5 novembra

Glasilo – November 2020

0  - komentar

Nihanje motivacije

Učenje, kot življenje na splošno, vključuje različna obdobja, zato naša nihanja ali nihanja našega otroka niso nič nenavadnega. Povsem običajno je, da smo kdaj bolj motivirani, kdaj pa nam motivacije morda celo (z)manjka, na kar vplivajo različni dejavniki (obremenjenost, stres, spodbuda bližnjih itn.).

Naš oziroma otrokov napredek tako ni vedno enak. In kadar ta ni opazen, vanj hitro radi podvomimo ter se morebiti celo vprašamo, zakaj izgubljamo čas ter denar, kot tudi, ali ne bi bila najboljša rešitev začasna zamrznitev šolanja ali celo izpis iz glasbene šole. Vendar napredka ne smemo ocenjevati na podlagi trenutnega navdušenja nad pridobivanjem novega znanja.

Vse zgoraj našteto je namreč sestavni del učnega procesa. Znano je, da se učimo tudi takrat, ko počnemo kaj drugega, kar še posebej velja za dejavnosti, ki so naša stalnica. Redno učenje aktivira dolgoročni spomin, zato pridobljeno znanje veliko lažje nadgradimo, razvijemo in povezujemo kot kadar se učimo kampanjsko, vendar to ne pomeni, da čas sprostitve ni enako pomemben kot tisti, ki ga mi ali naš otrok preživimo ob instrumentu.

Ključnega pomena so vztrajanje, stremljenje k zastavljenemu cilju in zaupanje mentorju. Slednji s svojimi izkušnjami zagotovo zna ponovno vzbuditi zanimanje za vajo, ki se ji morda izogibamo le zato, ker imamo preprosto slab teden. Imejmo torej v mislih, da je učenje igranja instrumenta ali petja dolgotrajen proces in z njim nadaljujmo, svoj napredek oziroma napredek otroka pa znova ocenimo čez tri mesece, pol leta, leto ali več. Le tako bomo resnično lahko sprejeli pravo odločitev.

Virtualni B.A.S.E. koncert na Miklavževo

Ker si tudi v teh časih želimo ostati povezani z vami, ob tem pa vas dodatno spodbuditi k napredku, bomo vas in vaše najbližje razveselili s prvim virtualnim B.A.S.E. koncertom, ki bo potekal na Miklavževo, v nedeljo, 6. decembra. Mentor vas bo zato na eni od prihodnjih učnih ur posnel, mi pa bomo posnetke združili v video. Na premiero boste zato lahko povabili vse, ki vam stojijo ob strani. Če pa bi se kljub vsemu raje posneli sami, to lahko storite kar doma, saj potrebujete le telefon.

Ta veseli dan v pisarni

Čeprav trenutna situacija zahteva distanco, mi z veliko vnemo razvijamo novosti, zaradi katerih bomo v prihodnosti še bolj povezani. Ena takšnih je komunikacijski sistem za prenos vsebin in materialov med učenci in mentorji, ki bo ponujal tudi rešitev zamujenih ur.

B.A.S.E. tečaj - Šola tonske tehnike

Da bi si nekoliko popestrili praznike, smo se odločili zbrati najstrašnejše čarovnike in čarovnice. Vsem, ki ste sodelovali, se iskreno zahvaljujemo, sicer pa vas vabimo k ogledu najstrašnejšega videa.

Iz B.A.S.E. učilnic: Žiga Mežan

Žiga Mežan, šestnajstletni navdušenec nad jazzom, bluesom in countryjem, se že sedem let uči igranja kitare, pred letom pa se je vpisal še na program Jazz petja. Pridobljeno znanje mu bo, kot meni sam, gotovo pomagalo priti do cilja, ta pa ne izključuje niti profesionalne kariere glasbenika. Mi mu na izbrani poti vsekakor želimo obilo sreče!

Žiga, zakaj si izbral Glasbeno šolo B.A.S.E.?

Najprej sem, že dvanajst let nazaj, obiskoval pouk kitare. Takrat sta šolo izbrala starša, sam pa sem zaradi te izkušnje vedel, da gre za dobro glasbeno šolo in sem se zato prav tu vpisal še na program petja. Pri mentorici, Jani Šuštaršič, sem pristal povsem slučajno, a mi je zelo všeč, saj je odlična profesorica. Ne bi je zamenjal! V tem letu, odkar pojem, me je ogromno naučila in opazil sem, da se mi je glas precej izboljšal. Tudi osebnostno sva se zelo ujela. Posluša moje želje in temu primerno prilagodi pouk.

Si imel že pred tem kakšne izkušnje s petjem?

Veselje do petja sem imel od nekdaj. Ker igram kitaro, pravzaprav zraven velikokrat pojem, sem pa tudi član dveh skupin, vendar se zaradi trenutnih razmer redko vidimo. Na splošno sem se za učenje odločil, ker želim postati boljši pevec. Rad bi pridobil večji razpon glasu in tudi sicer izboljšal svoje veščine. To mi bo omogočilo, da morda kdaj postanem celo profesionalni pevec in kitarist.

Torej imaš začrtane zelo konkretne glasbene cilje?

