Rok Nemanič

Rok Nemanič sodi v mlajšo generacijo uspešnih slovenskih trobentačev. Svojo pot je začel na nižji glasbeni šoli v Sežani pri profesorju Petru Pačniku. Redno se je udeleževal tekmovanj tako v Sloveniji kot v tujini in prejel številna priznanja. Med letoma 2005 in 2008 je na regionalni ravni tekmovanja TEMSIG prejel srebrno in zlato plaketo v kategoriji solo trobenta ter kot član tria zlato plaketo, na državni ravni pa zlato plaketo v kategoriji solo trobenta in srebrno kot član tria. Tudi na mednarodnih tekmovanjih je osvojil zlato plaketo, in sicer na tekmovanjih Ithaka in Ars nova Accademia di Musica.

Svoje znanje je izpopolnjeval na seminarjih pri svetovno priznanih profesorjih, kot so Bo Nilson, Stanko Arnold in Jim Rotondi. Po nižji glasbeni šoli je izobraževanje nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, sprva na klasični smeri pri profesorju Petru Jevšnikarju, leta 2012 pa še na jazz smeri pri profesorju Davidu Jarhu. Tekom šolanja na srednji stopnji je v kategoriji solo jazz trobenta osvojil dve zlati plaketi na državnih tekmovanjih TEMSIG in se v sklopu koncertov Mladi jazzisti trikrat predstavil z Big bandom RTV Slovenija, s katerim kot substitut v sekciji trobent sodeluje še danes.

Ob 60-letnici Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana je z big bandom posnel pesem Prelepa si bela Ljubljana. Sicer je po uspešno opravljenih maturah iz klasične in jazz smeri opravil sprejemni izpit na Kӓrntner Landes Konservatoriumu v Celovcu, kjer je diplomiral v razredu profesorja Daniela Nösiga.

Sodeloval je pri nastanku plošč različnih glasbenih zvrsti in z zasedbami ter glasbeniki, kot so Don Menza, Gilad Atzmon, Mario Gonzi, Marko Marković, Vlado Kreslin, Rudi Bučar, Manouche, Manca Udovič ter drugi tako slovenski kot tuji izvajalci. Leta 2009 se je posvetil svojemu življenjskemu projektu: skupini Balkan Boys, v kateri deluje kot avtor, aranžer, pevec in trobentač. Osem let zatem (2016) je ustanovil zasedbo Pickpocket Swingers in leta 2018 kot predstavnik mladih slovenskih jazz glasbenikov v Latviji sodeloval z Euroradio Jazz Orchestra. 

Ob nastopanju in poučevanju se posveča tudi komponiranju.

VIDEO POSNETKI Z ROKOM NEMANIČEM