1 februarja

Karik Maier – Intervju

0  - komentar

Iz B.A.S.E. učilnic: Karik Maier, klavir

Čeprav je odraščal na Nizozemskem, se je družina šestnajstletnega Karika Maierja pred njegovim odhodom v srednjo šolo odločila preseliti v Slovenijo, domovino njegove mame. Klavir je igral že prej, v Sloveniji pa šolanje nadaljuje pri Daliborki Ancel, in sicer v okviru programa Klasični klavir za mlade in odrasle.

Karik, zakaj si se odločil za klavir?

Za klavir sem se začel zanimati pri približno sedmih letih, predvsem zato, ker smo imeli v kleti sintetizator, na katerega sem igral, kadar je mama obešala perilo.

Pa učne ure izpolnjujejo tvoja pričakovanja?

Ja, učenje me zelo veseli! Najboljše pa je, da se za dela velikih mojstrov, ki jih izvajam, odločam na podlagi pogovora z mentorico. Ozadje skladateljev, dinamika samih skladb in njihova analiza razširijo moj pogled na glasbo.

Potem gotovo lahko razkriješ kakšnega skladatelja, ki ti je posebej všeč …

Najljubši so mi Frédéric Chopin, Ludwig van Beethoven in Sergei Rachmaninoff. Od izvajalcev pa bi izpostavil pianistko Valentino Lisitso. Najbrž zato, ker je preprosto ena najboljših. Navdušila me je z izvedbo skladbe Hungarian Rhapsody no. 2 Franza Liszta, saj je njena interpretacija pokazala izjemno tehniko igranja, s samo dinamiko pa jo je še dodatno obogatila, in to zares fantastično.

Nam zaupaš, koliko časa nameniš vadbi?

Ob vikendih si vzamem uro ali dve, med tednom pa skušam vaditi približno uro na dan. Vse je odvisno od drugih obveznosti, predvsem šolskih.

Lepo … in kakšni so tvoji glasbeni cilji, bi rad postal profesionalni glasbenik?

Ne, glasba je moj konjiček, nič več. Si pa želim tehnično napredovati. Pravzaprav bi nekega dne rad znal zaigrati Chopinovo Etudo op. 10 no. 4 in prej omenjeno Hungarian Rhapsody no. 2 Franza Liszta. Gre za dve izjemno težki skladbi, ki ju vidim kot svoj cilj in ju obenem ocenjujem kot meni dosegljiv mejnik.

Si morda v glasbeni šoli ali kje drugje spoznal koga, s katerim deliš svoje navdušenje nad klasično glasbo?

Imam nekaj prijateljev, ki se prav tako ukvarjajo z glasbo. Včasih nas pogovor zanese tudi nanjo in morda se bomo sčasoma o njej pogovarjali vse več …

Mnenje mentorice, pianistke Daliborke Ancel:

Zares sem vesela in hvaležna, da smem opravljati vlogo Karikove mentorice, saj je izredno talentiran, pa čeprav sam tega ne vidi. V interpretacijo kompozicij velikih klasičnih mojstrov namreč vlaga veliko truda in volje, te skladbe pa rad tudi posluša. Zato mi je žal, da se glasbi ne želi posvetiti profesionalno, a me tolaži dejstvo, da bo ta, ne glede na to, kaj bo počel v življenju, vedno z njim in v njem.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Morda vam bo všeč tudi...

>