17 decembra

Božično-novoletni prazniki, čas za prijatelje in družino-božično darilo

0  - komentar

Božično - novoletni prazniki, čas za prijatelje in družino.

Podarjamo vam malo drugačno darilo. Uživajte!!!

Prosimo podelite naprej ta video svojim prijateljem in jim zaželite lepe praznike!

Pred nami sta božič in novo leto. Čas božičnih praznikov, ko si malce oddahnemo in skupaj s prijatelji in družino pričakamo novo obdobje. Še malo pa bomo vstopili v novo desetletje, v leto 2020. V ekipi Glasbene šole B.A.S.E. se že veselimo praznikov. Svoje veselje želimo deliti z vami, zato smo se odločili, da vam letos podarimo malce drugačno voščilo. Vabimo vas, da skupaj z nami odkrijete smisel božičnih praznikov. 

BOŽIČ NEKOČ

Nekoč so ljudje praznovali staropoganski praznik Zimski kres. 21. decembra je na severni polobli zimski solsticij​, ta dan je najkrajši dan v letu. Še trije dnevi so potrebni preden se začne dan daljšati, prinašati več svetlobe, toplote in upanja. Tako so ljudstva nekoč slavila rojstvo mladega sonca, malega boga – danes poznanega kot božič.

Ostanek tega poganskega praznika ohranjajo koledniki. Koledovanje je ohranilo svoj pomen na podeželju. Ljudje se med 6. decembrom in 2. januarjem zberejo in ob prepevanju pesmi (kolednic) obiščejo domove, domačini pa jih v zahvalo obdarijo. Ali tudi vašo hišo še kdaj obiščejo koledniki?​

Božič lahko praznujemo, zato ker verujemo ali zato, ker je to čas, ki nas poveže s prijatelji in družino. Nekoč so božič praznovali tako, da so gospodinje dva dni pred božičem spekle orehove potice, medenjake in božični kruh. Moški so se v gozd odpravili po drevesca. 

Na sveti večer so se družine zbrale in skupaj postavile preproste jaslice ter skupaj okrasila drevesce. Na božičnih drevescih smo nekoč našli domače kekse, bonbone, orehe in drobna jabolka. Družine pa so se tudi odpravile k polnočnicam.

​PRAZNOVANJE BOŽIČA DANES

Ali tudi vi postavljate božično drevesce šele nekaj dni pred božičem? Ali skupaj kuhate božične dobrote in okrasite drevo? 

Božič je žal postal blagovna znamka. Reklame in oglasi nas že skorajda v mesecu septembru opozarjajo na to, da moramo po nakupih, trgovine nam že v jeseni ponujajo božične okraske.

Dandanes je praznovanje božiča postala predvsem obveza k nakupu najlepših, najboljših daril. Ali zgolj malenkosti, ki jih v resnici ne potrebujemo. Kupimo pa jih vseeno, ker velja splošno prepričanje, da je potrebno prijateljem in družinskim članom pač nekaj kupiti. Tako se v decembru ali celo že v novembru izgubljamo v nakupovalni gneči in preveliki izbiri izdelkov. 

Kdor Božiča nima v srcu, ta Božiča nikoli ne bo našel pod smrečico.

- Roy L. Smith -

KAKO SI MI ŽELIMO PRAZNOVATI BOŽIČNE PRAZNIKE

Ne glede na to zakaj praznujemo božič, naj bo praznovanje družabno, naj v hiši dišijo posebne dobrote, ki jih pripravljamo skupaj. Na božičnem drevescu pa se naj najde kakšen poseben, ročno narejen okrasek, z zanimivo zgodbo. 

Naj bo praznični čas, decembrski čas resnično nekaj čarobnega, preživimo ga skupaj, prisluhnimo drug drugemu, morda skupaj zapojemo in podelimo misli, kaj si želimo dobrega v novem prihajajočem letu. 

V Glasbeni šoli B.A.S.E. vam želimo magične, čudovite božične praznike. Praznike, ki bodo ustvarili lepe spomine in čas, ki ga boste delili skupaj z vašimi najbližjimi. V letu 2020 pa vam želimo veliko sreče, zdravja in uspeha.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Morda vam bo všeč tudi...

>