Violina – 4. Poglavje

[thrive_headline_focus title=”Težje kot se zdi…” orientation=”centeralign”]

4. Poglavje

Tema današnjega sporočila je zmotno prepričanje, povezano z učenjem violine ali kateregakoli drugega inštrumenta. Gre za mit, povezan z začetniškimi pričakovanji: veliko glasbenikov začetnikov in otrok, se hitro navduši nad igranjem inštrumenta in meni, da je učenje lahko  … a se motijo!

Poglejmo resnici v oči. Če bi bilo igranje violine tako enostavno, bi to znali vsi. Virtuozi dajejo vtis, da igranje ni zahtevno in da za doseganje določene stopnje znanja in veščin ni potrebno veliko truda. A priti do te točke ni lahko. In tudi ne bi smelo biti!

Če pomislite na stvari v življenju, ki jih je vredno početi, doseči in osvojiti, ugotovite, da je zanje potreben trud. Naj bo to dokončanje šole, ohranjanje zakona ali pa napredovanje v službi. Za stvari, ki so tega vredne, moramo biti pripravljeni trdo delati.
 Z igranjem violine ni nič drugače. Lahko se izkaže za izkušnjo, ki bo vam ali vašemu otroku obogatila življenje. Vendar začetki nikoli niso enostavni.

Za razliko od učenja klavirja, se pri učenju violine z najtežjimi stvarmi spopademo na samem začetku. Roke in prsti se bodo upirali. Pojavljali se bodo žulji in bolečine v mišicah rok. Začetniki bodo imeli težave z mišičnim spominom, prepoznavanjem vzorcev, prijemanjem napačnih strun, držo loka in mnogimi drugimi ovirami, ki jih boste morali premagati. Zagotovo ne bo lahko! Obljubimo pa, da stvari s časom postanejo lažje, saj je najtežji prav začetek.

učenje violine

Z izpostavljenjem ovir in težav pri igranju, vas ne želimo odvrniti od učenja violine ali vpisa vašega otroka v glasbeno šolo, prav nasprotno. Želimo vam pomagati, da si ustvarite realna pričakovanja glede vašega šolanja ali šolanja vašega otroka. Veliko novih violinistov misli, da bodo violino igrali le v nekaj tednih. Ko po nekaj tednih ugotovijo, da ne igrajo tako kot so na začetku pričakovali, razočarano obupajo. Mnogi hitro izgubijo voljo in interes, nekateri pa sploh nikoli več ne primejo violine v roko, kar je žalostno. Vsemu temu bi se lahko izognili, če bi jim nekdo razložil, kaj dejansko pomeni biti violinist in kaj pomeni vztrajati.

Igranje violine je spretnost, kot so kiparjenje, slikanje in pisanje poezije. Da bi postali mojster, potrebujete leta in leta vaje. Ob pogledu na slavne violiniste v koncertni dvorani ali  na televiziji, kot so Vanessa Mae, Joshua Bell, ali Viktoria Mullova, ne vidimo nešteto ur vaje in ogromnih vsot denarja, ki so jih zapravili za inštrukcije in opremo. Tudi vi ali vaš otrok imate možnost, da to dosežete, če ste pripravljeni plačati isto ceno. Tudi če vaši cilji niso tako visoki, je dobro vedeti, kaj lahko pričakujete v smislu stroškov in rezultatov. Bolje je, da se procesa lotite počasi in uspete, kot pa, da pričakujete nemogoče, se vdate stresu in hitro odnehate.

V naslednjem poglavju vam bomo predstavili nekaj koristnih nasvetov, ki bodo vam in vašemu otroku pomagali, da boste igranje in vadbo inštrumenta razvili v poučno in zabavno izkušnjo. Se vidimo!

P.S.: Ko boste pripravljeni na naslednji korak, vam pri tem lahko pomagamo. Če se želite o tem pogovoriti, kliknite na spodnji gumb in nam pišite.Want to learn more?

Check out these articles below