22 oktobra

Glasilo – September 2021

0  - komentar

Pozdravljeni, dragi B.A.S.E.-ovci!

Kot ravnatelj šole, ki deluje v kar štirih slovenskih mestih (v Ljubljani, Mariboru, Slovenski Bistrici in na Ptuju) se čutim dolžan pozdraviti vas na tej prelomnici, kot radi imenujemo začetek novega šolskega leta. Zelo sem vesel, da na enotah vseh šol srečujem tako stare kot nove obraze. Navsezadnje me je v zadnjem letu marsikdo vprašal: »Matej, kako pa gre kaj šoli? Se znajdete v tej krizi, ki jo je povzročil virus? So učenci ostali z vami?«

Priznam, marsikdaj nisem vedel, kako odgovoriti ...

Lansko leto je bilo za nas zelo zahtevno. Ob zaprtju šol smo v slabem mesecu izgubili kar 150 učencev in situacija ni bila najbolj obetavna. Po vnovičnem odprtju pa se je marsikdo med vami vrnil in danes po zares dolgem času lahko ponosno povem, da smo s številom vpisanih dosegli nov vrh.

Očitno torej nekaj delamo prav. Vendar to ne bi bilo mogoče, če ne bi bilo vas, ki ste z nami ostali ves čas oziroma tistih, ki ste se vrnili, pa tudi vseh vas, ki ste se nam pridružili šele pred kratkim. Prav vsakemu od vas hvala! Hvala pa tudi našim mentorjem, ki so v tem težkem letu zares trdo delali, najsi bo preko Zooma najsi bo v učilnicah. In ne smem pozabiti niti na ekipo sodelavcev v pisarni. V mesecih negotovosti so telefoni praktično ves čas zvonili, na mizi so nas čakale gore papirjev in organizacija je pred nas postavljala vedno nove izzive. Brez kogarkoli od omenjenih žal na zgornja vprašanja danes ne bi mogel odgovoriti, da v novo šolsko leto vstopamo polni optimizma. In zahvala za to gre vsem.

Pravzaprav, ko se zdaj ozrem na preteklo leto, ostajam kar nekoliko presenečen, da smo vam navkljub vsemu uspeli ponuditi toliko novosti. Predstavili smo portal MojBase, ki se kaže kot nepogrešljiv komunikacijski pripomoček, še večjo vlogo pa ima kot sistem, ki omogoča izvajanje učnih ur, četudi se te ne morete udeležiti. Zdaj prav zares nobena ni izgubljena, kar smatramo za izjemen dosežek. Organizirali pa smo tudi dva uspešna virtualna koncerta in seveda, kot že nekaj let, izvajali pouk tekom poletnih mesecev, zato vas vabim, da se prihodnje leto zanj odločite tudi ostali.

Vaši odzivi na naše delo in nasmeh ter volja, s katerima prihajate k pouku, so nam brez dvoma v navdih. Zato bomo zagotovo tudi v letošnjem letu poskrbeli za številne novitete. Svoje delo se vedno znova trudimo izboljšati in vaše šolanje pripeljati na najvišjo možno ravan, zato je pouk v Glasbeni šoli B.A.S.E. unikaten ter drugačen od pouka v ostalih šolah. Kajti na prvo mesto postavljamo prav vas, naše učence, zaradi katerih sploh počnemo, kar počnemo.

Želim vam leto polno uspehov in veselja ob izvajanju glasbe!

NAVODILA ZA DOSTOP DO MOJBASE IN B.A.S.E. TEČAJEV


Odprite svoj email

Vstopne informacije za MojBase ste prejeli v sporočilu z naslovom “Nov uporabniški račun”. Vstopni podatki do B.A.S.E. tečajev pa so v sporočilu z naslovom “Uporabniški podatki za vaš račun”. V kolikor dostopov niste prejeli, nas kontaktirajte.

Sledite povezavam 

V prvem sporočilu boste našli povezavo do portala MojBase (moj.base.si), v drugem pa povezavo do B.A.S.E. tečajev (base.si/tecaji). Vpišite se z ustreznim uporabniškim imenom in geslom.

