5 decembra

Glasilo – December 2020

0  - komentar

Prvi virtualni B.A.S.E. koncert

V želji, da bi tudi v teh časih ostali povezani, smo se odločili organizirati prvi virtualni B.A.S.E. koncert, ki smo ga predvajali v nedeljo, 6. decembra. Koncert, na katerem se je predstavilo skoraj 160 naših učencev, se je odvijal v kar treh dvoranah hkrati, zato vas s ponosom vabimo k (vnovičnemu) ogledu.

Tudi vas kdaj zgrabi trema?

Tiščanje v želodcu, slabost, rdečica, potenje, povečan srčni utrip, tresenje rok in glasu … znano? Gre za prepoznavne znake treme, s katero se prej ali slej sooči skoraj vsak glasbenik, če ne drugače, pred nastopom oziroma koncertom. Zato brez skrbi. Niste drugačni.

Trema je povsem naravni odziv na stresne situacije. Drži nas v stanju vzhičenosti, zaradi katerega damo od sebe svoj maksimum, a težave nastanejo, če ta postane tako velika, da nas ohromi. V tem primeru se moramo z njo soočiti in jo premagati, to pa najlažje storimo, če jo sprejmemo. Vendar moramo najprej poznati vzroke za njen nastanek. Nepredelane negativne predhodne izkušnje so gotovo dobra osnova za pojav treme, prav tako previsoka pričakovanja, strah pred odzivom okolice, napačna ocena situacije, v kateri smo se znašli (denimo prepričanje, da poslušalci iščejo naše napake), pa tudi pomanjkanje motivacije, kar je še posebej značilno za otroke, ki se igranja instrumenta ne učijo na svojo željo.

Razlogov za nastanek treme je seveda več, vsekakor pa je njihovo razumevanje ključno za to, da bi tremo odpravili. Pri tem je najbolje izhajati iz dobre pripravljenosti, saj nam pravočasna in temeljita vadba skladbe, ki jo nameravamo izvesti, omogoči, da dan pred nastopom počnemo kaj drugega, ob čemer se sprostimo ter na tremo pozabimo. Enako učinkovita je vizualizacija nastopa, vendar moramo ob predstavah, ki si jih zamišljamo, pozornost nameniti tudi občutkom in morebitnim znakom treme. Na ta način bo soočenje s pravim nastopom veliko lažje. A če je trema zvesti spremljevalec vašega otroka, bo morebiti najbolje, če se poslužite dihalnih vaj. Skupaj z otrokom neposredno pred njegovim odhodom na oder globoko vdihnite, dih za nekaj trenutkov zadržite in sproščeno izdihnite. Gre za tehniko, ki daje takojšnje rezultate, slednji pa so v enaki meri posledica dobrega počutja. Kakorkoli že, pomembno je izvajati glasbo, ki vam je všeč. Poslušalci bodo namreč nemudoma začutili vaše navdušenje in energijo, ki jo oddajate.

To leto je v naša življenja vneslo kar nekaj sprememb in prineslo različne "dodatke". Vse omenjeno zaznamuje naša življenja in bo pustilo trajne spomine. A nas je takšno stanje spodbudilo h globljemu pogledu vase in k tesnejšim družinskim vezem. Vsaka situacija nas česa nauči, zato smo se tudi sami zelo trudili motivirati in spodbujati učence, tako na glasbeni kot psihološki ravni. Rezultat uspešnega skupnega dela se je pokazal v obliki virtualnega koncerta, s katerim smo se vsi veliko naučili in dokazali, kaj zmoremo. Skupaj. Na tem mestu se vam zato želim zahvaliti za šolanje pri nas in da ste kljub situaciji ostali del naše skupne uspešne zgodbe. Že v januarju nas čakajo velike posodobitve in novitete, ki jih boste zelo veseli.Želim vam prečudovit december s svojimi bližnjimi ... izkoristite ga, saj nam je čas naklonjen.

