Flavta – 5. Poglavje

[thrive_headline_focus title=”Vloga staršev pri učenju inštrumenta” orientation=”centeralign”]

5. Poglavje

Poleg strokovnega pedagoškega pristopa, je za razvoj otrokovih glasbenih sposobnosti in veselja do glasbe, zelo pomembna tudi vloga staršev. Ponujamo vam nekaj koristnih nasvetov, ki bodo vam in vašemu otroku pomagali, da boste igranje in vadbo inštrumenta razvili v poučno in zabavno izkušnjo.

Flavta - Glasbena šola B.A.S.E.

1. Naj bo vaja del vsakodnevne rutine

Po posvetovanju z otrokom določite najboljši termin za vadbo instrumenta. Pomembno je, da pri tej odločitvi sodeluje tudi otrok, tako ne bo imel občutka, da je v vadbo prisiljen. Najboljši termin za vadbo je odvisen od vsakega posameznika, za nekatere otroke je to takoj po šoli, za nekatere po kosilu, ali zvečer… Ugotovite kaj najbolj ustreza vašemu otroku in na podlagi tega postavite termin za vadbo.

2. Na začetku naj bo vaja kratka

Za mlajše učence ni priporočljivo, da vadba inštrumenta traja več kot 30 minut dnevno. Otroci, še posebaj začetniki, za daljšo vadbo ne premorejo dovolj potrpljenja, ne dovolj koncentracije. Če opazimo, da otrok kaže vedno več interesa za učenje inštrumenta, čas vadbe podaljšamo. Pri tem pazimo, da vadba ni predolga in stem utrujajoča. Ne pozabite, izhajajte iz otrokovih želja in ga v vadbo ne silite.

3. Vzpodbujajte otroka

Vzpodbude besede so zelo koristne in pomembne pri učenju glasbenega inštrumenta. Ne pozabite na nenehno vzpodbujanje vašega otroka v njegovem procesu učenja inštrumenta. Opazujte in beležite njegov napredek v igranju, ko je potrebno mu ga tudi pokažite. S tem bo dobil občutek, da njegovo delo ni zaman in tako bo vadba zanj dobila še večji smisel. Nasmeh in objem pomenita otroku ogromno. Preko vadbe inštrumenta se lahko otroku približate in z njim ustvarite posebno medsebojno vez.

4. Naredite dnevno vadbo zabavno in prijazno

Mogoče najbolj koristen nasvet, ki vam ga lahko damo je, da vadbe inštrumenta nikoli ne spremenite v kazen, s tem bo otrok igranje inštrumenta dojel kot negativno izkušnjo in vadbo zasovražil. Raje vadbo naredite zabavno in otroku prijazno, bodite kreativni in se med njo zabavajte. (Npr.: za vsako opravljeno dnevno vadbo, naj otrok v vadbeno razpredelnico, nalepi nalepko...)

5. Ustvarite primerne pogoje za vadbo

Je sedež dovolj udoben? Je svetloba primerna? Je prostor dovolj prezračen? Poskrbite, da bo prostor v katerem otrok vadi, za vadbo primeren in da v njem ne bo prisotnih dejavnikov kateri bi odvračali otrokovo pozornost od same vadbe. Pravtako lahko razmislite o prilagajanju termina za vadbo glede na letni čas. Na primer: med poletjem, ko je čas počitnic in so temperature višje, nastavimo termin za vajo zjutraj, ko so temperature nižje...

6. Pogovorite se z glasbenim učiteljem

Pogovorite se z glasbenim učiteljem o vašem otroku, kje ima težave, na katerih področjih igranja je potrebno več delati, itd... in temu primerno sestavite potek vadbe. Ne pozabite na segrevalne vaje nato skladbe z novimi tehničnimi elementi in na koncu skladbe, ki jih otrok že pozna in v igranju le teh uživa.

V naslednjem sporočilu vam bomo namignili, kaj so lastnosti dobrega inštruktorja. Tega ne smete zamuditi.

P.S.: Če se želite pogovoriti o glasbenem izobraževanju za vas ali vašega otroka nas kontaktirajte.Want to learn more?

Check out these articles below