprejetih glasbeno-izobraževalnih praks, ki učence dojemajo kot enake. S tem pa jih tudi omejujejo. V primerjavi z njimi pedagoška metoda O.G.I. omogoča prilagojeno podajanje snovi in določanje učnega načrta v skladu z učenčevimi veščinami ter zanimanji. Vse našteto pripomore k hitrejšemu glasbenemu razvoju.

Srce novih pristopov poučevanja igranja instrumentov ter petja, poleg samih učencev, tvorijo skrbno izbrani mentorji, usposobljeni za delo z vsemi starostnimi skupinami različnih stopenj predznanja. S pomočjo pedagoške metode O.G.I. se lahko vsakemu učencu popolnoma posvetijo in mu v sproščenem vzdušju podajo orodja, s katerimi uspešno premaga tehnične izzive in obenem prebudi svojo kreativnost ter muzikalnost.

OGI metoda poučevanja

Verjamemo namreč, da je glasba namenjena vsem. A Glasbena šola B.A.S.E. žal ni. Zato vas vabimo na ogled osnovnih razlik med našo glasbeno šolo in ostalimi oblikami glasbenega izobraževanja, na podlagi česar boste lahko ugotovili, ali je O.G.I. metoda poučevanja za vas najboljša izbira.

Osnovne razlike med Glasbeno šolo B.A.S.E. in ostalimi oblikami šolanja

1. Glasba za vse

Glasbena šola B.A.S.E.

Glasbena šola B.A.S.E. spodbuja učenje glasbe pri vseh, ki si tega želijo, ne glede na predznanje, leta, fizične omejitve ali talent.

Ostale oblike šolanja

Javne glasbene šole omogočajo vpis le tistim učencem, ki so uspešno opravili predhodni preizkus glasbene nadarjenosti.

2. Vpis skozi vse leto

Glasbena šola B.A.S.E.

Na Glasbeni šoli B.A.S.E. učence vpisujemo v programe tekom celega leta.

Ostale oblike šolanja

Vpis na javne glasbene šole je možen izključno na začetku šolskega leta.

3. Izobraževanje vseh generacij

Glasbena šola B.A.S.E.

Izobraževalni programi Glasbene šole B.A.S.E. so namenjenim vsem generacijam, od najmlajših do tistih, ki zmotno menijo, da so priložnost za učenje instrumenta ali petja že zamudili.

Ostale oblike šolanja

Javne glasbene šole so namenjene le osnovnošolskim otrokom, medtem ko je vpis mladih in starejših mogoč le na podlagi predhodno uspešno opravljenega sprejemnega izpita.

4. Prilagojen program

Glasbena šola B.A.S.E.

S pomočjo pedagoške metode O.G.I. (Osebni Glasbeni Inkubator) program prilagajamo potrebam in željam vsakega posameznika. Z njo krepimo njegove vrline in odkrivamo ter odpravljamo slabosti.

Ostale oblike šolanja

Izobraževalni program javnih glasbenih šol je enoten z državnim učnim načrtom, zato ne dopušča odstopanj in posledično ne omogoča prožnosti pri prilagajanju posameznemu učencu.

5. Žanrska raznolikost

Glasbena šola B.A.S.E.

Pedagoška metoda O.G.I. upošteva učenčev glasbeni okus in daje poudarek žanrom, ki so mu blizu kot poslušalcu. V primeru neopredeljenosti, mentor učenca spodbudi k samoiskanju s pomočjo predstavitve različnih žanrov.

Ostale oblike šolanja

Učni načrt javnih glasbenih šol temelji na učenju klasične glasbe, s katero se še posebej mladi težje poistovetijo in se zato čutijo odtujene od popularne glasbe oziroma glasbe, po kateri posežejo kot poslušalci.

6. Spodbujanje ustvarjalnosti

Glasbena šola B.A.S.E.

Poleg poustvarjanja glasbenih del v okviru pedagoške metode O.G.I. velik poudarek dajemo ustvarjanju lastne glasbe in improvizaciji. Novi izobraževalni pristopi so pravzaprav zasnovani z mislijo na spodbujanje kreativnosti in muzikalnosti.

Ostale oblike šolanja

Klasična glasba, na kateri temelji učni program javnih glasbenih šol, ne spodbuja kreativnosti učencev, saj se repertoar izvaja na podlagi striktnega upoštevanja skladateljevih oznak v notnem zapisu, medtem ko improvizacija ni del učnega programa.

7. Velika izbira instrumentov

Glasbena šola B.A.S.E.

Na Glasbeni šoli B.A.S.E. se je poleg klasičnih instrumentov mogoče učiti tudi instrumentov, prisotnih v popularni in jazzovski glasbi.

Ostale oblike šolanja

Na javnih glasbenih šolah je možno le učenje klasičnih instrumentov, kakršni so klavir, klasična kitara, violina, flavta itn.

