30 marca

Kaj je to “Walking bass” igranje?

0  - komentar

Kaj je to "Walking bass" igranje?

Walking bass je ena izmed najbolj fascinantnih tehnik igranja bas kitare in kontrabasa v jazzu. V tem modulu odkrivamo najpomembnejše elemente in odgovorimo na pogosta vprašanja, ki se pojavijo, ko se začnemo prvič ukvarjati z gradnjo walking bass linij.

walking bass

Funkcija walking bass-a

Walking bass linijo prepoznamo po konstantnem igranju četrtink, ki predstavljajo harmonsko in ritmično podlago celemu bandu. Walking bass ima z uporabo lestvičnih in kromatičnih tonov tudi melodično funkcijo in se odraža s konstantno interakcijo med basom in ostalimi inštrumenti, oz. glasovi v bandu.

Kako se lotimo kreiranja walking bass linije?

Za začetek moramo dobro poznati sestavo akordov in razumeti harmonsko strukturo jazz kompozicije. Dobra vaja za začetek je igranje razloženih akordov preko dane akordične zveze (chord changes).

Kako se kot basist odločimo, katere tone bomo v walk liniji uporabili?

Najbolj osnoven način je ta, da se gibljemo z uporabo akordičnih tonov, kot so osnovni ton, 3, 5 in 7 (nerazloženo), ter s tem ustvarimo močno linijo, ki je dobra harmonska podlaga celemu bandu. Drugi ne-akordični toni kot so 9,11,13 in ne-lestvični toni, pa se uporabljajo kot prehajalni toni, ki ustvarjajo tenzijo naši liniji. Vsekakor pa moramo paziti na jasno in logično povezavo med danimi akordi v sami kompoziciji.

Walking bass modul na Glasbeni šoli B.A.S.E.

Walking bass modul se posveča igranju in analizi svetovnih jazz basistov in vas pripravi na kreiranje, oz. ustvarjanju vaših lastnih bas linij. Po končanem modulu boste sposobni kreiranja walking bass linij preko vseh harmonskih struktur, oblik in form, ki se pojavljajo v jazz glasbi.

Program, ki se posveča učenju in kreaciji walking bass linij v podrobnosti, najdete tukaj.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Morda vam bo všeč tudi...

>