MATEJ HOTKO

RAVNATELJ

Iz B.A.S.E. učilnic: Roko Godič

Dvanajstletni Roko Godič, ki od septembra obiskuje program Pop & Jazz klavir za otroke pod mentorstvom Kristijana Korata, ima eno samo željo: postati profesionalni glasbenik. Da bi ta cilj dosegel, vadi vsak dan, občasno pa ustvarja tudi lastne pesmi. Na prvem virtualnem B.A.S.E. koncertu, ki se je odvil na Miklavževo, se je predstavil s Smooth Criminal Michaela Jacksona, prepričani pa smo, da nas bo s svojimi dosežki razveseljeval tudi v bodoče.

Roko, zakaj prav klavir? Ste ga imeli doma?

Po mamini strani je vsa družina igrala klavir, od tete do dedka in babice. Mene pa je tudi od nekdaj zanimal, pravzaprav glasba na splošno, a večinoma jazz in pop ter vse, kar delava s Kristijanom. Tako da smo klavir imeli doma in nanj zdaj igram jaz. Je pa še od babice, nek Petrofov model.

Ga imaš v svoji sobi ali imate doma poseben glasbeni kotiček?

Klavir je v dnevni sobi, v svoji sobi pa imam sintetizator. Na njega dosti delam. Pred kratkim sem ustvaril eno pesem, rap, in vse sem naredil nanj. V dnevni sobi, na klavirju, pa sem napisal klavirsko skladbo.

In od kje navdih za pisanje?

Moja želja je, da bi bil po poklicu raper. Zato sem začel zgodaj ustvarjati, da kasneje ne bi imel težav in da tudi sicer vidim, kako to poteka. Da dobim izkušnje.

Pa rap in jazz gresta skupaj?

Gresta, gresta. Najprej posnamem besedilo, nakar rapu dodam melodijo ... mislim, da kar sodita drug k drugemu.

Glede na to, da imate klavir v dnevni sobi, se gotovo najde tudi priložnost za kakšen nastop …

Seveda. Za božič sem domačim obljubil koncert, na katerem bom verjetno igral jazz in božične pop pesmi. Tudi sicer igram, če dobimo kakšen obisk. A vedno več pesmi, ker menim, da se ene same ne splača. Rad nastopam. Jasno, če na koncu ploskajo, drugače ne. Treme pa ne poznam. Nikoli je nisem imel, ne pred govornimi nastopi ali predstavitvami in niti sedaj je nimam. No, enkrat sem jo imel, a mislim, da zato, ker nisem bil dovolj dobro pripravljen. Ne spomnim se prav dobro, to je bilo še na prejšnji glasbeni šoli, kjer sem igral klasično glasbo.

Torej si glasbeno šolo zamenjal?

Ja, klavir igram že pet let, a sem se v Glasbeno šolo B.A.S.E. vpisal šele to šolsko leto. Ne vem točno, morda je bil problem tudi v meni, a se mi zdi, da mi učiteljica na prejšnji glasbeni šoli ni znala najbolje razložiti določenih stvari. Preprosto nisem razumel. Zdaj pa jih in mi je vse jasno, pa tudi igram, kar me zanima, zato vadim skoraj vsak dan. Tam sem imel na izbiro samo klasično glasbo, v Glasbeni šoli B.A.S.E. pa lahko igram karkoli, predvsem to, kar me zanima. Iz tega razloga zdaj veliko bolj sodelujem.

Kdo pa te je navdušil za jazz?

Poslušal sem nekaj jazz izvajalcev in začel me je zanimati. Tudi družina me je pri tem podprla in mi nazadnje predlagala, da se odločim za Pop & Jazz klavir za otroke, s čimer sem se strinjal, ker mi je res všeč. Najboljši mi je Ray Charles. S Kristijanom sva se najprej posvetila prav njegovemu hitu Hit the Road Jack. Njegove pesmi so mi dale občutek za jazz.

Pa glasbo tudi poslušaš in, razen letos, hodiš na koncerte?

