Klavir in klaviature – 4. Poglavje

[thrive_headline_focus title=”Se lahko igranja klavirja ali klaviatur naučim sam?” orientation=”centeralign”]

4. Poglavje

Glasbeniki samouki imajo v sebi nekaj romantičnega in navdihujočega. Ob njih pomislimo na vztrajnost in dokazovanje, da to zmoremo sami, sledimo svoji notranji muzi in sami odkrivamo skrivnosti črno belih tipk. Mnogi menijo, da so pianisti in klaviaturisti samouki pametnejši, sposobnejši in bolj nadarjeni od tistih, ki so se igranja učili s pomočjo inštruktorja. Samouke vidijo kot junake, po katerih bi se mogli vsi zgledovati in jim slediti. A se motijo.

herbie hancock

Dejstvo je, da so glasbeniki, ki so se igranja klavirja ali klaviatur naučili popolnoma sami, izredno redki. Za vsakega, ki se je pričel učiti sam in mu je uspelo, obstaja milijon drugih, ki so prav tako poskusili in obupali. Večina ljudi, ki trdi, da so se igranja klavirja ali klaviatur naučili sami, je imela dostop do izobraževalnih pripomočkov, ki so jih med učenjem uporabljali. Samo zato, ker niso imeli plačljivih ur učenja inštrumenta, še ne pomeni, da niso imeli učitelja. Bolj verjetno je, da ne priznajo, kdo ali kaj je zaslužen za njihov uspeh.

Kot glasbena šola smo se srečali z mnogimi razočaranimi učenci, ki so se učenja klavirja ali klaviatur lotili sami. Nekateri so se leta in leta vrteli v krogu brez napredka. Eden izmed njih pa je porabil 16 let za ponavljanje istih stvari in ostal na isti stopnji. Takšno učenje je lahko zelo stresno in frustrijajoče,

Definicija norosti je ponavljanje iste stvari in pričakovanje drugačnih rezultatov. Če ste naveličani ponavljanja istih dolgočasnih vaj brez vidnih znakov napredka in se želite naučiti igranja od samega začetka in se izogniti frustracijam in zapravljanju časa, poiščite usposobljenega inštruktorja, ki vam bo to pomagal doseči.

V naslednjem sporočilu vam bomo namignili, kaj so lastnosti dobrega inštruktorja. Tega ne smete zamuditi.

Do takrat pa ne pozabite igrati.

P.S.: Če ste se lotili učenja klavirja ali klaviatur sami in ne vidite znakov napredka, vam lahko pomagamo. Kliknite na spodnji gumb, da se pogovorimo.


Want to learn more?

Check out these articles below