Kitara – 10. Poglavje

[thrive_headline_focus title=”Igranje kitare ni tekmovanje” orientation=”centeralign”]

10. Poglavje

V prejšnjem sporočilu smo govorili o hitrosti, ki je želja mnogih mladih kitaristov. Zadnja ovira, o kateri bomo razpravljali, je nezdrava TEKMOVALNOST.

Največja težava kitaristov, ki so obsedeni s hitrim igranjem, je, da po tem sodijo vse ostale kitariste. Vse skupaj nima smisla. Se spomnite primera o človeku, ki zna hitro govoriti, a ga nihče ne razume? Amaterski kitaristi, ki mislijo, da obvladajo hitrost, so podoben primer. Smisla za glasbo nimajo, a zviška gledajo na ostale nadarjene kitariste. Po njihovem mnenju je Eric Clapton) zanič, ker ne igra tako hitro kot John Petrucci (Dream Theatre). Bistvo ni v tem!


Glasba ni ŠPORT! Glasba je UMETNOST. Stavek ponovno preberite, da ga boste zares razumeli: Glasba ni ŠPORT, ampak UMETNOST. Slikarji in pesniki ne tekmujejo med sabo, da bi videli, kdo lahko hitreje slika ali piše poezijo. Tudi pri kiparjenju ni zmagovalca, ki najhitreje izkleše kip. Bistvo ni v tem, kako HITRO lahko ustvarjamo, ampak KAJ sporočamo našemu občinstvu.

Pri odnosu do drugih kitaristov morate biti zelo previdni, posebej, če igrajo drugačno glasbo od vas. Ne sodite prehitro in ne kategorizirajte drugih, ker ne igrajo enako kot vi. Od VSAKEGA kitarista se lahko nekaj naučite. Uvideli boste, da vsakič, ko primete v roke kitaro, svetu ponudite nekaj edinstvenega. Kot tudi vsi ostali kitaristi. Vsi se ne izražamo na enak način, ampak lepota umetnosti je v tem, da nam ponuja okno v neviden svet okoli nas. Drugih umetnikov ne smete soditi samo zato, ker je pogled iz njihovih oken drugačen od vašega. Namesto tega se poskušajte od njih nekaj naučiti.

Negativen in obsojajoč odnos do konkurence je eden glavnih razlogov, zakaj nekaterim kitaristom nikoli ne uspe. Nihče ne želi sodelovati z nadutežem. Negativnost ljudi odvrača s svetlobno hitrostjo. Če želite v glasbenem svetu pridobiti prijatelje, oboževalce in podporo ljudi, s katerimi delate, bodite pozitivni. Ne kritizirajte drugih glasbenikov in jih namesto tega podpirajte. Naučite se biti umetnik v pravem pomenu besede in pomagajte drugim, da jim bo uspelo isto. Pozabite na tekmovalnost in vašo energijo, misli, besede in dejanja usmerite v izražanje skozi igranje kitare.

Negativne osebe s svojim obnašanjem običajno skrivajo svojo negotovost. Ko zviška gledajo na druge, se sami bolje počutijo. Če imate tudi sami podobne težave, se z njimi soočite. Poskušajte razumeti, zakaj se pravzaprav tako počutite, in to spremenite. Le tako boste lahko začeli spodbujati namesto kritizirati. Temu bo sledil tudi uspeh pri igranju kitare.

Vaš odnos in mišljenje sta POMEMBNA dejavnika pri učenju kitare. Prihodnjič bomo opisali načine, kako usmeriti vaše mišljenje v pravo smer in posledično hitreje napredovati.

Do takrat pa ne pozabite igrati!

P. S. V kolikor boste potrebovali kakršnokoli pomoč pri učenju kitare smo vam vedno na voljo. Kliknite na gumb in nam pišite!


Want to learn more?

Check out these articles below