Seveda, zelo rad! Na jazz koncertu še nisem bil, sem jih pa poslušal in gledal preko televizije. Sicer glasbo poslušam pred spanjem, ker me pomiri. Skupino Queen, rap, heavy metal, AC/DC, osemdeseta leta … ati mi je predstavil glasbo, ki jo sam posluša od malega in tudi meni je všeč. Ray Charles pa je Kristijanov vpliv.

Te torej Kristijan spodbuja k odkrivanju novega?

Me, zelo me spodbuja. Potem ko sva prvič igrala Hit the Road Jack, sem poslušal še druge pesmi Raya Charlesa in začel me je zelo zanimati. Kristijan me je nad njim res navdušil.

Zdi se, da je glasba resnično pomemben del tvojega življenja.

Trenutno je moja največja želja postati profesionalni glasbenik. In vem, kako to doseči. Mislim, da je najboljše, če nadaljujem s tem, kar trenutno delam in začnem na svojem YouTube kanalu objavljati avtorske pesmi. Nekje je treba začeti. Ko bom pripravljen, pa bom odšel v tujino, kjer bom pel ali igral klavir. Glasbo bi rad študiral, morda v Avstriji ali Nemčiji, nekje, kjer ne bom niti predaleč niti preblizu. Nekje, kjer bom lahko potem kar nadaljeval s svojo kariero …

Mnenje mentorja, pianista Kristijana Korata:

Roko je zelo zavzet, talentiran in perspektiven mladenič, ki pa se zaveda, da talent predstavlja le del celotnega glasbenega razvoja. Tudi zato marljivo upošteva vse napotke, s svojo domišljijo pa skladbam, na katerih delava, marsikaj tudi doda. In ker je obenem navdušen nad improvizacijo, učne ure postanejo čas kreacije in sprostitve.

Trenutna zasedenost naših mentorjev

Aleksander Jovetić

polno zaseden

Alja Petric

1 prosto mesto

Anja Hrastovšek

1 prosto mesto

Anja Kučan

1 prosto mesto

Daniel Šimek

polno zaseden

Danijel Robnik

1 prosto mesto

Jan Gregorka

polno zaseden

Jana Šušteršič

polno zasedena

Tomaž Dolžan

2 prosti mesti

Damir Ovčar

3 prosta mesta

Jean Markič

3 prosta mesta

Matija Marion

polno zaseden

Otmar Taber

2 prosti mesti

Peter Micić

polno zaseden

Rok Nemanič

nova prosta mesta

Tadej Gruškovnjak

1 prosto mesto

Ursula Luthar

polno zasedena

Vita Kobal

2 prosti mesti

Natalija Tumpej

polno zasedena

Žiga Kožar

2 prosti mesti

Filip Vadnu

3 prosta mesta

Bojan Varga

polno zaseden

Daliborka Ancel

polno zasedena

David Kreslin

1 prosto mesto

Domen Gnezda

2 prosti mesti

Igor Bezget

nova prosta mesta

Jože Zadravec

nova prosta mesta

Kristijan Korat

nova prosta mesta

David Krajnc

nova prosta mesta

David Kocmur

nova prosta mesta

Kristina Presker

1 prosto mesto

Patricija Škof

polno zasedena

Tilen Beigot

polno zaseden

Urška Gajšt

1 prosto mesto

Urška Starovasnik

1 prosto mesto

Violeta Ozvatić

polno zasedena

Neža Pavlovič

polno zasedena

Jernej Hanc

1 prosto mesto

Laura Bartelj

3 prosta mesta

Matej Hotko

polno zaseden

Izrekamo dobrodošlico novim učencem, kiso se nam pridružili tekom novembra:

Patrik S. R. Š.

Dejan Ž.

Hana K.

Max R.

Tomaž P.

Patrik S.

Lona V. M.

Vita A.

Ela J.

Emanuel J.

Izabela K.

Nejc A. V.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Morda vam bo všeč tudi...

Milan Lampret – Intervju

Milan Lampret – Intervju

Glasilo – Maj 2021

Glasilo – Maj 2021
>