Ne vem še, kako se bo vse skupaj izteklo. A želja je in menim, da v glasbi lahko uspem, če bom le nadaljeval po izbrani poti.

Se ti zdi, da si v tem letu napredoval?

Prepričan sem, da sva popravila ogromno napak in da sem se zares veliko naučil. Zdi se mi, da imam večji razpon, boljšo barvo glasu in nasploh bolj odprt vokal. Res pa je, da največ pozornosti namenjava prav razponu, ker je v osnovi dokaj majhen, vendar počasi napredujem, kar je bistveno.

Pa si se pri mentorici Jani naučil še česa drugega?

Zagotovo imam zdaj manj treme, ker imam za seboj več nastopov tako v Glasbeni šoli B.A.S.E. kot drugje. Nastopanje imam rad in na odru se počutim čedalje boljše.

A te verjetno v življenju poleg glasbe zanima še kaj?

Največ časa sicer namenim prav glasbi, petju in kitari, ki se je prav tako še vedno učim, občasno pa grem tudi v fitnes. Poleg tega že štiri leta hodim na karate.

In v katerem stilu glasbe se najbolj najdeš?

Jazz, blues in country so mi najbližje, nad čemer me je navdušil ameriški country pevec Willie Nelson. On je moj največji idol. Ima zelo lep glas in besedila … besedila so mi sploh blizu. Je tudi dobra oseba, veliko je naredil za ta svet.

Se ti zdijo besedila pomembna?

Zdi se mi, da je besedilo pravzaprav kar najpomembnejše. Sicer občasno poslušam tudi rock'n'roll. Všeč so mi Johnny Cash, Eric Clapton, B. B. King, Elvis Presley, skupina Queen … vse po malem, je pa težko najti nekoga z istim glasbenim okusom.

So starši in prijatelji kljub temu podprli tvojo izbiro?

Vsi mi stojijo ob strani. Družina me podpira, in finančno in v smislu spodbude. Veseli so, da sem izbral to pot. Enako je s prijatelji, čeprav ti na moje nastope ne hodijo, saj glasba ni najprimernejša za najstnike. Vendar me ne glede na to, da te glasbe ne poslušajo, podpirajo.

Kaj pa bi svetoval tistim, ki se šele odločajo za učenje glasbe ali so šele na začetku?

Sledite svojim sanjam! Jaz svojim vsekakor sledim in mislim, da je prav upoštevati svoje želje.

Mnenje mentorice, pevke Jane Šuštaršič:

Ko sem prvič videla in slišala Žigo, sem se vprašala le, od kje prihaja takšen glas. Tako poseben je! Zanimivega glasu, drugačnih glasbenih preferenc, na odru je sproščen in premore prav neverjetno energijo. Z učenjem sva pričela na samem začetku in sčasoma odprla glas, večkrat pa sva delala tudi ob spremljavi kitare. Preprosto sem ga morala slišati in videti tudi s kitaro …

Trenutna zasedenost naših mentorjev

Aleksander Jovetić

polno zaseden

Alja Petric

1 prosto mesto

Anja Hrastovšek

2 prosti mesti

Anja Kučan

1 prosto mesto

Daniel Šimek

polno zaseden

Danijel Robnik

2 prosti mesti

Jan Gregorka

polno zaseden

Jana Šušteršič

polno zasedena

Tomaž Dolžan

2 prosti mesti

Damir Ovčar

3 prosta mesta

Jean Markič

3 prosta mesta

Matija Marion

polno zaseden

Otmar Taber

2 prosti mesti

Peter Micić

polno zaseden

Rok Nemanič

nova prosta mesta

Tadej Gruškovnjak

1 prosto mesto

Ursula Luthar

polno zasedena

Vita Kobal

2 prosti mesti

Natalija Tumpej

polno zasedena

Žiga Kožar

2 prosti mesti

Filip Vadnu

3 prosta mesta

Bojan Varga

polno zaseden

Daliborka Ancel

polno zasedena

David Kreslin

1 prosto mesto

Domen Gnezda

2 prosti mesti

Igor Bezget

nova prosta mesta

Jože Zadravec

nova prosta mesta

Kristijan Korat

1 prosto mesto

David Krajnc

nova prosta mesta

David Kocmur

nova prosta mesta

Kristina Presker

1 prosto mesto

Patricija Škof

nova prosta mesta

Tilen Beigot

polno zaseden

Urška Gajšt

1 prosto mesto

Urška Starovasnik

1 prosto mesto

Violeta Ozvatić

polno zasedena

Neža Pavlovič

polno zasedena

Jernej Hanc

1 prosto mesto

Laura Bartelj

3 prosta mesta

Matej Hotko

polno zaseden

Izrekamo dobrodošlico novim učencem, kiso se nam pridružili tekom oktobra:

Milena S.

Tomi P. J.

Katarina M.

Hana B.

Primož Š.

Zala S.

Gaber P.

Elena S.

Tit J.

Lovro B.

Shan Z.

Lenja G.

Svit G.

Luka Š.

Janez K.

Nina K.

Vid K.

Klara R.

Sara L.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Morda vam bo všeč tudi...

Milan Lampret – Intervju

Milan Lampret – Intervju

Glasilo – Maj 2021

Glasilo – Maj 2021
>