Oglejte si webinar

Ob vstopu v portal MojBase si oglejte posnetek webinarja, v katerem ravnatelj šole predstavi funkcionalnosti in prednosti uporabe našega novega portala. Dodatno pomoč za uporabo najdete v razdelku Pomoč.

Iz B.A.S.E. učilnic: Petra Trošt

Šestindvajsetletna Petra Trošt prihaja s Primorske, a je svoj dom našla v Ljubljani. Izhaja iz družine, kjer glasbe nikoli ni manjkalo, zato ne čudi, da se je v otroštvu učila igranja klavirja in se po krajšem odmiku od glasbe odločila za Pop petje pri Jani Šušteršič, na pobudo partnerja pa temu pred kratkim dodala še Jazz saksofon pri Matiji Marionu. Če bi ji čas dopuščal, bi gotovo poprijela še za kakšen instrument in vadila več, a ker je tega vedno premalo, se zna zadovoljiti z majhnimi koraki s pomočjo katerih postaja vedno boljša.

Junijski virtualni koncert

6. 6. 2020, 2. online dogodek

Decembrski virtualni koncert

6. 12. 2019, 1. online dogodek

Petra, v Glasbeni šoli B.A.S.E. te poznamo kot veliko glasbeno navdušenko, a kdo je v resnici Petra?

Po poklicu sem frizerka in delo mi je zelo všeč, vendar vedno povem, da je glasba še tisočkrat lepša. Sem zelo aktivna in rada bi bila povsod. Če bi čas in finančno stanje dopuščala, bi se nedvomno preizkusila v igranju vseh instrumentov. Kar nekaj sem jih sicer zmožna igrati po posluhu, vendar je možno, da je prav vse narobe.

Imaš ambicije pridružiti se kakšnemu orkestru ali skupini?

Vsekakor upam, da me bo Matija prebavljal dovolj dolgo in da ne bom delala preveč napak …

No, te so sestavni del učenja, kar nedvomno veš, saj si menda svojo glasbeno pot začela s klavirjem.

Igranja klavirja sem se učila v otroštvu. Žal me v državno glasbeno šolo niso sprejeli, ker smo bili eno leto prezgodnji in drugo prepozni, sem pa imela zasebne ure pri dveh učiteljih. In zaključne izpite vendar opravljala v okviru glasbene šole. Po šestih letih pa sem to zgodbo zaključila, ker sem imela v glavi frizerstvo, a sem se h glasbi vrnila pred dvema ali tremi leti, ko sem se vpisala na solo petje.

Torej počasi vendar uresničuješ željo, da se preizkusiš v igranju vseh instrumentov oziroma petju. Najprej klavir, pa petje, zdaj že saksofon …

Za saksofon me je navdušil partner, ki je že dolgo občudoval ta instrument in tiste, ki igrajo nanj. Nekega dne me je vprašal, če bi se vpisala oba in seveda sem takoj vedela, da želim poskusiti!

Pri tem ti je gotovo v pomoč poznavanje preponskega dihanja.

Tako sem mislila tudi sama in res nimam nobenih težav s tem, sem pa ugotovila, da bo prej obratno. Saksofon mi bo pomagal ojačati prepono. Zasluge za to imata oba mentorja, ki ju moram pohvaliti. Dobra sta! Razumemo se in dajeta zelo jasna navodila, kar je vsekakor v pomoč.

Ti pomagata tudi pri izbiri repertoarja ali ti celo odpirata vrata do glasbe, ki ti je bila prej neznana?

Z Jano sva dogovorjeni, da pol repertoarja izberem sama, pol pa ga izbere ona. Ta predlog mi je všeč prav zato, ker me sili, da grem iz svojih okvirjev. Res je tudi, da me vsakič malo bolj vpelje v jazz, jaz pa ne vem, zakaj se mu še vedno upiram. Rada ga poslušam, pojem pa … sem dokaj izbirčna. Janis Joplin je bila denimo izbira obeh.

