Učenje Pop & Jazz flavte za otroke

»Mami, ati, res bi rad igral flavto! Ko bom velik, bom imel svojo skupino!« So ta in sorodni pogovori že stalnica vaše družine? Si skupaj ogledujete posnetke glasbenikov, vaš otrok pa ob tem igra na namišljeni flavto? Najbrž je čas, da poiščete ustrezen program in otroku omogočite celovito glasbeno izkušnjo. Brez skrbi, prišli ste na pravo mesto. V Glasbeni šoli B.A.S.E. smo na podlagi dolgoletnih izkušenj razvili posebno metodo poučevanja O.G.I., ki vam jo v nadaljevanju podrobneje predstavljamo.

* Program trenutno izvajamo na enotah: LJUBLJANA in MARIBOR

Vaš otrok je izrazil željo po igranju flavte. Kako jo uresničiti?

Na samem začetku se pojavi vprašanje o izbiri inštrumenta. Izbrati kljunasto (blok) flavto ali prečno flavto? Odločitev ni lahka, zato naj vam jo nekoliko olajšamo.

Kakšna je kljunasta in kakšna prečna flavta?

Poleg razlike v položaju igranja, pri čemer kljunasto flavto držimo navpično, prečno pa asimetrično od ust nad desno ramo, se ta kaže v pozicioniranju prstov. Prečna flavta velja za zahtevnejši instrument od kljunaste, zato otroci, stari štiri ali pet let, učenje običajno pričnejo s kljunasto, medtem ko nekoliko starejši, stari sedem ali osem let, pouk lahko začnejo tudi s prečno flavto. V tej starosti v vsakem primeru, saj otrok že osvoji osnove igranja, vključno s tehniko dihanja in nastavkom, postopoma preidemo na učenje prečne flavte.

Mentor, ki otrokov napredek spremlja iz ure v uro, zna prepoznati trenutek, ko je otrok pripravljen na naslednji korak in ga k temu tudi spodbuja. V primeru, da se to zgodi zgodaj, obstajajo prečne flavte z zavito glavo, ki otrokom igranje olajšajo.

Igranje flavte

Inštrument je izbran. A kako do njega in kaj še potrebujemo poleg flavte?

Nikar se ne prenaglite. Instrument je pomemben, zato si za nakup vzemite čas in za mnenje povprašajte otrokovega mentorja. V Glasbeni šoli B.A.S.E. smo vam na voljo za svetovanje pri nakupu instrumenta, omogočamo pa tudi najem. A seveda je flavta le najpomembnejše orodje, ki ga otrok potrebuje za učenje. Da bi bilo to kar se da učinkovito, potrebuje še notni zvezek, notno stojalo, čistilni pribor in metronom, po potrebi zavito glavo. Ni malo, kaj? A ne skrbite, vse našteto bo z izjemo notnega zvezka, ki ga bo kmalu popisal in mu boste morali kupiti novega, uporabljal leta ali celo desetletja.

Kaj pa note in ostalo učno gradivo?

Seveda, potreboval bo tudi note, a z nakupom notnega gradiva počakajte dokler izbrani mentor ne pripravi programa po metodi O.G.I., ki bo v celoti prilagojen potrebam in željam vašega otroka. Verjamemo namreč, da je prijetna glasbena izkušnja ključnega pomena, zato v strokovni učni program vključujemo želje vsakega posameznika, s čimer okrepimo veselje do učenja in razbijemo monotonost.

Notno gradivo
Otroci

Ves čas govorite o igranju flavte. Pa se bo otrok naučil še česa drugega?

Dandanes je vsak program, tudi glasbeni, zasnovan zelo široko. Kar pomeni, da igranje flavte sicer predstavlja osnovni razlog, zaradi katerega bo vaš otrok obiskoval Glasbeno šolo B.A.S.E., vendar bo pri nas pridobil veščine, uporabne na različnih življenjskih področjih. Poleg motoričnih spretnosti se bo naučil vztrajnosti, odgovornosti in samostojnosti, ker pa bo spoznal tudi druge otroke, bo stkal nova prijateljstva ter izboljšal komunikacijske veščine in okrepil samozavest. Vse našteto mu bo prav tako pomagalo pri izražanju s pomočjo glasbe, ki ga vsekakor močno spodbujamo in toplo pozdravljamo.

In če se otrok z mentorjem ne bo razumel?

Gotovo se še spomnite svojih šolskih dni in dejstva, da ste predmete, ki so jih poučevali prijetni učitelji obiskovali raje od tistih, kjer je učitelj v vas vzbujal strah in trepet. Sproščeno in varno vzdušje sta ključna, zato naši mentorji na začetku obilo pozornosti namenijo sposobnostim učenca, da lahko učno snov prilagodijo in na ta način dodatno motivirajo otroka. Ta se posledično čuti sprejetega, svojemu mentorju pa zaupa, saj njun odnos temelji na prijateljstvu in skupni izkušnji, ki krepi otrokove vrline.

Odnos z mentorjem

Učenje pop & jazz flavte za otroke - Preizkusite se na brezplačni uri!

