• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Vloga staršev pri učenju inštrumenta

27 marca, 2015

Vloga staršev pri učenju inštrumenta

Vloga staršev pri učenju inštrumenta

Poleg strokovnega pedagoškega pristopa, je za razvoj otrokovih glasbenih sposobnosti in veselja do glasbe, zelo pomembna tudi vloga staršev. Ponujamo vam nekaj koristnih nasvetov, ki bodo vam in vašemu otroku pomagali, da boste igranje in vadbo inštrumenta razvili v poučno in zabavno izkušnjo.

slika vloga staršev pri učenju inštrumenta

1. Naj bo vaja del vsakodnevne rutine

Po posvetovanju z otrokom določite najboljši termin za vadbo instrumenta. Pomembno je, da pri tej odločitvi sodeluje tudi otrok, tako ne bo imel občutka, da je v vadbo prisiljen. Najboljši termin za vadbo je odvisen od vsakega posameznika, za nekatere otroke je to takoj po šoli, za nekatere po kosilu, ali zvečer… Ugotovite kaj najbolj ustreza vašemu otroku in na podlagi tega postavite termin za vadbo.

2. Na začetku naj bo vadbeni proces kratek

Za mlajše učence ni priporočljivo, da vadba inštrumenta traja več kot 30 minut dnevno. Otroci, še posebaj začetniki, za daljšo vadbo ne premorejo dovolj potrpljenja, ne dovolj koncentracije. Če opazimo, da otrok kaže vedno več interesa za učenje inštrumenta, čas vadbe podaljšamo. Pri tem pazimo, da vadba ni predolga in s tem utrujajoča. Ne pozabite, izhajajte iz otrokovih želja in ga v vadbo ne silite.

3. Vzpodbujajte vašega otroka

Vzpodbudne besede so zelo koristne in pomembne pri učenju glasbenega inštrumenta. Ne pozabite na nenehno vzpodbujanje vašega otroka v njegovem procesu učenja inštrumenta. Opazujte in beležite njegov napredek v igranju, ko je potrebno, mu ga tudi pokažite. S tem bo dobil občutek, da njegovo delo ni zaman in tako bo vadba zanj dobila še večji smisel. Nasmeh in objem pomenita otroku ogromno. Preko vadbe inštrumenta se lahko otroku približate in z njim ustvarite posebno medsebojno vez.

4. Naredite dnevno vadbo zabavno in otroku prijazno

Mogoče najbolj koristen nasvet, ki vam ga lahko damo je, da vadbe inštrumenta nikoli ne spremenite v kazen, s tem bo otrok igranje inštrumenta dojel kot negativno izkušnjo in vadbo zasovražil. Raje vadbo naredite zabavno in otroku prijazno, bodite kreativni in se med njo zabavajte. (Npr.: za vsako opravljeno dnevno vadbo naj otrok v vadbeno razpredelnico nalepi nalepko…)

5. Ustvarite ustrezne pogoje za vadbo

Je sedež dovolj udoben? Je svetloba primerna? Je prostor dovolj prezračen? Poskrbite, da bo prostor v katerem otrok vadi, za vadbo primeren in da v njem ne bo prisotnih dejavnikov kateri bi odvračali otrokovo pozornost od same vadbe. Prav tako lahko razmislite o prilagajanju termina za vadbo glede na letni čas. Na primer: med poletjem, ko je čas počitnic in so temperature višje, nastavimo termin za vajo zjutraj, ko so temperature nižje…

6. Pogovorite se z glasbenim učiteljem

Pogovorite se z glasbenim učiteljem o vašem otroku, kje ima težave, na katerih področjih igranja je potrebno več delati, itd… in temu primerno sestavite potek vadbe. Ne pozabite na segrevalne vaje, nato skladbe z novimi tehničnimi elementi in na koncu skladbe, ki jih otrok že pozna in v igranju leteh uživa.

Sorodne objave

Akordi za kitaro

Želite darilni bon za 50€?

Pravilna izbira inštrumenta, pri vpisu v glasbeno šolo

Dejavniki, ki pri vpisu otroka v glasbeno šolo ne smejo biti na prvem mestu

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}