Violina – 3. Poglavje

[thrive_headline_focus title=”Katero violino naj izberem za mojega otroka?” orientation=”centeralign”]

3. Poglavje

Veliko staršev je razumljivo zmedenih pri odločitvi za nakup prve violine za njihovega otroka. Pri nepoznavanju različnih vrst, sestavnih delov in velikosti violin sta lahko izbira in nakup težavna naloga. Zagotovo pa bilo, poslušati vašega otroka vaditi, na njemu neprimerno violino tudi neprijetno za vas in vaše sosede.

Predstavljamo vam nekaj splošnih napotkov, ki vam bodo pomagali in vas usmerjali pri nakupu in izbiri primerne violine. Kljub osnovnim napotkom, pa vam svetujemo, da se o nadaljnjih specifikah, pred nakupom dodatno posvetujete z vašim učiteljem violine ali s kvalificiranim prodajalcem.

Starost in velikost 

Igranje in drža violina se razlikuje od večina ostalih inštrumentov zato je izbira prave velikosti bistvenega pomena. Ne samo, da lahko neprimerna velikost povzroča težave pri samem igranju, temveč lahko vodi do resnih fizičnih poškodb. Velikosti violin se merijo v ulomkih in to so najbolj standardne velikosti glede na starost:

  • 1/16 - za otroke stare od 4-6 let
  • 1/2 - za otroke stare od 7-9 let
  • 3/4 - za otroke stare od 9-12 let
  • 7/8 - za najstnike in nekatere odrasle
  • 4/4 - je največja in polna velikost inštrumenta (za odrasle)

Ne pozabite, da so to le splošni standardi. Vaš otrok bo tako lahko potreboval violino, ki je večja ali manjša, kot je zapisano v zgornjih podatkih, odvisno od fizičnih lastnosti njegovega telesa.

Od violin za začetnike, do violin za virtuoze

Pogosto vidimo danes violine razvrščene glede na stopnjo violinistovega predznanja. Takšne oznake so lahko velikokrat zavajajoče in nejasne. Dejstvo je, da potrebujete violino namenjeno začetniku, a kaj to pomeni?

V prejšnji letih se je oznaka, “violina za začetnike”, največkrat navezovala na velikost inštrumenta ali na kvaliteto zvoka. Kar je v osnovi pomenilo, da zvok takšne violine za ušesa ni bil preveč prijeten. Resonančne kvalitete so bile nizke in z vsemi ostalimi pomanjkljivostmi vred (teh ni bilo malo) je takšna violina koristila le tistim, ki je še v življenju prej nikoli niso igrali in zato pomankljivosti tudi niso zaznali.

Kakorkoli, danes na trgu z glasbenimi inštrumenti najdemo veliko odličnih violin namenjenim začetnikom. Modeli violin priznanih znamk narejenih iz kvalitetnega lesa in prefinjeno izdelane pod rokami izkušenih luthierjev (izdelovalcev glasbil s strunami), so najboljša izbira za začetnike. Danes so na razpolago tudi v kompletu, ki zraven violine vsebuje še kvaliteten lok, kovček in dodatno opremo.

Če razmišljate o tem, da bo za začetnika enako dobra tudi cenejša in manj kvalitetna violina, naj vas opozorimo: Podstandardna violina, bo prinesla tudi podstandardne rezultate. Težav, ki jih s seboj prinese slab inštrument je lahko veliko in so lahko tudi usodnega pomena za glasbeno pot vašega nadebudnega glasbenika.

Končni napotki

Preden se dokončno odločite o izbiri in nakupu prvega najbolj primerne violine za vašega otroka imejte v mislih še tole:

  • Zaigraj preden kupi - vsaka violina ima svoj specifičen zvok
  • Vzemi s seboj še par drugih ušes (z enakim razlogom), ali nekoga, ki se na violine bolje spozna kot vi. Vaš občutek je lahko rahlo drugačen od občutka ostalih.
  • Raziščite vse možnosti in vprašajte za nasvet ljudi, ki se na violine spoznajo

Znanje igranja violine bo imelo na vašega otroka dolgoročne pozitivne učinke. Prednosti glasbenega udejstvovanja na področju violine lahko izboljšajo otrokove učne sposobnosti, telesno držo, socialne sposobnosti in omogočajo zdrav ventil za izražanje vseh možnih čustev. Zagotovite svojemu otroku dober začetek svoje glasbene poti, z izbiro kvalitetnega inštrumenta, ki bo vašemu mlademu nadebudnemu geniju ob igranju nudil neskončno veselje.

P.S. Potrebujete pomoč pri izbiri in nakupu violine? Kliknite na gumb in nas kontaktirajte, z veseljem vam bomo pomagali in svetovali.
Want to learn more?

Check out these articles below