Klavir in klaviature – 8. Poglavje

[thrive_headline_focus title=”Kako premagati ovire?” orientation=”centeralign”]

8. Poglavje

Če ste še vedno z nami, morate biti res trdno odločeni, da se naučite igranja klavirja ali klaviatur. Današnja tema bo del telesa, ki ima pri igranju klavirja ali klaviatur najpomembnejšo vlogo. Uganete, o čem govorimo? Namig: ni tisto, kar mislite!

Če ste mislili, da je odgovor prsti ali roke, se motite. Pri igranju klavirja ali klaviatur so najpomembnejši del telesa, vaši MOŽGANI. Način mišljenja najbolj vpliva na razvoj tehnike igranja.

Preobremenjenost je lahko vaš največji sovražnik pri učenju igranja inštrumenta, a lahko to spremenite. Vsi, ki so igranje klavirja ali klaviatur opustili, so to storili prav zaradi preobremenjenosti. Na poti do napredka vedno naletimo na ovire. Manjše ovire so neizogibne, a pomembno je, kako se z njimi SPOPADETE.

Del težave je, da učenje inštrumenta dojemamo kot hojo po hribu navzdol, ki postane s vsakim korakom lažja. V popolnem svetu bi se hitro naučili določene spretnosti in se takoj pomaknili k učenju naslednje, in tako naprej, dokler ne bi inštrumenta popolnoma obvladali. To bi bilo super, kajne?

Žal je učenje klavirja in klaviatur bolj podobno vzpenjanju po velikem stopnišču. Ko se prvič soočite z igranjem, naletite na ogromen zid. Ta zid morate preplezati, da lahko nadaljujete pot. Ko vam to uspe, se pojavi nov zid. Nato še eden in še eden … Proces ni lahek, zato se mnogi ljudje utrudijo in obsedijo na stopnici, do katere jim je uspelo priplezati. Temu pravimo obstanek. Na tej točki trud za napredek ne obrodi sadov, zato takrat največ ljudi obupa.

Ključ do uspeha se skriva v razumevanju, kaj vaše frustracije pomenijo. Občutek preobremenjenosti pomeni, da boste kmalu dosegli naslednjo stopnico. Ne pomeni, da NAZADUJETE, ali da niste dovolj SPOSOBNI, ali da bi morali OPUSTITI učenje in poiskati lažji hobi. Pomeni, da NAPREDUJETE proti svojim ciljem in ste bližje temu, da jih DOSEŽETE. Če bi obstali na stopnici in bili zadovoljni z napredkom, ki ste ga do sedaj naredili, nezadovoljstva ne bi čutili. Nezadovoljstvo pomeni, da se pomikate navzgor in da napredujete.

Če prilagodite svoj pogled, se lahko preobremenjenost iz nekaj NEGATIVNEGA spremeni v nekaj POZITIVNEGA. Vaše nezadovoljstvo uporabite kot priložnost za pogovor z inštruktorjem o vašem napredku. Ko se znajdete v tej situaciji, je čas za načrt, kako boste preplezali naslednji zid in dosegli višjo stopnico. Inštruktor vam bo pri tem pomagal in vas vodil, zato svojih občutkov ne potiskajte v ozadje. Bodite razumni in se z inštruktorjem pogovorite. Če boste občutke ignorirali, vas bodo začeli vleči navzdol, dokler ne boste izgubili motivacije. Motivacijo morate ohraniti! Uporabite preobremenjenost kot znak, da se morate bolj potruditi in kmalu boste videli rezultate.

Do takrat pa ne pozabite igrati!

P.S.: Če imate pri igranju klavirja ali klaviatur težave, vam lahko pomagamo. Kliknite na spodnji gumb in nam pišite o svojih težavah..


Want to learn more?

Check out these articles below