Klavir in klaviature – 3. Poglavje

[thrive_headline_focus title=”Težje kot se zdi…” orientation=”centeralign”]

3. Poglavje

Tema današnjega sporočila je zmotno prepričanje, povezano z učenjem klavirja ali klaviatur. Gre za mit, povezan z vašimi pričakovanji: veliko novih pianistov in klaviaturistov meni, da učenje ni zahtevno … a se motijo!

Poglejmo resnici v oči. Če bi bilo igranje klavirja in klaviatur enostavno, bi to znali vsi. Zvezde na televiziji dajejo vtis, da igranje ni zahtevno in da za doseganje določene stopnje znanja in veščin ni potrebno veliko truda. A priti do te točke ni lahko. In tudi ne bi smelo biti!

Če pomislite na stvari v življenju, ki jih je vredno početi, doseči in osvojiti, ugotovite, da je zanje potreben trud. Naj bo to dokončanje študija, ohranjanje zakona ali pa napredovanje v službi. Za stvari, ki so tega vredne, morate biti pripravljeni trdo delati.
 Z igranjem klavirja in klaviatur ni nič drugače. Lahko se izkaže za izkušnjo, ki vam bo obogatila življenje. Vendar začetki nikoli niso enostavni.

Za razliko od učenja kitare, kjer je najtežji začetek se pri učenju klavirja in klaviatur z  najtežjimi stvarmi spopadete kasneje. Začetne osnovne pesmi z vajo dokaj hitro osvojimo, in hitro smo zadovoljni z našim igranjem in učenjem. A težaven del komaj prihaja. Stvar se zaplete, ko pridemo do kompleksnejših pesmi, ki bodo zahtevale boljšo prstno motoriko, igranja bolj zapletenih ritmov in zahtevnejših igralnih tehnik. Prsti se bodo upirali, možgani bodo razdeljeni na 2 dela, pojavljale se bodo bolečine v zapestjih rokah in prstih. Imeli boste težave z mišičnim spominom, motoriko in mnogimi drugimi ovirami, ki jih boste skozi proces vaje morali premagati. Zagotovo ne bo lahko, a potrebno je vztrajati.  Ne obupajte!

klaviatura

Z izpostavljenjem ovir in težav pri igranju, vas ne želimo odvrniti od učenja klavirja ali klaviatur, prav nasprotno. Želimo vam pomagati, da si ustvarite realna pričakovanja. Veliko novih pianistov in klaviaturistov meni, da bodo s priročnikom za učenje in nekaj posnetki na YouTubu postali odlični klasični pianisti ali rock zvezde le v nekaj tednih. Ko po nekaj tednih ugotovijo, da ne igrajo kot Mozart ali Elton John, razočarano obupajo. Mnogi se sploh nikoli več ne približajo klavirju ali klaviaturam, kar je žalostno. Vsemu temu bi se lahko izognili, če bi jim nekdo razložil, kaj dejansko pomeni biti pianist ali klaviaturist.

Igranje klavirja in klaviatur je spretnost, kot so kiparjenje, slikanje in pisanje poezije. Da bi postali mojster, potrebujete leta in leta vaje. Ob pogledu na slavne klaviaturiste in pianiste na televiziji, kot so Elton John, Herbie Hancock, ali Arthur Rubinstein, ne vidimo nešteto ur vaje in ogromnih vsot denarja, ki so jih zapravili za inštrukcije in opremo. Tudi vi imate možnost, da to dosežete, če ste pripravljeni plačati isto ceno. Tudi če vaši cilji niso tako visoki, je dobro vedeti, kaj lahko pričakujete v smislu stroškov in rezultatov. Bolje je, da se procesa lotite počasi in uspete kot pianist ali klaviaturist, kot pa, da pričakujete nemogoče, se vdate stresu in hitro odnehate.

Se je možno igranja klavirja ali klaviatur naučiti sam? O tem bomo govorili v naslednjem poglavju. Do takrat pa ne pozabite igrati!

P.S.: Ko boste pripravljeni na naslednji korak, vam pri tem lahko pomagamo. Če se želite o tem pogovoriti, kliknite na spodnji gumb in nam pišite.Want to learn more?

Check out these articles below