Skozi učni proces se prepletata dve področji, saj ustaljene prakse združujemo z naprednejšimi pristopi poučevanja, ob tem pa v program vključujemo tudi jazzovske standarde in osnovne termine jazzovske teorije, prav tako bluesa. Otrok bo pridobil splošna znanja igranja flavte, ki se je znotraj jazzovske glasbe uveljavila sredi dvajsetega stoletja, razvijal bo solistične pasaže in se posvečal iskanju lastnega "sounda", medtem ko bo sčasoma prešel na zahtevnejše tehnike. Tekom šolanja bo skupaj z mentorjem analiziral posnetke flavtistov, kakršni so denimo Rahsaan Roland Kirk, Herbie Mann, Hubert Laws, Jim Walker in številni drugi, smernice, s katerimi se bo seznanil ob tem procesu, pa bo lahko implementiral v svoje igranje.

Na Glasbeni šoli B.A.S.E. dajemo poudarek igranju popularnih in avtorskih skladb. Spodbujamo kreativnost in improvizacijo ter se na splošno v veliki meri prilagajamo učenčevim željam. Pouk poteka s pomočjo O.G.I. metode, ki smo jo razvili prav zato, da bi bil učni program v kar največji meri prilagojen posameznemu učencu. V klasične in tehnične pristope tako vnašamo novosti, s katerimi krepimo muzikalnost ter kreativnost mladega glasbenika. 

 
Pop-in-jazz-flavta-za-otroke

Pridružite se ostalim zadovoljnim učencem!

obraz učenca Žige Mežan

Žiga Mežan 

Jazz petje

"Pri mentorici, Jani Šušteršič, sem pristal povsem slučajno, a mi je zelo všeč, saj je odlična profesorica. Ne bi je zamenjal! V tem letu, odkar pojem, me je ogromno naučila in opazil sem, da se mi je glas precej izboljšal. Tudi osebnostno sva se zelo ujela. Posluša moje želje in temu primerno prilagodi pouk."

obraz učenca Roka Godiča

Roko Godič

Pop & Jazz klavir za otroke

"Klavir igram že pet let, a sem se v Glasbeno šolo B.A.S.E. vpisal šele to šolsko leto. Ne vem točno, morda je bil problem tudi v meni, a se mi zdi, da mi učiteljica na prejšnji glasbeni šoli ni znala najbolje razložiti določenih stvari. Preprosto nisem razumel. Zdaj pa jih in mi je vse jasno, pa tudi igram, kar me zanima, zato vadim skoraj vsak dan. Tam sem imel na izbiro samo klasično glasbo, v Glasbeni šoli B.A.S.E. pa lahko igram karkoli, predvsem to, kar me zanima. Iz tega razloga zdaj veliko bolj sodelujem."

obraz učenke Irine Arapova

Irina Arapova 

Bobni za začetnike

"Ko sem brala opis na spletni strani, se mi je zdelo, da bi to lahko bilo nekaj zame. Tudi odzivi so bili zelo lepi. Meni navaden pristop k učenju ni všeč. Ne maram vnaprej določenega programa, v Glasbeni šoli B.A.S.E. pa pouk poteka na sproščen in zanimiv način. Program se prilagaja željam. Mentorju povem, kaj mi je všeč, posvetiva se teoriji, ki je potrebna, da bi lahko to glasbo igrala, osvojim tehnike in skladbo že igram. To mi je zelo všeč. Upoštevanje mojih interesov."

Učenje pop in jazz flavte za otroke - Pogosta vprašanja

Kdo se lahko vpiše na program Pop & Jazz flavta za otroke?

Program je namenjen osnovnošolskim otrokom od šestega leta starosti dalje.

Kako je s poukom glasbene teorije?

Pouk glasbene teorije se izvaja na sami uri inštrumenta oziroma petja. Tako učenec ne rabi obiskovati dodatne tedenske ure teorije, snov pa je točno prilagojena njegovemu znanju inštrumenta ali petja.

Kje lahko opravim vpis v šolo?

Vpis v šolo lahko opravite preko naše spletne strani, tako da izpolnite spletni obrazec. Prijavite se lahko na tej povezavi https://base.si/vpis/

Potrebujete več informacij? Kontakirajte nas!

  • 040 558 904 
Pop-in-jazz-flavta-za-otroke

VPIS V ŠOLO JE ZELO ENOSTAVEN.

Ste pripravljeni začeti? Nimate kaj izgubiti!

Prijava v šolo je zelo enostavna in jo lahko oddate vse dni v tednu. Ker ponujamo učenje instrumentov in petja brez letne vezave, nimamo visokih celoletnih vplačil, nobenih zapletenih pogodb, vpisujemo pa brez minimalne dobe šolanja. Vpis velja od datuma oddane prijave, zato nas kontaktirajte še danes in naredite prijavo na prvo učno uro.

Šolanje ponujamo v 30 in 45 minutnih tedenskih enotah ter VIP različici 30 + 30 min. Cenik za vse programe najdete na razdelku šolnina. Učenje poteka v dopoldanskem, popoldanskem in večernem času.

Šolanje poteka 12 mesecev v letu.

Vpisnina znaša 35€, ki se poravna enkratno ob vpisu v šolo.

>