Ion Delić

Vsestranskega instrumentalista Iona Delića (Akademija za glasbo, Ljubljana, Slovenija) tako v izvajalskem kot pedagoškem smislu opredeljujeta predvsem odprtost in prožnost. V osnovi tolkalec se je namreč pod mentorstvom Roberta Ožingerja in Steva Klinka, toliko bolj pa kot samouk, izučil igranja jazzovskega klavirja. Sprva s pomočjo poslušanja, nato transkribiranja.

Na to pot se je sicer podal pri petnajstih letih, medtem ko je pred tem in vzporedno gradil kariero klasičnega tolkalca. Tako je na izmenjavi v Københavnu s Theodorjem Milkovom kot solistom posnel premierno izvedbo grške kompozicije Nostos, pomembno vlogo pa prav tako pripisuje mentorjem Andersu Kannu Eltenu, Jakobu Webru ter Herniku Thranu.

Poleg tega že od srednješolskih let igra v različnih skupinah iz okolice Maribora, ki izvajajo popularno glasbo, a ga je v času študija zaznamovalo predvsem sodelovanje z Big Bandom Akademije za glasbo Ljubljana. Ob doslej naštetem med vidnejše dosežke uvršča nagrado Oskarja Riedinga za mlade skladatelje, prejeto na osnovi klavirske improvizacije.

>