Bobni – 2. Poglavje

[thrive_headline_focus title=”Težje kot se zdi…” orientation=”centeralign”]

2. Poglavje

Tema današnjega sporočila je zmotno prepričanje, povezano z učenjem bobnov. Gre za mit, povezan z vašimi pričakovanji: veliko novih bobnarjev meni, da učenje ni zahtevno … a se motijo!

Poglejmo resnici v oči. Če bi bilo igranje bobnov enostavno, bi to znali vsi. Zvezde na televiziji dajejo vtis, da igranje ni zahtevno in da doseganje določene stopnje znanja in veščin ne zahteva veliko truda. A priti do te točke ni lahko. In tudi ne bi smelo biti!

Če pomislite na stvari v življenju, ki jih je vredno početi, doseči in osvojiti, ugotovite, da je zanje potreben trud. Naj bo to dokončanje študija, ohranjanje zakona ali pa napredovanje v službi. Za stvari, ki so tega vredne, morate biti pripravljeni trdo delati.
 Z igranjem bobnov ni nič drugače. Lahko se izkaže za izkušnjo, ki vam bo obogatila življenje. Vendar začetki nikoli niso enostavni.

Za razliko od učenja kitare, kjer je najtežji začetek se pri učenju bobnov z  najtežjimi stvarmi spopadete kasneje. Začetne udarce z vajo dokaj hitro osvojimo, in hitro smo zadovoljni z našim igranjem in učenjem. A težaven del komaj prihaja. Stvar se zaplete, ko pridemo do kombiniranja različnih udarcev med seboj, igranja zapletenih ritmov in zahtevnejših igralnih tehnik (dvojni, trojni udarec...). Roke in noge se bodo upirale. Možgani bodo razdeljeni na 4 dele, pojavljali se bodo bolečine v zapestjih rokah in nogah. Imeli boste težave z mišičnim spominom, prepoznavanjem ritmičnih vzorcev, motoriko, držanjem tempa in mnogimi drugimi ovirami, ki jih boste skozi proces vaje morali premagati. Zagotovo ne bo lahko, a potrebno je vztrajati.  Ne obupajte!

Z izpostavljenjem ovir in težav pri igranju, vas ne želimo odvrniti od učenja bobnov, prav nasprotno. Želimo vam pomagati, da si ustvarite realna pričakovanja. Veliko novih bobnarjev meni, da bodo s priročnikom za učenje in nekaj posnetki na YouTubu postali rock zvezde le v nekaj tednih. Ko po nekaj tednih ugotovijo, da ne igrajo kot Lars Ulrich (Metallica), razočarano obupajo. Mnogi se sploh nikoli več ne približajo bobnarskemu setu, kar je žalostno. Vsemu temu bi se lahko izognili, če bi jim nekdo razložil, kaj dejansko pomeni biti bobnar.

Igranje bobnov je spretnost, kot so kiparjenje, slikanje in pisanje poezije. Da bi postali mojster, potrebujete leta in leta vaje. Ob pogledu na slavne bobnarje na televiziji, kot je Mike Portnoy, ne vidimo nešteto ur vaje in ogromnih vsot denarja, ki so jih zapravili za inštrukcije in opremo. Tudi vi imate možnost, da to dosežete, če ste pripravljeni plačati isto ceno. Tudi če vaši cilji niso tako visoki, je dobro vedeti, kaj lahko pričakujete v smislu stroškov in rezultatov. Bolje je, da se procesa lotite počasi in uspete kot bobnar, kot pa, da pričakujete nemogoče, se vdate stresu in hitro odnehate.

Naslednje teme bodo govorile o mitih okrog učenja bobnov. Do takrat pa ne pozabite igrati.

P.S.: Ko boste pripravljeni na naslednji korak, vam pri tem lahko pomagamo. Če se želite o tem pogovoriti, odgovorite na to sporočilo.Want to learn more?

Check out these articles below