Benjamin Aganlić

Rojen leta 1997 v Sarajevu, BiH, Benjamin Aganlić je začel igrati saksofon pri enajstih letih.  Z odliko konča nižjo glasbeno šolo “Novo Sarajevo” nato pa se vpiše na Srednjo glasbeno šolo v  Sarajevu, ki jo obiskuje do leta 2014, ko pot nadaljuje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v razredu prof. Pupis Leva, kjer tudi z odliko maturira. Glasbeno izobraževanje zaključi na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, v razredu prof. Drevenšek Matjaža, kjer diplomira in pridobi naziv diplomiran glasbenik saksofonist.  V kratkem zaključi tudi magistrski študij in pridobi naziv mag. prof. saksofona. Udeležil se je mnogih državnih in mednarodnih tekmovanj (Marco Fiorindo IMC - Italija; Josip Nochta International Sax Competition, Varaždin Woodwind and Brass Competition- Hrvaška; Svirél, TEMSIG, EMONA - European musicians on air - Slovenija; Davorin Jenko - Srbija) ter prejel številne prve ter posebne nagrade in priznanja ter obilico zlatih in srebrnih plaket.

Kot solist je nastopil z Nacionalnim komornim orkestrom (NKR) - Armenija.  Sodeluje tudi s priznanim komornim ansamblom SOS (Saksofonski orkester Sequoia) s katerim je večkrat koncertiral ter snemal v Sloveniji in tujini (Poljska, BiH, Madžarska, Hrvaška, Slovenija). Kot solist ali pa član komornih zasedb je tako nastopal ali tekmoval V Nemčiji, Avstriji, Italiji, Švici, Črni Gori, Franciji in drugih evropskih državah. Nastopal je tudi s Sarajevsko filharmonijo ter večkrat s Simfoničnim orkestrom KGBL. Leta 2015 je sodeloval pri projektu EUROSAX100 na Svetovnem saksofonskem Kongresu v Strasbourgu (Francija). Redno sodeluje v Big Bandu Akademije za Glasbo, s katerim je opravil turnejo, več deset koncertov in obilo profesionalnih snemanj. Sodeloval je tudi v saksofonskem ansamblu ter pihalnem orkestru Akademije za glasbo. Leta 2016 je imel solistični recital v organizaciji slovitega festivala klasične in resne glasbe “Baščaršijske noći” v Sarajevu. Udeležil se je mnogih seminarjev in mojstrskih tečajev svetovno priznanih saksofonistov kot so: Jean Marie Londeix, Arno Bornkamp, Claude Delangle, Vincent David in mnogi drugi.

Znanja in veščine, ki jih je pridobil na poti študija klasične glasbe, vseskozi nadgrajuje v tehničnem, umetniškem in pedagoškem smislu. S pomočjo teh znanj stremi k širjenju glasbenih obzorij in usvajanju novih glasbenih stilov ter obvladovanju različnih zvrsti. Pridobljene izkušnje na dijake prenaša preko poglobljenega, osebnega pristopa, ki ne temelji le na obvladovanju inštrumenta ter snovi temveč je usmerjen k razvijanju in krepitvi dobrega počutja, umetniškega izraza in veselja oz. ljubezni do glasbe in ustvarjalnosti.

>