8. Strokovni mentorji

Glasbena šola B.A.S.E.

Rezultati pedagoške metode O.G.I. so poleg učencev odvisni predvsem od strokovne usposobljenosti mentorjev, zato so ti skrbno izbrani tako s strani ravnatelja kot širšega vodstva Glasbene šole B.A.S.E.

Ostale oblike šolanja

Zaposlovanje učiteljev v javnih glasbenih šolah ni nadzorovano s strani države, mnogi pa se za ta poklic odločijo tudi zaradi koncertne kariere, ki je manj uspešna od pričakovanj.

9. Reden pouk

Glasbena šola B.A.S.E.

Mentorji pedagoške metode O.G.I. verjamemo v reden pouk, zato se trudimo v najkrajšem možnem času nadoknaditi vsako zamujeno uro, učenci pa lahko sodelujejo tudi na dveh šolskih nastopih letno. Ob zaključku šolskega leta imajo prav tako možnost opravljanja zaključnega izpita Glasbene šole B.A.S.E., na podlagi katerega v kombinaciji z oceno celoletnega dela prejmejo spričevalo.

Ostale oblike šolanja

Mentor, ki poučuje igranje instrumenta ali petja na domu, k opravljanju dela ni zavezan s pogodbo, zato pouk pogosto poteka neredno, učenci pa so ob tem marsikdaj deležni tudi manj strokovnih prijemov pedagoškega dela. Učenci so prav tako prikrajšani za možnost javnega nastopa in nimajo možnosti opravljanja zaključnega izpita, na podlagi katerega bi prejeli potrdilo o uspešno zaključenem šolskem letu.

10. Kontrolirano spletno učenje

Glasbena šola B.A.S.E.

V okviru Glasbene šole B.A.S.E. svojim učencem ponujamo možnost kontroliranega spletnega učenja, ki temelji na pedagoški metodi O.G.I., pri čemer jim je poleg samega gradiva na voljo tudi mentor, na katerega se vedno lahko obrnejo z dodatnimi vprašanji.

Ostale oblike šolanja

Mladi in odrasli se učenja instrumenta ali petja pogosto lotijo s pomočjo posnetkov, objavljenih na različnih spletnih kanalih, kjer so na voljo tako dobre kot slabe vsebine, ob tem pa nimajo niti povratne informacije s strani mentorja, zaradi česar je možnost napredka zelo majhna.

11. Dober zgled

Glasbena šola B.A.S.E.

Mentorji Glasbene šole B.A.S.E. so vidni in priznani slovenski glasbeniki, aktivni na različnih glasbenih področjih, kar učence še dodatno spodbuja k redni vaji ter ustvarjanju, saj jim mentorji s svojim glasbenim udejstvovanjem sporočajo, da je glasba živa.

Ostale oblike šolanja

Učitelji javnih glasbenih šol so običajno že davno opustili igranje instrumenta, zato so od glasbe tega časa odtujeni, posledično pa tudi učenci dobijo vtis, da je glasba nekaj, kar je nastajalo pred stoletji, nimajo pa vpogleda v trenutno glasbeno dogajanje.

Naši vrhunski mentorji za vašega otroka in za vas!

V Glasbeni šoli B.A.S.E. izbiramo le najboljše mentorje. Mentorji za učenje bas kitare so strokovnjaki na svojem glasbenem področju, ki se lahko pohvalijo s številnimi glasbenimi  in pedagoškimi dosežki.

Poslanstvo naših mentorjev je odkrivanje individualnega potenciala v vsakem učencu in njegov potencial razvijati v brezmejno kreativnost in muzikalnost. S svojimi bogatimi izkušnjami in strokovnostjo so naši mentorji usposobljeni za delo z učenci vseh starostnih skupin in različnih stopenj predznanja.

Mentorji Glasbene šole B.A.S.E.

Naše celostno glasbeno šolanje zajema

Naš program Slap bas kitara je mnogo več, kot le učenje bas kitare. V sklopu našega celovitega glasbenega izobraževanja vam zraven učenja inštrumenta ponujamo še veliko drugih dodatnih storitev in pripomočkov, ki bodo vaše šolanje spremenili v edinstveno glasbeno izkušnjo.  

Slap-bas

Program učenja Slap bas kitara

Program zajema učenje bas kitare pod vodstvom profesionalnega mentorja. Glede na vaše želje in zmožnosti lahko izbirate med 30, 45 ali VIP 30 + 30 minutno uro. Program se vrši po učni metodi O.G.I. in se prilagaja vsakemu učencu posebaj.

Base-paket-glasbene-teorije

Paket glasbene teorije

Paket glasbene teorije zajema učenje in praktično uporabo glasbene teorije na sami uri inštrumenta. Učenec tako vso potrebno glasbeno teorijo osvaja skozi prakso igranja, kar mu pomaga pri lažjemu osvajanju in razumevanju glasbenih pojmov.

