3 marca

Zakaj pri igranju kitare ne napredujem?

0  - komentar

Zakaj pri igranju kitare ne napredujem?

Čas je, da si nehate lagati in pogledate resnici v oči. Pomanjkanje talenta (ali kakršen koli drug izgovor, ki mu želite verjeti) ni ovira na vaši poti do tega, da postanete vrhunski kitarist. Tako je, da postanete odličen kitarist, ne potrebujete talenta! Ne poslušajte ljudi, ki pravijo, da vam brez talenta ne bo uspelo. To ni res in pika!

A veste zakaj? Berite dalje...

slika napredek pri igranju kitare

Vsi ljudje iščemo opravičila, zakaj nečesa ne zmoremo ali ne znamo. Celo ljudje, ki zase govorijo, da so popolnoma neustvarjalni, jih hitro najdejo nekaj. Ko iščemo razloge, zakaj je v življenju nekaj nemogoče doseči, naša ustvarjalnost nima meja.

Govoriti, da ne moreš postati vrhunski kitarist, ker nimaš dovolj talenta, je le izgovor. Ne verjemite, da vas lahko pomanjkanje tiste “skrivnostne” stvari, imenovane talent, ustavi na poti do uresničitve vaših sanj.

Poznate lastnosti dobrega glasbenika?

Verjetno se lahko strinjamo z naslednjimi:

  • dober občutek za ritem
  • melodičnost
  • teoretično znanje
  • tehnika
  • izkušnje
  • kreativnost
  • in še kaj..

Sedaj se vprašajmo, kaj imajo vse te lastnosti, dobrega glasbenika, skupnega?

Vse so priučljive. Prav vse!

Ko se enkrat odločite, da se hočete določeni veščini izmed zgoraj naštetih posebej posvetiti in jo izboljšati, vam to lahko uspe. In z vajo boste pri tem sčasoma postajali vedno boljši.

Zakaj ne postanete boljši kitarist?

Danes med ljudmi velja prepričanje, da več kot imaš izkušenj, boljši si, oziroma da postajaš boljši, ko določeno stvar ponavljaš znova in znova. A ni nujno tako. Rezultati mnogih socioloških raziskav kažejo, da številni posamezniki na svojem področju nikoli ne dosežejo posebnih rezultatov, ne glede na to, koliko časa temu namenijo. Pogosto pa ne postanejo niti boljši, kot so bili na začetku svoje poti.

Verjetno poznate citat:

Norost je, vedno znova delati iste stvari in pričakovati drugačne rezultate."

Albert Einstein

Mogoče poznate koga, ki igra kitaro že leta, vendar tako kot na začetku še vedno preigrava iste štiri akorde, pri tem pa ne kaže nobenega znaka napredka. Kako je to mogoče?

Preprosto. Ponavljanje ene in iste stvari znova in znova vas nikoli ne bo pripeljalo do napredka v igranju, ne glede na to, kako dolgo boste pri tem vztrajali. Na začetku se vam bo mogoče zdelo spodbujajoče spremljati svoj hitro rastoči napredek, a s tem načinom vadbe boste hitro dosegli svoj vrhunec, ki ga ne boste znali preseči. Zašli boste v slepo ulico, iz katere ne bo več izhoda. Edina stvar, ki vam lahko pomaga iz teme, je, da porušite stare vzorce in načine vadbe, ki jih poznate, ter jih začnete graditi od začetka – postopoma.

Če želite postati boljši, se morate osredotočiti na merljive vidike igranja in spremeniti odnos do vadbe. Ne zapravljajte več časa s praznimi in nesmiselnimi (pa tudi neumnimi) drili lestvic, akordov, licksov itd. Najdite element v svojem igranju, ki ga hočete izboljšati, in poiščite način, kako to narediti.

Prepoznajte svojo slabost in jo spremenite v vrlino!

Če je torej talent resnično precenjen, katere veščine moramo izuriti, da bomo pri igranju uspešni?

Vztrajnost, potrpežljivost, trdo delo, pogum, zavestna vadba, fokus, odločnost itd.

In da, prav vse so priučljive in čakajo, da jih odkrijete. Ne pustite jih čakati!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Morda vam bo všeč tudi...

>