Bas kitara – 3. Poglavje

[thrive_headline_focus title=”Kakšno bas kitaro potrebujem?” orientation=”centeralign”]

3. Poglavje

Naj začnemo to poglavje s kratkim in splošnim zgodovinskim pregledom razvoja električne bas kitare. Električna bas kitara je relativno mlad inštrument, njegov izumitelj je Leo Fender, ki ga je razvil leta 1951, kot nadomestilo za velik, okoren in takrat že pretih kontrabas za glasnejše glasbene stile. Mnogi zato električnemu basu pripisujejo vodilno vlogo pri spreminjanju in ustvarjanju novih glasbenih stilov v 20. stoletju, kot so Rock, Funk, Pop... Prvi model bas kitare se je imenoval Fender Precision Bass (P-bass). Bas kitara se od tedaj kot inštrument, v širšem pogledu (oblika, sestavni deli, magneti…) ni več bistveno spreminjala. Drugi model bas kitare, ki ga je prav tako izumil Fender, pa se je imenoval Jazz model (J-bass). Od Precision modela se razlikuje po obliki, ožjem vratu in magnetih (2x single-coil magneta) kar mu daje večje zvokovne zmožnosti kot Precision model.

Jazz model

Precision model

Danes je seveda proizvodnja bas kitar na svetu v polnem razcvetu in izbira med različnimi znamkami, oblikami, designi, magneti, elektroniko, številom strun… je ogromna, z ogromno izbiro, pa se pojavi tudi ogromno vprašanj:


 • “Na kaj naj bom pozoren pri nakupu?”

 • “Katera bas kitara je najbolj primerna zame?”

 • “Naj izberem 4, 5 ali 6 strunsko bas kitaro?”

 • “Kakšen bas potrebujem, če sem basist začetnik?”

 • “Kako najdem kvaliteto za dobro ceno?”

 • “Se naj odločim na podlagi cene ali drugih kriterijev?”

 • “Kakšen pribor potrebujem?”

Vaša odločitev za izbiro in nakup vaše prve bas kitare, naj bo odvisna od pomembnih dejavnikov. To so:


 1. CENA bas kitare

 2. OBLIKA bas kitare

 3. ŠTEVILO STRUN

 4. OBČUTEK pri igranju

 5. ZVOK

 6. AKTIVNA ali PASIVNA elektronika


Seveda so tu še drugi dejavniki, ki vplivajo na izbiro inštrumenta, kot so barva, design, znamka itd., na katere pa danes ljudje, predvsem začetniki, dajejo vse preveč pozornosti, saj ti elementi v sami osnovi ne vplivajo na igranje in zvok inštrumenta. Pravtako se je potrebno zavedati, da pri igranju bas kitare ni toliko pomembno kako inštrument izgleda, ampak kako zveni in kako se med igranjem le tega počutite vi. Tudi, če boste izbrali najlepši bas na svetu, vam ne bo koristil kaj dosti, če boste med igranjem komaj pritiskali polja, vam ne bo nudil pravilne drže ali pa zvočno ne bo zmožen proizvesti tona, ki ga potrebujete, da se lahko glasbeno izrazite.
1. CENA

Na začetku nakupa prve bas kitare, se vprašajte koliko denarja ste pripravljeni za inštrument odšteti. Torej kakšna je vaša finančna sposobnost. Cene bas kitar se gibljejo nekje od 200 eur, rabljene nekje okrog 100eur pa vse do bas kitar vrednih po par tisoč evrov…

Začnite z bas kitaro nižjega cenovnega razreda!

Danes je lahko razlika v kvaliteti med bas kitaro za 100€ in bas kitaro za 500€ izjemno majhna, večinoma pa razliko v ceni delajo predvsem blagovne znamke. Ne delajte napake kot večina basistov, ki so z nakupovanjem “povprečnih”, srednje dragih inštrumentov, znanih blagovnih znamk zapravili ogromno svojega denarja in časa. Problem je v tem, da zapademo v začaran krog iskanja in kupovanja inštrumentov srednje kakovosti, v katerem težko zberemo dovolj denarnih sredstev za nakup res vrhunskega inštrumenta, ki ga lahko uporabljamo vse do konca življena. Nakupu bas kitare nižjega cenovnega razreda, basistu začetniku nudi vse potrebno za učenje in vadbo, pravtako pa ima v tem izobraževalnem obdobju več možnosti in časa, da si zagotovi vsa potrebna sredstva za nakup vrhunskega inštrumenta.


