Klavir in klaviature – 2. Poglavje

[thrive_headline_focus title=”Majhne roke niso ovira” orientation=”centeralign”]

2. Poglavje

Tokrat bomo govoril o splošnem prepričanju, ki se kar naprej pojavlja: »Klavirja in klaviatur ne morem igrati, ker imam premajhne roke/prekratke prste/predebele prste/premalo prstov …« Ti miti temeljijo na napačnem razumevanju tega, o čemer smo pisali v prejšnjem sporočilu. Naravne danosti v takšni ali drugačni obliki niso pogoj, da postanete odličen pianist ali klaviaturist.

Velikost vaših rok ni pomembna. Igranja klavirja in klaviatur se lahko nauči vsak, od otrok do starejših oseb z rokami vseh velikosti... Pri izbiri klaviatur obstajajo tudi različni modeli, ki se razlikujejo po velikosti tipk, in so primerne tudi za majhne otroke z majhnimi prsti. Prav tako pa drži, da se lahko na vse navadite, če pri tem vztrajate dovolj časa. Morda je na začetku lažje, če so vaše roke večje in prsti daljši, ampak ne pozabite: začetek je težek za VSE! Ne glede na to, kdo ste, se vam bo prvi stik s črno belimi tipkami zdel nenavaden in tuj. Ne glede na velikost vaših rok boste morali slediti ciklu učenja kot vsi ostali. Ljudje, ki obupajo, ker se jim igranje zdi pretežko, velikokrat za izgovor uporabijo velikost svojih rok ali prstov.

roke-glasbena šola

Spomnimo se Hellen Keller, ki je bila slepa in gluhonema, a je kljub oviram postala uspešna pisateljica in aktivistka ali pianistov, kot so Michel Petrucciani, eden najboljših jazz pianistov vseh časov, ki je bolehal za redko dedno boleznijo Osteogenesis imperfecta, Ray Charles in Stevie Wonder, ki sta bila slepa. Verjemite nam, če je upelo njim, se lahko tudi vi naučite igrati klavir ali klaviature z rokami in prsti, ki jih imate. Na začetku morda ne bo lahko, ampak uspeh bo zagotovljen, če boste vztrajni! Tudi naši mentorji, ki so na področju glasbe aktivni že vrsto let, so se na začetku srečevali z enakimi težavami. Če so jih premagali oni, jih lahko vsi, tudi VI!

Ne pozabite, ni pomembno to, s čim ste se rodili, ampak kako to uporabite. Osredotočite se na svojo željo, da se naučite igrati. Izkoristite sposobnosti, ki jih imate, roke in prste, ki so vam bili dani, ter postanite pianist ali klaviaturist, kot ste si vedno želeli. Uspelo vam bo!

Do takrat pa ne pozabite igrati.

P.S. Če iščete inštruktorja klavirja ali klaviatur, s katerim boste dosegli najboljše REZULTATE, nas kontaktirajte. Z veseljem vam bomo pomagali.

[blank_space height=’3em’]


Want to learn more?

Check out these articles below