Bobni – 7. Poglavje

[thrive_headline_focus title=”Igranje bobnov ni tekmovanje” orientation=”centeralign”]

7. Poglavje

Naslednja ovira, o kateri bomo razpravljali, je nezdrava TEKMOVALNOST.

Največja težava bobnarjev, ki so obsedeni s hitrim in glasnim igranjem, ali so mojstri izvajanja posebne tehnike (dvojni bas...), je v tem, da po sebi sodijo vse ostale bobnarje. Vse skupaj nima smisla. Amaterski bobnarji, ki mislijo, da obvladajo hitrost, so podoben primer, kot človek, ki hitro govori a malo pove. Smisla za glasbo nimajo, a zviška gledajo na ostale nadarjene bobnarje. Po njihovem mnenju je Phil Collins (Genesis) zanič, ker ne igra tako hitro in močno kot Mike Portnoy (Dream Theatre). Bistvo ni v tem!


Glasba ni ŠPORT! Glasba je UMETNOST. Stavek ponovno preberite, da ga boste zares razumeli: Glasba ni ŠPORT, ampak UMETNOST. Slikarji in pesniki ne tekmujejo med sabo, da bi videli, kdo lahko hitreje slika ali piše poezijo. Tudi pri kiparjenju ni zmagovalca, ki najhitreje izkleše kip. Bistvo ni v tem, kako HITRO lahko ustvarjamo, ampak KAJ sporočamo našemu občinstvu.

Pri odnosu do drugih bobnarjev morate biti zelo previdni, posebej, če igrajo drugačno zvrst glasbe od vas. Ne sodite prehitro in ne kategorizirajte drugih, ker ne igrajo enako kot vi. Od VSAKEGA bobnarja se lahko nekaj naučite. Uvideli boste, da vsakič, ko vzamete v roke palčke in sedete za bobne, svetu ponudite nekaj edinstvenega. Kot tudi vsi ostali bobnarji. Vsi se ne izražamo na enak način, ampak lepota umetnosti je v tem, da nam ponuja okno v neviden svet okoli nas. Drugih umetnikov ne obsojajte le zato, ker je pogled iz njihovih oken drugačen od vašega. Namesto tega se poskušajte od njih nekaj naučiti.

Negativen in obsojajoč odnos do konkurence je eden glavnih razlogov, zakaj nekaterim bobnarjem nikoli ne uspe. Nihče ne želi sodelovati z nadutežem. Negativnost ljudi odvrača s svetlobno hitrostjo. Če želite v glasbenem svetu pridobiti prijatelje, oboževalce in podporo ljudi, s katerimi delate, bodite pozitivni. Ne kritizirajte drugih glasbenikov in jih namesto tega podpirajte. Naučite se biti umetnik v pravem pomenu besede in pomagajte drugim, da jim bo uspelo isto. Pozabite na tekmovalnost in vašo energijo, misli, besede in dejanja usmerite v izražanje skozi igranje bobnov.

Negativne osebe s svojim obnašanjem običajno skrivajo svojo negotovost. Ko zviška gledajo na druge, se sami bolje počutijo. Če imate tudi sami podobne težave, se z njimi soočite. Poskušajte razumeti, zakaj se pravzaprav tako počutite, in to spremenite. Le tako boste lahko začeli spodbujati namesto kritizirati. Temu bo sledil tudi uspeh pri igranju bobnov.

Vaš odnos in mišljenje sta POMEMBNA dejavnika pri učenju bobnov. Prihodnjič bomo opisali načine, kako usmeriti vaše mišljenje v pravo smer in posledično hitreje napredovati.

Do takrat pa ne pozabite igrati!

P. S. V kolikor boste potrebovali kakršnokoli pomoč pri učenju bobnov smo vam vedno na voljo.


Want to learn more?

Check out these articles below