30 marca

Kaj je blues?

0  - komentar

Kaj je blues?

Ko ljudje omenijo besedo “blues” lahko pri tem mislijo na več različnih stvari. Pri tem je večkrat odvisno od tega ali blues omeni oseba, ki se ukvarja z glasbo ali ne. Da pojasnimo: Osebe ki se z glasbo ne ukvarjajo, imajo ponavadi v mislih blues kot glasbeni stil ali zvrst, glasbeniki pa običajno vemo, da je blues veliko več kot samo to. Tako beseda blues, poleg popularnega glasbenega stila, za glasbenika pomeni tudi točno specifičen zvok in specifično glasbeno formo. V naslednjih odstavkih, vam bomo poskušali razlike med pomeni besede blues podrobneje razjasniti.

Blues kot glasbeni stil

Blues je glasbena zvrst ali stil, ki se je rodil ob koncu 19.stoletja med črnskimi suženjskimi skupnostmi na ameriškem jugu, ob delti reke Mississipi. Blues je mešanica vplivov ljudske glasbe, duhovnih verskih pesmi, delovnih suženjskih pesmi in psalmov. Zelo pomembno vlogo v bluesu ima besedilo pesmi, ki je v osnovi melanholično in največkrat opeva trdo in kruto realnost posameznika. Najpogostejše teme so: nesrečna ljubezen, nasilje sistema, zatiranje temnopoltih... Poleg depresivnih žalostnih tem, pa se blues dotika tudi veselih in pozitivnih tematik.

​Blues se lahko igra na kakršenkoli inštrument in v različnih inštrumentalnih zasedbah. Tipično blues zasedbo sestavljajo pevec, kitarist, basist, pianist in bobnar. Še ena značilnost bluesa je njegov specifični zvok. Njegova harmonija, ritem in modulacija. Zvok bluesa je težko opisati z besedami, a prepoznali ga boste takoj ko ga zaslišite.

Blues kot specifičen zvok in vpliv

Blues je imel ogromen vpliv na nadaljni razvoj svetovne popularne glasbe. Veliko stilnih karakteristik, ki prvotno izvirajo iz bluesa, danes najdemo v mnogih drugih glasbenih zvrsteh. Med njih štejemo značilnosti in zvočne artikulacije kot so: slide, bend in “blue notes” (blues lestvica), ki so pogosto slišane v mnogih vokalnih in inštrumentalnih linijah uporabljenih v jazz, pop, rock, r&b... glasbenih stilih.

Zvok bluesa ali bluesy zvok, pomeni v igranju, uporabljati določene glasbene elemente, ki so značilni za blues in ne nujno igrati glasbeno zvrst: Blues.

Blues kot glasbena forma (oblika)

Ko v glasbenih krogih nanese tema na blues, je po vsej verjetnosti mišljen kot popularna glasbena forma, uporabljena v nešteto popularnih pesmih. Če glasbenik na jam- sessionu predlaga glasbenikom jam iz F-bluesa, prav tako misli na to dotično tradicionalno glasbeno formo.

Blues glasbena forma predstavlja eno najpomembnejših akordičnih zvez v zgodovini popularne glasbe. Tradicionalno je 12-taktna in v 4/4 taktovskem načinu. Sestavljena je iz zveze treh akordov I-IV-V (Tonika-Subdominanta-Dominanta). Akordi so označeni z rimskimi številkami, ki označujejo stopnjo lestvice na kateri se akord nahaja. Vzemimo za primer blues iz tonelitete C-dur. C je tonika in se nahaja na prvi stopnji (I), F je subdominanta in je na (IV) stopnji. Zadnji akord je dominanta in se nahaja na (V) stopnji, v C duru je to akord G. Vsem ali določenim akordom v bluesu ponavadi dodamo malo septimo 7, ki daje bluesu njegov značilni zvok.

Osnovna 12-taktna blues forma:

I7

I7

I7 

I7 

IV7

IV7

I7

I7

V7

V7

I7

I7

Osnovna blues forma v tonaliteti C-dur

C7

C7

C7

C7

F7

F7

C7

C7

G7

G7

C7

C7

Osnovna harmonska forma bluesa (I-IV-V), kot je prikazana zgoraj, se je skozi zgodovino spreminjala, varirala in dopolnjevala, tako poznamo danes več vrst reharmonacij bluesa. Ena najpopularnejših je harmonizacija bluesa, ki se uporablja v jazz glasbi in se imenuje jazz-blues.

Variacija 1: V 10. taktu V zamenja IV

I7

I7

I7 

I7 

IV7

IV7

I7

I7

V7

IV7

I7

I7

Variacija 2: Že v 2. taktu menjava na IV. stopnjo (quick-change), v 12.taktu uporaba V7. stopnje.

I7

IV7

I7 

I7 

IV7

IV7

I7

I7

V7

IV7

I7

V7

Jazz blues: V 8. taktu I. stopnjo zamenja IV. stopnja in v 9. taktu nastopi ii7. (molova) stopnja. Obrat štirih akordov I7-VI7-ii7-V7 se ponovi v zadnjih dveh taktih in se imenuje s tujko "Turn around".

I7

IV7

I7

I7 

IV7

IV7

I7

VI7

ii7

V7

I7 VI7

ii7 V7

Glasbena forma ali oblika pomeni strukturo ali formulo, z točno določenimi specifičnimi zakonitostmi, ki predstavljajo smernice za igranje in skladanje glasbe. Oblike ali forme najdemo danes v vseh vejah umetnosti, na primer: dramatik napiše dramo v obliki treh dejanj, pesnik napiše pesem v obliki soneta in plesalec pleše v ritmu Cha-cha. Glasbena umetnost ni v tem prav nobena izjema in v njej obstaja ogromno različnih struktur ali glasbenih oblik. Velik del vašega glasbenega izobraževanja bo učenje in uporaba raznih glasbenih form. Mnogi, ki pri tem pomislite: “Uporabljati oblike in formule v glasbi?! Kako nekreativno!”, se morate zavedati, da vam forma ne pove kaj igrati, ampak vam preprosto pomaga pri izbiri, kaj igrati.

Na tem mestu nočemo seči pregloboko v pomen strukture in oblike v glasbi, a vedite, da se glasbene oblike prisotne prav v vseh zgodovinskih glasbenih obdobjih in to z razlogom. Nič vas ne more ustaviti, da ne bi kreirali svojih lastnih glasbenih oblik, ki pa bodo verjetno dokaj površinske, če predhodno ne boste razumeli in obvladali glasbenih oblik uporabljenih skozi zgodovino glasbe. Veliko je stvari, ki se jih lahko naučimo iz glasbenih oblik ali form.

Blues forma je ključnega pomena

Poznavanje blues forme je ključnega pomena za vsakega glasbenika, ki se posveča igranju popularne glasbe. Zato sprejmite naš nasvet in igrajte blues, dokler vam ne zleze pod kožo in prste.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Morda vam bo všeč tudi...

>