Kakšne so po tvojem prednosti vključevanja glasbe v vsakdan?

Glasba zelo bogati in vesela sem, da imam možnost vedno znova preizkusiti kaj novega, sploh na učnih urah, ki proces učenja dodobra poenostavijo. Če se učiš sam, kot samouk, je težko. Odvisno sicer, za kateri instrument gre … klavir sem kar poznala še preden sem se začela učiti igranja nanj, pihalo pa je povsem druga zgodba in če ti nekdo ne pojasni določenih stvari, je vse narobe. Glasbena šola proces učenja nedvomno olajša in veliko pripomore k hitrejšemu osvajanju znanja.

Obstaja tudi kaj, kar te jezi?

Seveda! Najbolj zavedanje o tem, da kadar pojem v glasbeni šoli ali nastopam, nisem tako dobra kot vem, da bi lahko bila. Doma sem preprosto boljša, kar je očitno rezultat treme. Upam, da se bo to še izboljšalo. V resnici vem, da nisem slaba, a sem jezna nase, ker se zavedam, da bi lahko pokazala več. Zato resnično upam, da bo več možnosti za nastopanje, koncertiranje, delo s kakšno skupino … da se glasbeno razživim in zbudim. Kajti glasba mi je res v užitek!

“Petra na uro vedno prinese nasmeh in dobro voljo. Je zelo vestna in brezpogojno predana glasbi, zato napreduje s svetlobno hitrostjo in svoje pevske izkušnje dobro izkorišča tudi pri igranju saksofona.”

Mnenje mentorja, saksofonista Matije Mariona

Novi mentorji

Vabimo vas, da obiščete spletno stran (base.si/mentorji) in spoznate naše mentorje.

Trenutna zasedenost naših mentorjev

Kristina Presker

polno zasedena

Patricija Škof

polno zasedena

Tilen Beigot

polno zaseden

Urška Gajšt

1 prosto mesto

Urška Starovasnik

polno zasedena

Violeta Ozvatić

polno zasedena

Neža Pavlovič

polno zasedena

Jernej Hanc

1 prosto mesto

Barbara Vauda

nova prosta mesta

David Krajnc

1 prosto mesto

Jean Markič

2 prosti mesti

Matija Marion

polno zaseden

Tilen Zavec

nova prosta mesta

Peter Micić

polno zaseden

Rok Nemanič

3 prosta mesta

Tadej Gruškovnjak

polno zaseden

Ursula Luthar

2 prosti mesti

Vita Kobal

2 prosti mesti

Damir Ovčar

2 prosti mesti

David Kocmur

polno zaseden

Aleksander Jovetić

polno zaseden

Liza Šparovec

nova prosta mesta

Anja Hrastovšek

1 prosto mesto

Dominik Jakšič

polno zaseden

Daniel Šimek

polno zaseden

Danijel Robnik

2 prosti mesti

Jan Gregorka

2 prosti mesti

Jana Šušteršič

polno zasedena

Sara Kosmos

nova prosta mesta

Laura Bartelj

polno zasedena

Filip Vadnu

polno zaseden

Bojan Varga

1 prosto mesto

Daliborka Ancel

polno zasedena

David Kreslin

polno zaseden

Klara Veteršek

2 prosti mesti

Simon Brand

1 prosto mesto

Jaka Žunič

nova prosta mesta

Kristijan Korat

polno zaseden

Žiga Kožar

2 prosti mesti

Matej Hotko

polno zaseden

Izrekamo dobrodošlico novim učencem, kiso se nam pridružili tekom junija, julija in avgusta:

Lina F.

Tomaž P.

Vid G.

Maja B.

Erik R.

Mirjam S.

Elena L.

Vito S.

Tjaša C.

Nevenka C.

Aljaž P.

Gabrijel L.

Ula K.

Žiga J.

Kaja M. M.

Monika K.

Pierre M.

Maša K.

Primož Š.

Shin Y. W.

Drago C.

Tomaž R.

Robert G.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Morda vam bo všeč tudi...

>