Kitara – 4. Poglavje

[thrive_headline_focus title=”Težje kot se zdi…” orientation=”centeralign”]

4. Poglavje

Tema današnjega sporočila je zmotno prepričanje, povezano z učenjem kitare. Gre za mit, povezan z vašimi pričakovanji: veliko novih kitaristov meni, da učenje ni zahtevno … a se motijo!

Poglejmo resnici v oči. Če bi bilo igranje kitare enostavno, bi to znali vsi. Zvezde na televiziji dajejo vtis, da igranje ni zahtevno in da po doseženi določeni stopnji ne zahteva veliko truda. A priti do te točke ni lahko. In tudi ne bi smelo biti!

Če pomislite na stvari v življenju, ki se jih splača početi, doseči in osvojiti, ugotovite, da je zanje potreben trud. Naj bo to dokončanje šole, študija, ohranjanje zakona ali pa napredovanje v službi. Za stvari, ki so tega vredne, morate biti pripravljeni trdo delati.
 Z igranjem kitare ni nič drugače. Lahko se izkaže za izkušnjo, ki vam bo obogatila življenje. Vendar začetki nikoli niso enostavni.

Za razliko od učenja klavirja, se pri učenju kitare z najtežjimi stvarmi spopadete na samem začetku. Roke in prsti se bodo upirali. Pojavljali se bodo žulji in bolečine v mišicah rok. Imeli boste težave z mišičnim spominom, prepoznavanjem vzorcev, prijemanjem napačnih strun, prehodi med akordi in mnogimi drugimi ovirami, ki jih boste morali premagati. Zagotovo ne bo lahko! Obljubimo pa, da stvari s časom postanejo lažje, saj je najtežji prav začetek.

kitarist

Ne želimo vas odvrniti od učenja kitare, prav nasprotno. Želimo vam pomagati, da si ustvarite realna pričakovanja. Veliko novih kitaristov meni, da bodo s priročnikom za učenje in nekaj posnetki na YouTubu postali rock zvezde le v nekaj tednih. Ko po nekaj tednih ugotovijo, da ne igrajo kot Eddie Van Halen, razočarano obupajo. Mnogi se nikoli več ne približajo kitari, kar je žalostno. Vsemu temu bi se lahko izognili, če bi jim nekdo razložil, kaj dejansko pomeni biti kitarist.

Igranje kitare je spretnost, kot so kiparjenje, slikanje in pisanje poezije. Da bi postali mojster, potrebujete leta in leta vaje. Ob pogledu na slavne kitariste na televiziji, kot je Steve Vai, ne vidite nešteto ur vaje in ogromnih vsot denarja, ki so jih zapravili za inštrukcije in opremo. Tudi vi imate možnost, da to dosežete, če ste pripravljeni plačati isto ceno. Tudi če vaši cilji niso tako visoki, je dobro vedeti, kaj lahko pričakujete v smislu stroškov in rezultatov. Bolje je, da se procesa lotite počasi in uspete kot kitarist, kot pa da pričakujete nemogoče, se vdate stresu in hitro odnehate.

Naslednje teme bodo govorile o mitih okrog učenja kitare. Do takrat pa ne pozabite igrati.

P.S.: Ko boste pripravljeni na naslednji korak, vam pri tem lahko pomagamo. Če se želite o tem pogovoriti, odgovorite na to sporočilo.Want to learn more?

Check out these articles below