2. OBLIKA BAS KITARE

Oblika trupa je za vse začetnike pomemben dejavnik pri nakupu bas kitare. Pri izbiri vašega prvega inštrumenta ne posegajte po nestandardnih (premajnih, prevelikih ali vseh možnih futurističnih) oblikah trupa bas kitare. Začetniku predstavlja inštrument orodje, na katerem se lahko pravilno uči in vadi. Pomembno zanj je, da osvoji pravilno tehniko, držo rok, kontrolo prstov, hitrost... za kar pa potrebuje primerno orodje. Obliki Precison ali Jazz Fender model, sta eni najbolj pogostih oblik basa na trgu in se v veliki meri pojavljata tudi kot kopiji pri mnogih drugih proizvajalcih bas kitar. Precision in Jazz model bas kitare sta zaradi svoje standardne ("šolske") oblike trupa najbolj priporočljiva izbira za vse basiste začetnike.


Neprimerna oblika za učenje

3. ŠTEVILO STRUN

Pri nakupu bas kitare lahko izbiramo med 4, 5 ali 6 strunskimi bas kitarami. Najbolj pogosta in standardna je 4 strunska bas kitara, ki je tudi najbolj primerna za učenje. Zaradi večje medsebojne odaljenosti med strunami kot pri 5 in 6 strunskem basu, začetnik razvije pravilno držo in tehniko leve roke. S tem je kasneje preskok iz 4 strunske bas kitare na 5 ali 6 strunsko, lažji kot obratno. Druga stvar je, da se začetniki pogosto ne zavedajo kako izjemno pomemben dejavnik pri igranju bas kitare je dušenje praznih strun. Če praznih strun med igranjem bas kitare, z levo roko ne utišamo, se začnejo oglašati alikvotni toni, ki zvenijo prosto zraven, kar pripelje do zvenenja večih tonov  hkrati in s tem do zvočnega zmazka. Več strun kot imamo, več jih je treba utišati in težja je kontrola nad igranjem.


4. OBČUTEK PRI IGRANJU

Občutek pri igranju je v veliki meri odvisen od osnovnih nastavitev bas kitare. Pri osnovnih nastavitvah, ki vplivajo na občutek pri igranju, govorimo predvsem o višini strun nad vratom, in tenziji vpetosti strun… Praviloma bas kitare, ki visijo po več let v glasbenih trgovinah brez osnovne nege in vzdrževanja, niso v najboljšem stanju za igranje, kaj šele za učenje. Pri nakupu bas kitare vam zato priporočamo, da glasbeno trgovino obiščete z osebo, ki se na bas kitare spozna in jo lahko na mestu tudi preizkusi in oceni njeno stanje.


Če te možnosti nimate, bodite pri preizkušanju bas kitare pozorni na to, kako močno morate pritisniti polja, da proizvedete ton. Med pritiskanjem tonov se nikakor ne smete fizično mučiti, če je tako, so strune na bas kitari nastavljene previsoko ali so vpete z preveliko tenzijo.


Pri nakupu od prodajalca vedno zahtevajte osnovno nastavitev inštrumenta!

5. ZVOK

Zvok bas kitare je za začetnike majn pomemben dejavnik, saj na samo začetno učenje nima toliko vpliva. Pri izbiri prvega inštrumenta pazite le toliko, da bas kitara zveni iznačeno in da ene strune ne zvenijo glasnejše od drugih. Dejavnik zvoka ali tona bas kitare postane vedno bolj opazen, ko začne ta zavirati vašo kreativnost in tehnične sposobnosti igranja.


6. AKTIVNA ALI PASIVNA ELEKTRONIKA 

Tipe bas kitar, lahko glede na vgrajene magnete in elektroniko razdelimo v dve skupini:

 • Aktivna bas kitara
 • Pasivna bas kitara

Razlika med njima je ta, da potrebujejo aktivne bas kitare za delovanje dodatno napajanje (9V baterijo) pasivne bas kitare pa ne. Najbolj opazna razlika pa je predvsem v zvoku. Med tem, ko je zvok pasivnih bas kitar topel, poln in okrogel, je za aktivne bas kitare značilen svetel, oster in prodornejši ton. Zaradi aktivne elektronike pa se na poti do ojačevalca izgubi manj signala, zato so načeloma tudi glasnejše od pasivnih bas kitar.


Za nakup vaše prve bas kitare priporočamo bas kitaro z pasivno elektroniko.

Razlogi zakaj:


 • preprostejše nastavitve tona,

 • bas kitare z kvalitetno aktivno elektroniko so dražje,

 • nekvalitetna aktivna elektronika lahko popači zvok,

 • močnejši signal ojača alikvotne tone s tem pa tudi napake pri igranju.


​V prihodnji e-lekciji bomo povedali več o izbiri ojačevalca, basistične opreme in pribora, ki ga boste potrebovali pri igranju. Do takrat pa ne pozabite igrati.

P.S. Radi bi vam pomagali pri učenju igranja bas kitare. Kliknite na gumb in nam zaupajte, kaj vam povzroča največ težav.

[blank_space height=’3em’]


Want to learn more?

Check out these articles below