Base-notni-zvezek

Notni zvezek

Notni zvezek je nepogrešljiv del obvezne opreme vsakega glasbenika, ki se podaja na pot glasbenega šolanja. Vsak naš učenec ob vpisu prejme svoj notni zvezek, kamor bo lahko zapisoval svoje teoretične vaje in prve glasbene ideje.

Base_spricevalo

Opravljanje izpita in spričevalo Glasbene šole B.A.S.E.

Vsak naš učenec ima ob koncu šolskega leta možnost opravljanaja zaključnega izpita. Na podlagi celotnega napredka in opravljenega izpita, se učencu poda zaključna ocena. Za svoje glasbeno šolanje pa prejme zaključno spričevalo Glasbene šole B.A.S.E. 

Ceniki mesečnega šolanja

Ljubljana

30 min - Standard

30 min tedenska učna ura

 • Paket glasbene teorije
 • Šolski nastopi
 • Notni zvezek
 • Opravljanje izpita 
 • Spričevalo GŠ B.A.S.E.

86 na mesec

45 min

45 min tedenska učna ura

 • Paket glasbene teorije
 • Šolski nastopi
 • Notni zvezek
 • Opravljanje izpita 
 • Spričevalo GŠ B.A.S.E.

119 na mesec 

VIP 30 + 30 min

30 + 30 min v kombinaciji različnih mentorjev ali programov ali inštrumentov. Možnost tudi 2x30 min ali 1x60 min tedensko. 

 • Paket glasbene teorije
 • Šolski nastopi
 • Notni zvezek
 • Opravljanje izpita 
 • Spričevalo GŠ B.A.S.E.

172 na mesec

Ob vpisu v šolo se zaračuna vpisnina v znesku 35,00€, ki se obračuna na prvem računu.

Pozivamo vas, da se pred vpisom v šolo seznanite z našimi pogoji sodelovanja in preberete najbolj pogosta vprašanja.

Omogočamo vam tudi ...

Najem instrumenta

Še nimate svojega instrumenta in niste prepričani niti, da ga želite kupiti? Ne skrbite. Ponujamo vam možnost najema, zato lahko s šolanjem pričnete kar takoj.

Nakup instrumenta

Vsi naši učenci lahko instrument in drugo glasbeno opremo kadarkoli kupijo kar v šolski trgovini, kjer smo že izbrali primerne instrumente za vaše šolanje.

Pridružite se ostalim zadovoljnim učencem!

neža učenka bas kitare

V glasbeni šoli B.A.S.E. sem dobila dodatno motivacijo za igranje in ustvarjanje. Moja tehnika na basu se je v kratkem času precej izboljšala. Ure pri Mateju so zanimive in vedno drugačne. Navdušil me je za improvizacijo, bolj poglobljen pristop k inštrumentu in poznavanju glasbene teorije.

NEŽA P. / Učenka

Prepis z druge glasbene šole

na Glasbeno šolo B.A.S.E.

 • Je vaš otrok izgubil veselje do glasbe in ne vidi več smisla v igranju instrumenta?
 • Si želite drugačnega pristopa k učenju instrumenta?
 • Se vaš otrok uči instrumenta v državni ali drugi zasebni šoli, vendar bi želeli nadaljevati s šolanjem pri nas?

Pogosta vprašanja ob vpisu

Kdo se lahko vpiše na program učenja Slap bas? 

Kako je s poukom glasbene teorije?

Kako se dogovorimo glede termina poučevanja?

Kje lahko opravim vpis v šolo?

Kako je z izdajo računov?

Kakšen je postopek v primeru odsotnosti učenca?

Kako je s poukom čez poletje?

Kako poteka pouk?

Kako se obračunava šolnina?

Kako je s vpisnino?

Kje lahko preberem pogoje poslovanja?

Kakšen je postopek v primeru odsotnosti mentorja?

Želeli bi vpisati 2 otroka/osebi. Dobimo kakšen popust?

Za koliko časa se vpisujem v šolo?

VPIS V ŠOLO JE ZELO ENOSTAVEN.

Ste pripravljeni začeti? Nimate kaj izgubiti!

Prijava v šolo je zelo enostavna in jo lahko oddate vse dni v tednu. Ker ponujamo učenje instrumentov in petja brez letne vezave, nimamo visokih celoletnih vplačil, nobenih zapletenih pogodb, vpisujemo pa brez minimalne dobe šolanja. Vpis velja od datuma oddane prijave, zato nas kontaktirajte še danes in naredite prijavo na prvo učno uro.

Šolanje ponujamo v 30 in 45 minutnih tedenskih enotah ter VIP različici 30 + 30 min. Cenik za izbrano lokacijo najdete na posameznem programu. Učenje poteka v dopoldanskem, popoldanskem in večernem času.

Šolanje poteka 12 mesecev v letu.

Vpisnina znaša 35€, ki se poravna enkratno ob vpisu v šolo.