19 februarja

Hiter zgodovinski pregled glasbe

0  - komentar

Hiter zgodovinski pregled glasbe

Brez skrbi pred vami ni dolgočasno predavanje o zgodovini glasbe. Mislim, da se lahko vsi strinjamo, da je glasba del vseh kultur, pomemben del umetnosti, čustev, tudi ideologij. 

Z razvojem človeške družbe se je spreminjal stil glasbe. Vabimo vas k branju hitrega zgodovinskega pregleda najbolj zanimiv glasbenih obdobij, ki so nas pripeljala do današnjih pestrih stilov glasbe.

SREDNJEVEŠKA GLASBA - 400 do 1400

V srednjeveškem obdobju je imela velik vpliv cerkev. S tem obdobjem se je začel glasbeni repertoar. Žal je veliko zapisov glasbe tega obdobja uničene. Obstajajo pa srednjeveški liturgični zapisi Rimskokatoliške cerkve, eno najbolj znanih del je Gregorijanski koral (Gregorian Chant). 

RENESANSA  - 1400 do 1600

Renesansa je prinesla odmik od cerkve. Usmerili so se v bolj jasno glasbo in v glasovno usmerjeno melodijo. Dodali so uravnoteženost in polifonijo in ustvarili pesmi, ki so jih ljudje lažje prepevali. Veliko bolj prilagodljivi so tudi postali akordi, kar je prineslo možnost prilagajanja pesmi na posamezni slog izvajalca. Najpomembnejši korak tega obdobja pa je zagotovo izum tiska, ki ni pomemben le za literaturo. Glasbenikom in začetnikom v glasbi je prinesel možnost širšega poznavanja glasbe in boljši razvoj talenta. 

BAROK - 1600 do 1700

Obdobje baroka je prineslo rivalstvo na področju instrumentalne glasbe. V ospredje je vstopila posvetna glasba in uporaba neodvisnih, večglasnih melodij. Skladatelji so tudi začeli vnašati improvizacijo in bas. Znani baročni skladatelji tega obdobja so: Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi, George Frideric Handel . . .

KLASIČNO OBDOBJE - 1700 do 1810

Harmonija je tista, ki definira klasično obdobje glasbe. Skladatelji so ustvarili izrazite akorde z melodijo in spremljavo. Iz klasične dobe izhaja na primer Beethovnova Peta simfonija. Zagotovo pa tudi poznate Mozarta in Richterja. 

ROMANTIKA - 1810 do 1900

Zagotovo vsi vemo, da je romantika obdobje, ki je v ospredje postavilo čustva. Velik pomen je dobila tudi glasbena forma. Schumann, Chopin in Wagner so v romantičnem obdobju ustvarili še kompleksnejša in simbolična dela glasbene umetnosti. 

20. STOLETJE

Izum radia je glasbi prinesel neizmerno svobodno pot. 20. stoletje zaznamujejo novi izumi kot so naprave za snemanje in reprodukcijo, televizijski in glasbeni videi . . . glasba se je tako spremenila za zmeraj in dosegla skorajda vse ljudi. Za 20. stoletje lahko posvetimo posebni blog, saj je vsako desetletje prineslo nov zvok in novo glasbeno smer.

Glasba je nekaj samoumevnega v 21. stoletju. Slišimo in vidimo jo na vsakem koraku življenja, na glasbenih lestvicah se skoraj vsak dan najde kaj novega. Tako je še posebej zanimivo pogledati v zgodovino in ugotoviti, da je bil potreben razvoj glasbe in tehničnih izumov, da lahko danes poslušamo tako širok spekter glasbenih stilov. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Morda vam bo všeč tudi...

>